"Türkiye’de Federasyona İhtiyaç Var"
K24’ün sorularını yanıtlayan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm süreci için ne hükümetin ne de PKK’nin doğru dürüst bir projeyi masaya yatırmadığını belirterek...
K24’ün sorularını yanıtlayan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) eski Genel Başkanı Kemal Burkay, çözüm süreci için ne hükümetin ne de PKK’nin doğru dürüst bir projeyi masaya yatırmadığını belirterek, hükümetin PKK olmasa dahi Kürt sorununu çözmesi gerektiğini belirtti.
HDP’nin 7 Haziran’daki başarısının ardından cesur bir siyaset yürütmediğini belirten Burkay, HDP’nin PKK’ye “Neden çatışıyorsun, bırak siyaset yapalım.” diyecek cesareti olmadığını belirtti.
AK Parti hükümetinin çözüm konusunda bazı adımlar attığını açıklayan Burkay, “. Evet, bazı şeyler değişti. İyi gelişmeler de yaşandı ancak sonuna kadar gidilmedi. Sorunlar diyalogla çözülmeli. Sadece PKK’nin silah bırakmasıyla bir şey çözülemez. Bu şekilde bir çözüm olabilir mi?” ifadelerini kullandı.
PKK’nin Öcalan’a yolu kapattığını ve Öcalan’ın sözlerini dinlemediğini öne süren Burkay, Öcalan’ın 2011 yılı ardından artık silahın bırakılıp siyaset yolunun açılması gerektiğini vurguladığını lakin PKK’nin Öcalan’ın çağrısına rağmen silah bırakmadığını ve siyaset yolunu açmadığını savundu.
Burkay şöyle konuştu:
Yani düşünün hem Öcalan’ın dediklerine kulak verilmiyor hem de Öcalan ile görüşmelerine izin verilmediğinden yakınılıyor. Bunlar samimi söylemler değil. PKK ve HDP eğer samimilerse iyi bir siyaset yolu gütmeliler. Bakur’da bunu yaptıkları gibi gidip Kürdistan Bölgesi’nin de işlerine karışarak “Yok biz devlet istemiyoruz.” diyorlar.
Öte yandan Kürt halkının onlardan ne istediği de önemli tabi. Onların Kürtler için ne istedikleri de belli değildi. PKK’nin siyaseti belli biliyorsunuz. Bakur’da Ne devlet istiyorlar ne federalizm, ne de otonomi. Özerklik istediklerini beyan ediyorlar. Hem talep etmiyorlar hem de onca genci dağa çıkarıyorlar ve şehirlerde çatıştırıyorlar. Kürtler sormalı onlara.
Öncelikle PKK’nin silahları susturması gerekiyor. Bakur Kürtlerine artık silahın hiçbir faydası kalmamıştır. Rojhilat’ta halen silahla haklarını talep etmesi normal görülebilir. Aynı şekilde Rojava’da da bunu yapabilirler ancak Türkiye’de siyaset yoluyla hak talebinde bulunma fırsatı doğru. PKK, legal yollardan mücadelesini sürdürebilir.
Biz öyle yapıyoruz. HAK-PAR olarak federasyon istiyoruz. Siyaset ile mücadele veriyoruz. HAK-PAR, HDP gibi siyasi bir partidir. HDP de bunu talep edebilir. Hem bir şey talep etmiyorlar hem de çatışıyorlar. Kürdistan harabeye çevrildi. Buna son verilmeli artık. PKK çatışmalara son vermeli HDP de siyaset yapmalı ve Kürtleri için ne istiyorsa onu açık açık söylemeli.
Türkiye’de federasyona ihtiyaç var
Burkay, Türkiye’deki sistemin federasyona ihtiyacı olduğunu vurguladı ve Kürtlerin birlik olup federasyon taleplerini dile getirmeleri halinde Türkiye hükümetinin bu talebi görmezden gelemeyeceğini dile getirdi.
