Ukrayna'da Yaşanan Gerginlik İçin Uzlaşı Sağlanamadı
Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu'nun doğudaki gerginliğin giderilmesine ilişkin toplantısında uzlaşma sağlanamadı.
Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Ukrayna-Rusya-AGİT Üçlü Temas Grubu Toplantısında, Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin giderilmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı. Taraflar, doğudaki gerginliğin giderilmesine ilişkin gerçekleştirilen bu görüşmelerde bir sonuca ulaşılamamasında birbirlerini suçladı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya, Ukrayna adına eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov, AGİT'in Kiev Temsilcisi Heidi Tagliavini ile Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından tek taraflı ilan edilen Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego katıldı.
Taraflar, 3 saatten fazla süren görüşmelerin yapıldığı "Dipservice Hall" Devlet Başkanlığı eski rezidansından herhangi bir açıklama yapmadan ayrıldı.
Deynego ve Puşilin, Minsk'teki temaslarına ilişkin havaalanında açıklamalarda bulundu. Deynego, görüşmelerin ardından doğudaki durumun istikrara kavuşturulmasına ilişkin herhangi bir dokümanın imzalanmadığını kaydederek, "Ateşkesin sağlanması konusunda uzlaşma sağlanamadı. İstişarelerde bulunmak için (görüşmelere) ara verildi" ifadesini kullandı.
Deynego, ayrıca Kuçma'nın bu görüşmelere "resmi temsilci" sıfatıyla katılmamasına da tepki gösterdi.
Puşilin de Minsk mutabakatlarına riayet etmeye hazır olduklarını ve Minsk'e yaptıkları ziyaretin de bunun bir göstergesi olduğunu belirterek, bu görüşmelerin sonuca ulaşmamasından Ukrayna tarafını sorumlu tuttu.
"Ültimatomlara değil, belki de diyaloğa hazır olduklarını" dile getiren Puşilin, "Ukrayna, taraflar arasındaki şu andaki de-fakto sınıra karşı çıkıyor ve 19 Eylül'de tarafların bulunduğu noktadan sınır çizgisinin belirlenmesini talep ediyor ancak, günümüzde bu sınır çizgisi değişti. Artık, bu çizgiye dönmeye hakkımız yok" ifadesini kullandı.
Denis Puşilin, bu konudaki tutumlarının değişmeyeceğini ve şu anda kendilerinin talep ettiği çizginin yeterince objektif olduğunu kaydetti.
Kuçma: "Ayrılıkçılar, eylem planını görüşmeyi reddetti"
Minsk görüşmelerinde Ukrayna tarafını temsil eden Leonid Kuçma ise daha sonra yaptığı açıklamada, Minsk memorandumunda (muhtıra, nota) öngörülen maddelerin yerine getirilmesine ilişkin görüşmelerin, "daha önce bu memorandumu imzalayan Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitskiy'nin bu toplantıda hazır bulunmaması", "toplantıya katılan Puşilin ve Deynego'nun ültimatom gibi açıklamalarda bulunması" ve "ateşkesin sağlanması ve ağır silahların geri çekilmesini öngören eylem planını görüşmeyi reddetmesi" nedeniyle sonuca ulaşamadığını savundu.
Kuçma, Ukrayna tarafının ayrılıkçıların herhangi bir ültimatomlarını ve ön koşullarını kabul edemeyeceğini dile getirerek, "Bizim Donetsk ve Lugansk'ın bazı bölgelerde durumun barışçıl çözümüne ilişkin 5 ve 19 Eylül 2014'te Minsk'te imzaladığımız dokümanlarla pekiştirilen mutabakatların tam ve net bir şekilde uygulanmasına ilişkin ilkeli tutumumuz değişmiyor" ifadesini kullandı.
Leonid Kuçma, ayrıca bu konuda Rusya'nın resmi tepkisini beklediğini de dile getirdi.
Doğuda ateşkesin sağlanması için ilk defa 5 Eylül'de, ikinci kez de 19 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelen taraflar arasında, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin protokol ile ateşkes sürecinin hayata geçirilmesine ilişkin dokuz maddeden oluşan memorandum imzalanırken, en son taraflar arasında 25 Aralık'ta yapılan görüşmeden ise herhangi bir sonuç alınamamıştı.
Ukrayna'nın doğusunda 9 Aralık 2014'te Rusya yanlısı ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında ateşkesi öngören "sessizlik" rejiminin uygulamaya konulmasının ardından çatışmalar ve can kayıpları belirgin ölçüde azalmıştı. Doğudaki gerginliğin son günlerde yeniden yükselmesiyle bölgedeki çatışmalar ve can kayıplarının artması üzerine taraflar arasında yapılan uzun görüşmelerin ardından Üçlü Temas Grubu'nun Minsk'te bir araya gelmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı.
Ukrayna'da son 2 günde 145 ayrılıkçı öldürüldü
Ukrayna'nın doğusundaki terörle mücadele operasyonlarında son 2 günde 145 ayrılıkçının öldürüldüğü bildirildi.
Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi Basın Bürosundan yapılan açıklamada, ayrılıkçıların saldırılarının son dönemde Debaltsevo kasabasında yoğunlaştığı belirtildi.
Doğudaki operasyonlarda son 2 günde 145 ayrılıkçının öldürüldüğü, 380 ayrılıkçının ise yaralandığı bildirilen açıklamada, bu çatışmalarda ayrılıkçılara ait 2 tank, 11 zırhlı araç ve 3 topun yok edildiği kaydedildi.
Açıklamada, ayrıca son 24 saatte ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda 15 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini, 30 askerin yaralandığı bildirildi.
AA