Ülke ülke 'domuz gribi'nde son durum

Ülke ülke 'domuz gribi'nde son durum

Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi nedeniyle Yunanistan alarm durumuna geçti. AB sağlık bakanları mümkün olan en kısa zamanda olağanüstü toplanacak. Ülke ülke durum:

DSÖ BUGÜN ACİL TOPLANIYOR

Domuz gribi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) olağanüstü uzmanlar komitesi toplantısının bugün yapılacağı, toplantıda bu hastalığın uluslararası alanda hangi evrede bulunduğunun ele alınacağı bildirildi.

DSÖ sözcüsü, daha önce yarın için planlanan toplantının bugün 16.00'da (TSİ 17.00) yapılacağını açıkladı. Komitenin Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da görülen domuz gribi vakalarıyla ilgili gelişmelerin ışığında toplanacağı kaydedildi.

Toplantının ardından bu akşam medya için de bir telekonferans düzenleneceği ifade edildi.

Domuz gribi, DSÖ'nün 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında şu anda 3. evrede bulunuyor.

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü pandemi alarm düzeyinde 3 evre, "İnsanlarda yeni influenza virüs alt-tipi ile enfeksiyon(lar) olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu" olduğu durum olarak açıklanıyor.

Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre "Pandemi dönemi" olarak nitelendiriliyor ve bu aşamada hastalığın "genel toplumda arttığı ve devam eden bir bulaşma olduğu" belirtiliyor.

ABD'DE ÖLÜMLER BEKLENİYOR

ABD'de sağlık yetkilileri, Meksika'da can alan domuz gribi virüsünden ölümlerin ABD'de de beklendiğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Birimi Müdürü Richard Besser, ABC kanalına yaptığı açıklamada, ABD'de daha ciddi domuz gribi vakaları ve hatta ölümlere hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu.

OBAMA: "DOMUZ GRİBİ, ALARM NEDENİ DEĞİL"

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalı yetkililerin ülkedeki domuz gribi vakalarını yakından izlediğini, ancak alarma yol açacak bir nedenin olmadığını söyledi.

Obama, Ulusal Bilimler Akademisi'nin toplantısında yaptığı konuşmada, domuz gribiyle ilgili olarak, "Bu açıkça endişe nedeni ve yüksek seviyede tetikte olmayı gerektiriyor. Ancak alarm nedeni değil" dedi.

ABD Başkanı ayrıca Amerikan halkının, Washington yönetiminin bu konuda ne yaptığıyla ilgili olarak düzenli ve sıklıkla bilgilendirileceğini kaydetti.

ABD'de 20 kişiye domuz gribi teşhisi konulurken, Meksika'da 100'den fazla kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiği sanılıyor.

ÇİN

PEKİN'DE ALARM DURUMU

Domuz gribi nedeniyle Çin'in başkenti Pekin'de alarm durumuna geçildi.

Resmi Şinhua haber ajansı, bir sağlık yetkilisinin sözlerine dayanarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) domuz gribinin yayılma olasılığı uyarısı üzerine başkentte grip vakalarının dikkatle izleneceğini duyurdu.

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Deng Ying, şehirdeki 125 sağlık ünitesinin ateşli vakaları izleyeceğini belirtti.

Doktorlardan grip belirtisi gösteren hastalara kısa süre önce Meksika veya ABD'ye gidip gitmediklerinin veya domuzlarla temasta bulunup bulunmadıklarını sormalarının istendiğini söyleyen Çinli yetkili, ilaç ve tıbbi teçhizat stokunun artırılacağını ve sağlık personelinin domuz gribini teşhis ve tedavi etme konusunda eğitileceğini ifade etti.

Söz konusu merkez tarafından her ne kadar yeni ve bulaşıcı olsa da hastalığın önlenebilir ve kontrol edilebilir olduğu bildirilerek, halktan telaşa kapılmamaları istendi.

Çin Sağlık Bakanlığı tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, domuz gribinin aşısı bulunmadığına işaret edilerek, vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarılmıştı. Karantina İdaresi de aynı gün acil bir duyuru yayımlayarak, domuz gribinin ortaya çıktığı bölgeden gelenlerde grip belirtisi görülmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna bildirilmesi istenmişti.

