Üniversite'de İçki Skandalı

Üniversite'de İçki Skandalı

Trabzon'daki özel Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitim gören bir grup öğrenci kendilerine derste zorla şarap tattırılmak istendiği gerekçesiyle ...

Trabzon'daki özel Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde eğitim gören bir grup öğrenci kendilerine derste zorla şarap tattırılmak istendiği gerekçesiyle aynı zamanda bölüm başkanları ve dersin öğretmeni olan Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur'dan şikayetçi oldu.
 Üniversite yönetimine şikayet edildiğini duyan Sungur, öğrencileri çeşitli sebepler göstererek dersten atmaya başlayınca öğrenciler bu kez Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur hakkında savcılığa "Din ve vicdan hürriyeti ile kişilik haklarına saldırı" suçlamasıyla suç duyurusunda bulunurken, Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) da şikayet dilekçesi gönderdiler.
 Konuyla ilgili YÖK'ün devreye girmesinin ardından üniversite yönetimi soruşturma başlatırken, Yrd. Doç. Dr. Sungur ise üniversite yönetimine istifasını sunmak zorunda kaldı.
 Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, 8 Mart 2016 günü birinci sınıf öğrencilerinin Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Dersi'nde alkol olarak sınıfa getirdiği elindeki şarabı tatmalarını istedi. Bazı öğrenciler alkol tatmak istemeyince Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, “Alkol bir ilimdir. Dini, vicdani kararlarınız beni ilgilendirmez, tatmak zorundasınız” diyerek öğrencilerini dersten kovdu. Bunun üzerine öğretmenden şikayetçi olan bir grup öğrenci bir dilekçe hazırlayarak Avrasya Üniversitesi yönetimine şikayette bulundu. Üniversite yönetimine kendisinin şikayet edildiğini öğrenen Sungur, bu kez öğrencileri çeşitli sebepler öne sürerek dersten atmaya başladı.
 ÜNİVERSİTE YÖNETİMİNDEN SONUÇ ALAMAYINCA ADLİYEYE BAŞVURDULAR
 Öğrenciler kendilerine yönelik baskıların sürmesi ve üniversite yönetiminin de soruna çare bulamaması üzerine bu kez konuyu adliyeye taşımaya karar verdi. Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, hakkında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'na avukatları Yaşar Topal vasıtası ile "Din ve vicdan hürriyeti ile kişilik haklarına saldırı" iddiasıyla suç duyurusunda bulunan öğrenciler, daha sonra avukatları aracılığıyla Yüksek Öğretim Kurulu'na da (YÖK) şikayet dilekçesi gönderdiler. YÖK'ün üniversite yönetimini arayarak konuyu sorması üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatılırken, Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur da üniversite yönetimine istifasını sunmak zorunda kaldı.
 ALKOLLÜ İÇKİ GERGİNLİĞİ
 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ve şikayet dilekçesinde imzası olan 45 öğrenci arasında yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Muhammet Bakır Arıcı, alkol tattırma konusunda 20 öğrencinin mağdur olduğunu ancak bölüm başkanlarından toplam 45 öğrencinin şikayetçi olduğunu hatırlattı. Arıcı “Öncelikle suç duyurusunda bulunmamızın sebebi alkollü ve alkolsüz içecekler dersi var. Bu derste alkol içmek zorunlu değil ama baskı kurularak bize alkol içirilmeye çalışıldı. Kendisine alkol içmeyeceğimizi söyleyince bize elindeki şişeyi göstererek ‘Alkol tadımı yapacaksınız, yapmayacaksanız sınıfı terk edeceksiniz’ dedi. Sınıftan çıkarken tekrar geriye çağırarak, ‘Alkol bir ilimdir, bunun dinle, siyasetle bir ilgisi yoktur. Beni sınıfıma giremezsiniz. Dini, vicdani kararlarınız beni ilgilendirmez. İlimden tatmak zorundasınız’ dedi bu bizim çok ağrımızı gitti. Bu konuda gerekli suç duyurusunu savcılığa ilettik. Aynı zamanda YÖK’e de gönderdik” dedi.
