Ukrayna’ya sömürgeci teklif: Gaz hattını ve madenleri ver, silahları al!

Ukrayna’ya sömürgeci teklif: Gaz hattını ve madenleri ver, silahları al!

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kıdemli bir ekonomi uzmanı, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin son müzakerelerdeki tutumunu “sömürgeci bir zorbalık” olarak nitelendirdi.

ABD’nin, Rus gazının Avrupa’ya taşındığı hayati öneme sahip bir boru hattının kontrolünü istediği öne sürüldü.

İngiliz The Guardian gazetesine göre, Cuma günü ABD ve Ukraynalı yetkililer, Beyaz Saray’ın nadir metallerle ilgili tekliflerini görüşmek üzere bir araya geldi.

Trump, Ukrayna’ya Biden yönetimi döneminde sağlanan silahlara karşılık olarak, doğal kaynaklarının ABD’ye devredilmesini istiyor.

Reuters’ın haberine göre, görüşmeler oldukça gergin geçti.

ABD’nin son teklif taslağı, Şubat ayında sunulan orijinal versiyondan daha radikal bulundu. Yeni teklif;

500 milyar dolar değerinde nadir metal,

Petrol ve doğal gaz kaynaklarının devri,

Rus gazını Avrupa’ya taşıyan doğal gaz boru hattının kontrolünün ABD’ye verilmesi gibi talepleri içeriyor.

Bu boru hattı, Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiş olup, Rusya'nın Sudzha şehrinden başlayarak, Uzhhorod kenti üzerinden AB ve Slovakya sınırına kadar yaklaşık 1200 km boyunca uzanıyor.

Ukrayna’nın Enerji Altyapısının Kalbi

Söz konusu gaz boru hattı, Ukrayna’nın enerji altyapısının bel kemiği ve Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında kritik bir güzergâh.

1 Ocak’ta Ukrayna, Rus devlet enerji şirketi Gazprom ile olan 5 yıllık anlaşmasının sona ermesiyle birlikte, gaz akışını durdurdu.

Her iki ülke, özellikle savaşın ilk üç yılında yüz milyonlarca avroluk transit geliri elde etmişti.

Geçen hafta Trump, Zelenskiy’nin anlaşmadan geri çekilmeye çalıştığını öne sürdü ve şunları söyledi:

"Anlaşmayı imzalamazsa, büyük sorunlar yaşar."

Perşembe günü gazetecilere konuşan Zelenskiy, ülkesini modernize etmek için bir anlaşmaya hazır olduğunu, ancak yalnızca “eşit şartlarda” bir uzlaşmanın mümkün olabileceğini belirtti.
Gelir paylaşımının “yarı yarıya” olması gerektiğini vurguladı.

Zelenskiy, "Ben sadece Ukrayna’nın hakkını savunuyorum. Bu hem ABD’nin hem Ukrayna’nın çıkarına olmalı. Doğru olan budur" dedi.

doğruhaber