Öte yandan Çin Denetim ve Karantina Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Huailin, dün yaptığı açıklamada, Çin'in domuz gribi virüsü testi yapma kabiliyetine ve teknolojisine sahip olduğunu belirtti.

YUNANİSTAN'DA ALARM DURUMU

Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi. Yunan basını, ülkede domuz gribi vakasına rastlanmadığını, ancak yetkili makamların gerekli tüm önlemleri aldığını duyurdu.

Hastalıkla mücadelede gerekli olan, daha önce de kuş gribi salgını sırasında kullanıldığı belirtilen ilaçların yeterli miktarda bulunduğu belirtilen haberlerde, bugünden itibaren ülke havaalanlarında hastalığın görüldüğü ülkelere gidecek yolculara bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlanacağı kaydedildi.

Halkın konuya ilişkin bilgi almak veya şüpheli bir vakayı bildirmesi için özel telefon hattının da hizmete açıldığı açıklandı.

Grip Salgını Olağanüstü Komitesi Başkanı Panos Efstathiu yaptığı açıklamada, domuz gribinin görüldüğü ülkelere yolculuk yapacak kişilere, kapalı mekanlardan ve domuz çiftliklerinin bulunduğu bölgelerden uzak kalmalarının, alkol bazlı temizleyicilerle sık sık ellerini yıkamalarının tavsiye edildiğini kaydetti.

AVRUPA BİRLİĞİ SAĞLIK BAKANLARI OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

AB, Meksika'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu belirtilen domuz gribine karşı alınacak önlemleri görüşmek için sağlık bakanlarını mümkün olan en kısa zamanda olağanüstü toplantıya çağırdı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, domuz gribi salgınını Dünya Sağlık Örgütü ve üye ülkelerle koordinasyon içinde yakından izlediklerini kaydederek, uzmanların önerisi doğrultusunda somut önlemler alacaklarını bildirdi.

Lüksemburg'daki AB dışişleri bakanları toplantısına katılan AB Komisyonunun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou'nun da domuz gribi salgınıyla ilgili detaylı açıklama yapacağı belirtildi.

İSPANYA

-AVRUPA'DA İNSANDA İLK DOMUZ GRİBİ VAKASI İSPANYA'DA-

Avrupa'da insanda ilk domuz gribi vakasının tespit edildiği İspanya'da söz konusu hastanın, Meksika'dan dönen 23 yaşındaki bir İspanyol olduğu belirtildi.

Albacete kentinin Almansa ilçesindeki hastanede gözetim altında tutulan ve yapılan testlerde sonucu pozitif çıkan 23 yaşındaki erkek hastanın, öğrenim için bulunduğu Meksika'dan 22 Nisanda döndüğü kaydedildi.

Hastanın tedaviye olumlu cevap verdiği, her şeyin kontrol altında olduğu ve hayati riskin bulunmadığı açıklandı.

İSPANYA'DAN MEKSİKA'YA SEYAHAT UYARISI

İspanya Dışişleri Bakanlığı, domuz gribinden dolayı gerekli olmadıkça Meksika'ya gidilmemesi tavsiyesinde bulundu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalarda, "profesyonel veya çok önemli bir sebep dışında" Meksika ve ABD'nin California ve Texas eyaletlerine seyahat edilmemesi gerektiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, Meksika'dan İspanya'ya gelen kişilere, ateşlenmeleri veya solunum güçlüğü çekmeleri halinde hemen sağlık merkezlerine gitmeleri gerektiği uyarısını yaptı.

İspanya'da çoğu Katalonya bölgesinde olan 10 kişinin, domuz gribi şüphesiyle hastanede gözetim altında tutulduğu da bildirildi.

Portekiz de vatandaşlarını domuz gribinden korumak için önlemler alıyor. Meksika'da bulunan 200 kadar Portekizli turistin bugün Lizbon'a getirileceği açıklanırken, olası bir domuz gribi vakasına karşı Lizbon'daki 4 hastanenin alarma geçirildiği belirtildi.