Darbe girişiminden önce de Türkiye’de uzunca bir süredir durumun iyi gitmediğini belirten Burkay, Türkiye’deki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu belirtti.
5 yıl önce Türkiye’ye döndüğünde güzel değişimler yaşandığını belirten Burkay, lakin çözüm sürecinin istenildiği gibi gitmediğini ve çatışmaların yeniden başlamasıyla binlerce gencin öldüğünü yüzbinlerce insanın da göç ettiğini belirtti.
Kürtler darbelerden çok çekti
Darbe başarılı olsaydı zarar ederdik. İyi ki de bastırıldı. Kürtler darbelerden çok çekti. Ömrüm 80’e varmak üzere bu uzun hayatım boyunca çok darbeye tanıklık ettim. Bu ülkede çok darbe oldu ve ne Türk ne Kürt kimse fayda görmedi. Darbeler sonucunda onlarca yıl geriledik. Bu son yaşanan da gereksiz bir girişimdi. Sonuçta Ak Parti seçimle geldi başa. Eğer halk bu iktidardan razı değilse seçimle yetkisinin elinden alınması lazım. Yani demokratik karşılıklar kullanılmalı. Ancak tahammül edilmedi ve demokratik yöntemlere saygı duyulmadı.
Hükümetin bu kadar sert olmasının sebebi PKK
PKK’nin çatışmalara başlamaması durumunda hükümetin de bu kadar sert davranmayacağını öne süren Burkay, hükümet, HDP ve PKK tarafının yanlış bir siyaset yürüttüğünü belirtti.
Erdoğan hükümetinin çözüm konusunda iyi işler yaptığını belirten Burkay bunlara örnek olarak şunları gösterdi:
Kürt dilindeki sakları kaldırdı, Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri geliştirdi, TRT KURDİ’yi kurdu, üniversitelerde Kürtçe bölümler açıldı… Bunlar güzel gelişmelerdi. Tabi yetiyor mu? Hayır. Bunlar sorunların çözülmesinde yeterli değil. Köklü bir çözümü getiremez.-Bana göre çözüm eşitlik temelinde kurulacak bir federasyondan geçiyor.-
Eğer PKK ve HDP o yanlışları yapmasaydı belki de hükümetin tavrı da bu kadar sert olmayacaktı. Ve geri adım atmayacaktı.
Irak’ta da federal bir sitem var ama Bağdat’ın Kürtleri anladığı söylenemez
Orda farklı bir durum var. Irak’ta büyük bir terör sorunu var. Özelikle Sünni ve Şii bölgeler arasında. Bu sorunlar, Irak’taki kurumların işlerini yürütmesine izin vermiyor. Bu başka bir meseledir. Yani Irak’ta federal sitem yürümüyor diye “başka bir yerde de yürümez” anlamına gelmiyor.
Kürtler olarak, barışçıl yollarla federasyon talebimize dillendirirsek Türkleri de ikna edebiliriz ve doğru bir federatif sistemi elde edebiliriz. Bunu ancak birlik içinde olursak başarabiliriz. Bu yürürse birlikte yaşamamız da mümkün hale gelir.
Barzani rol oynayabilir
Çözüm sürecinin yeniden başlaması konusunda Barzani rol oynayabilir mi sorusu üzerine Burkay şu yanıtı verdi:
Sayın Barzani bu meselenin diyalog ve barış yoluyla çözülmesini istediğini biliyorum. Daha önce arabuluculuk yaptığını sanmıyorum ancak her iki taraf bunu kabul ettikten sonra bu rolü üstlenebilir. Sayın Barzani, diyalog kanalının açılması için bir rol alabilir.
Türkiye daha önce Oslo’da PKK ile görüştü. Sonra bu görüşmeler Türkiye’ye taşındı. Doğrudan olmasa da Öcalan veya başka yollar aracılığıyla buluştu. Kandil ile de görüşüldü. Her şeyden önce Kürtlerin doğru bir siyaset izlemesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.