İSPANYA SAĞLIK BAKANI: ALBACETE'DE BİR DOMUZ GRİBİ VAKASI TESPİT EDİLDİ

İspanya Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez, Albacete kentinde bir domuz gribi vakasının tespit edildiğini açıkladı.

Jimenez, düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi şüphesiyle Albacete kentinde bir hastanede gözetim altında tutulan bir hastaya yapılan testlerde sonucun pozitif çıktığını bildirdi.

Sağlık Bakanı, hastanın tedavisinin, Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı protokole uygun şekilde başlatıldığını duyurdu.

Jimenez ayrıca, ülkede domuz gribi şüphesiyle gözetim altında tutulanların sayısının 17'ye çıktığını belirtti.

İSVEÇ

MEKSİKA'DAN DÖNEN 5 İSVEÇLİYE, DOMUZ GRİBİ TESTİ

İsveç'te, Meksika'dan dönen 5 kişiye domuz gribi testi uygulandı.

İsveç Haber Ajansı TT'nin, Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsüne dayanarak verdiği habare göre, Meksika'da bulunan ve İsveç'e dönen 5 kişiye, domuz gribi testi uygulandı.

Bu arada İsveç Dışişleri Bakanlığı bugün yayımladığı bir bildiride, Meksika'da domuz gribi salgınından kaynaklanan hastalıktan dolayı 100 kişiden fazla insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekilerek, bu ülkeye gidilmemesi tavsiyesinde bulundu. 

RUSYA AMERİKA KITASINDAN GELEN UÇAKLARI DENETLEYECEK

Rusya, Amerika kıtasından gelen uçakları denetleyeceğini  duyururken, Romanya ise vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Meksika'ya gitmemeleri tavsiyesinde bulundu.

Rus sağlık birimi başkanı Gennadi Oniçenko, Amerika kıtasında domuz gribinin görülmesi üzerine, hastalığın Rusya'ya girişini engellemek amacıyla Meksika ve ABD'den gelen uçakların bugünden itibaren önlem olarak denetleneceğini belirtti.

-ROMANYA'DAN MEKSİKA'YA SEYAHAT UYARISI

Romanya da vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Meksika'ya gitmekten kaçınma çağrısında bulundu.

Romanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ayrıca başkent Bükreş'teki uluslararası iki havaalanında kontrollerin artırıldığı belirtildi.

Açıklamada, yine de hastalık semptomlarının görülmesi halinde doktora başvurulması gerektiği ifade edildi.

KÜBA, MEKSİKA'YA VE MEKSİKA'DAN ÜLKEYE UÇUŞLARI SINIRLIYOR

Küba, Meksika'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan domuz gribi nedeniyle bu ülkeye ve bu ülkeden Küba'ya yapılan uçuşları sınırlıyor.

Hükümet açıklamasında, Küba'da domuz gribi vakasının görülüp görülmediğine ilişkin bilgi verilmezken, Meksika'dan Küba'ya ve Küba'dan Meksika'ya yapılan uçuşların önlem olarak sınırlandırılacağı belirtildi.

Havana-Meksiko ve Havana-Cancun arasında günde birkaç sefer yapılıyor.

Açıklamada, Kübalılara ellerini sık sık yıkamaları, öksürdükleri ve hapşırdıklarında ağızları ve burunlarını kapatmaları tavsiyesinde de bulunuldu.

-DANİMARKA VE İSVEÇ'TE 10 KİŞİ MÜŞAHEDE ALTINDA

Bu arada Avrupa kıtasında Danimarka ve İsveç'te domuz gribi virüsü kaptığı sanılan 10 kişinin müşahede altında tutulduğu bildirildi.

Bu ülkelerdeki hastane kaynakları ve sağlık yetkilileri, İsveç'te bazıları kısa süre önce Meksika'ya gitmiş 5 kişinin müşahede altında tutulduğunu, Danimarka'da da ABD ve Meksika'dan dönen 3 kadınla bir erkeğin durumunun izlendiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Danimarka'nın kuzeyindeki Aalborg'da yaşlı bir adamın da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

İSVİÇRE'DE ŞÜPHELİ 5 VAKA

Öte yandan İsviçre'de de Meksika'dan dönen 5 kişinin domuz gribi virüsü kaptığından şüphelenildiği açıklandı.

İsviçre Kamu Sağlığı Federal Bürosu sözcüsü Jean-Louis Zürcher, çağrılar üzerine doktorlarına başvuran bu kişilerde domuz gribi semptomları görüldüğünü bildirdi.

İTALYA'DA BİR KADIN, DOMUZ GRİBİ KUŞKUSUYLA TEDAVİYE ALINDI

 İtalya'da bir kadın domuz gribi kuşkusuyla Venedik'te hastaneye kaldırıldı.

Venedik Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölümünde karantina altında tedavi gören hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve hayati tehlikenin söz konusu olmadığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre 31 yaşındaki İtalyan vatandaşı, Kaliforniya'daki San Diego'dan yeni döndüğünü belirterek dün akşam yüksek ateş şikayetiyle acil servise başvurdu. İtalyan yetkililer de bunun üzerine hastaneye kaldırdıkları kadını, domuz gribi ihtimalini göz önüne alarak karantinaya aldılar.

San Diego'da domuz gribi vakalarına rastlanmış olmasından hareketle ihtiyatlı davranmayı yeğleyen hastane yetkilileri, A-H1N1 virüsünün bulunup bulunmadığını saptama amacıyla kadından alınan kan örneğinin incelenmekte olduğunu kaydettiler.

İSRAİL'DE, MEKSİKA'DAN GELEN İKİ KİŞİ DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİYLE KARANTİNADA

 İsrail'de, Meksika'dan gelen iki kişi, domuz gribi virüsü  kapmış olabileceği şüphesiyle karantina altına alındı.

Meksika'dan gelen ve bir süre önce boğazında yanma şikayetiyle hastaneye başvuran bir kişinin, test sonuçları açıklanana dek karantina altında tutulacağı bildirildi. Hastane yetkilileri, bu kişinin domuz gribine yakalanma olasılığının çok düşük olduğunu belirtiyor.

Dün de yine Meksika'dan dönen bir başka İsrail vatandaşı, grip benzeri belirtiler nedeniyle şüphe üzerine karantinaya alındı. Söz konusu kişinin test sonuçlarının da birkaç günde alınması bekleniyor.

İsrail ilk yardım kuruluşu Magen David Adom, son zamanlarda Meksika, Kaliforniya veya Teksas'a gidip dönenlerden kan bağışı kabul etmeyeceğini bildirdi.

-"DOMUZ GRİBİ DEĞİL, MEKSİKA GRİBİ DEYİN..."-

Öte yandan İsrail Sağlık Bakan Yardımcısı ve aşırı dinci Birleşik Tevrat Yahudiliği partisi lideri Yakov Litzman, kamuoyuna bilgi vermek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, ölümcül virüsün yol açtığı hastalığa "domuz gribi" yerine "Meksika gribi" denilmesi önerisinde bulundu.

Litzman, halihazırda yurt dışına gidecekler için resmen bir uyarı bulunmadığını belirtmesine rağmen, Meksika'ya gidilmemesinin tavsiye edildiğini kaydetti.

VİRÜS, İNSANDAN İNSANA, ÖKSÜRÜK, HAPŞIRIK VE HATTA TOKALAŞMA YOLUYLA BULAŞABİLİYOR

Meksika'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu sanılan domuz gribinin, dünya genelinde salgın haline gelmesinden endişe ediliyor.

ABD ile Kanada'ya yayılan ve Avrupa ile Avustralya'da izlerine rastlanan virüs, insandan insana geçebiliyor ve insan, domuz ve kuş gribi karışımından oluşan bir virüs olarak tanımlanıyor.

Meksika'da domuz gribi yüzünden öldüğü sanılan kişilerin sayısı 103'e çıktı. Virüs bulaştığından şüphelenilen 1300 kişinin büyük bölümünün başka bir rahatsızlığı bulunduğunu açıklayan Meksikalı yetkililere göre virüs, genelde 25-45 yaş arasındaki hastaların ölümüne yol açtı.

H1N1 taşıyan Influenza A tipi virüse, ABD'deki 20 vakada da rastlandı. California, Kansas, Texas, New York ve Ohio'da izlerine rastlanan virüsün, Kanada'da da 6 kişiyi etkilediği, İspanya, Fransa ve Yeni Zelanda'da olası vakaların tespit edildiği belirtildi. Meksika'daki vaka sayısı 1614'e çıkarken, Yeni Zelanda'da 13, İspanya'da 7, Fransa'da 1, İsrail'de 1 ve Brezilya'da 1 kişinin domuz gribine yakalandığından şüphe ediliyor.

Domuzlardan kaynaklandığı tahmin edilen virüs, insandan insana, hapşırık, öksürük ve hatta ele bulaşması halinde tokalaşma yoluyla bulaşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre domuz yiyerek virüs kapma olasılığı bulunmuyor.

Merkezi Cenevre'de bulunan DSÖ'nün, gribin, kuş gribinin 2003'te tekrar belirmesinden bu yana en geniş çaplı yaygın hastalık riskini taşıdığını açıklaması, tehdidin boyutunu gösteriyor.

Normal grip vakalarıyla, ani ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi benzeri belirtileri bulunan bulunan domuz gribi, bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor.

Yaygın grip tipleri, genelde yaşı ilerlemiş insanları hedef alıyor ve yılda ortalama 250 bin ila 500 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Çoğu ölüm zatürreden oluyor. Yeni grip virüsleri ise insan vücudunun bağışık olmaması ve ilaç geliştirmenin süre alması nedeniyle çok çabuk yayılabiliyor. Domuz gribi, genetik açıdan bakıldığında, ilaçla karşı konulabilen H1N1 virüsünden farklılıklar içeriyor.

DSÖ, 1968'deki "Hong Kong" gribinin dünya genelinde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne ve 1918'deki "İspanyol" gribinin 40-100 milyon kişinin ölümüne yol açtığı düşünüldüğünde, artık dünyanın, yeni bir grip hastalığının yayılmasına karşı daha hazırlıklı olduğunu açıkladı. Örgüt, domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceği uyarısında bulunmaktan da kaçınmadı.

-MEXİCO CİTY'DE HAYAT DURDU-

Meksika hükümeti, virüsün yol açtığı ölümlerin ardından başkent Mexico City ile ülkenin orta kesimlerindeki iki eyalette tüm okulları 6 Mayısa kadar kapattı. Başkentteki konserler iptal edildi, bar ve gece kulüplerinin yüzde 70'i, kiliseler, sinema salonları kapatıldı.

Hükümet, halka, kalabalık yerlere girmemeleri çağrısında bulundu, tokalaşmaktan, sarılmaktan ve öpüşmekten sakınılmasını, sık sık el yıkanmasını, yiyecek ve mutfak araç-gereçlerinin ortak kullanımından kaçınılmasını tavsiye etti.

Gribe karşı ilaç geliştirmek için çalışmaların başladığını duyuran DSÖ, acil vakalarda gerekli yardımın yapılabilmesi için "savaş odası" adı verilen bir komuta ve kontrol merkezini faaliyete geçirdi. Örgütün, virüse karşı etkisi kanıtlanmış olan Tamiflu ve Relenza ilaçlarından 5 milyon adetlik stoku bulunuyor. Virüsün bulaşmasını önlemede ve hastalığın tedavisinde, oseltamivir ve zanamivir tavsiye ediliyor.

DSÖ, bunun yanı sıra Meksika'ya gidecek turistlerin tatil planlarını askıya almalarına ve Meksika sınırlarının kapatılmasına gerek olmadığını da duyurdu.

Gribe karşı ihtiyatlı davranan ABD de, stoktaki 12 milyon Tamiflu'nun eyaletlere gönderildiğini açıkladı. Çin, Rusya, Tayvan ve Bolivya, domuz gribi belirtileri gösterenlerin karantina altına alınmasına karar verirken, Güney Kore ve Hong Kong, Mexico City ile bölgedeki 3 eyalete seyahat uyarısında bulundu. İspanya, İtalya, Polonya ve Venezuela, vatandaşlarına, Meksika ile ABD'nin, virüse rastlanan bölgelerine gitmemeleri çağrısında bulundu. Domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi.

Ajanslar