 “ŞİKAYETTEN SONRA DERSTEN ATILMAYA BAŞLANDIK”
 Bölüm Başkanını üniversite yönetimine şikayet etmelerinin ardından dersten atılmaya başladıklarını dile getiren Arıcı, “Okul yönetimi ilk başta böyle bir şey olmayacağına daha sonra soruşturma açılacağını söylediler. Şikayet konusundan sonra bizi dersten de atmaya başlamıştı. Yaşadığımız baskıya okul yönetimine iletmemize rağmen bize sürekli soruşturmanın devam ettiğini okulun belli kararlar içerisinde hareket edebileceğini söyleyerek bizi geçiştirdiler. Olayın üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hiçbir yaptırımda bulunmadılar, daha düne kadar da Başak Sungur hanım sınavlarımıza girdi” ifadelerini kullandı.
 “5 DAKİKA ERKEN GELMEMİZE RAĞMEN DERSTEN ATIYOR”
 Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 1. sınıf öğrencisi Beyza Çakıroğlu ise derse 5 dakika erken gelmelerine rağmen öğretmenlerinin onlardan önce gelmesi nedeniyle dersten atıldıklarını kaydederek, “Biz okula gitmemize rağmen derslere giremiyoruz. Buçukta olan derste 25 geçe gittiğimiz halde öğretmen bizden önce sınıfa girdiği için atılıyoruz. Derste herhangi bir harekette, kalem tutuşumuzda bile dersten atılabiliyoruz. Öğretmen yüzünden şuan zaten dersten kalmış gözüküyoruz” şeklinde konuştu.
 “TESETTÜRLÜ OLDUĞUM İÇİN AYRIMCILIK YAPILIYORDU”
 Avrasya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinden Ebru Yılmaz da, okulda öğrenci ayrımcılığı olduğunu söyleyerek, “Okulda öğrenci ayrımcılığı var. Ben tesettürlü bir öğrenciyim. Okulda tesettürlü olarak 3 kişiyiz. Ben ve arkadaşımdan eşarbımızın çıkartılması istendi. Diğer arkadaşlardan ise istenmedi. Benim devamsızlık sorunum olduğu için ben çıkartmak zorunda kaldım. Daha önce okul yönetimiyle konuştuğumuzda tesettürlü olarak derslere girebileceğimiz söylenmişti. Derslerde prosedüre göre hareket edilmiyor” diye konuştu.
 "SINIFI İÇKİ İÇENLER VE İÇMEYENLER DİYE İKİYE AYIRMIŞ"
 Öğrencilerin avukatı Yaşar Topal ise yaptığı açkılamada "Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur 8 Mart tarihinde yaşanan olayın ardından 2 gün sonraki 'Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Dersi'nde içki içenler ile içki içmeyenleri iki ayrı grup yapmış, içki içenlere uygulama dersinde yemek yapma görevi verirken, içmeyenlere temizlik görevi vererek içki içmeyenleri cezalandırma yoluna gitmiş. Müştekileri inancına göre ayrımcılığa tabi tutmuştur. Bu durumu itiraz eden öğrencileri tekrar dersten atmıştır. Müştekilerin dini inancından dolayı aşağılamış, ayrımcılığa tabi tutmuş, dersten atarak ,öğrenim haklarını engellemiştir. Öğrencilere kendi ideolojisini dayatmaya çalışmıştır. Öğrencilerimize sarf etmiş olduğu sözler nedeniyle cezalandırılması için gerekli soruşturmanın yapılarak hakkında kamu davası açılmasını talep ettik" dedi.
 Topal, 1 aylık süreçte üniversite yönetiminden destek göremediklerini ifade ederek, "Bu süreçte Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü'ne arz edilen şikayet dilekçesi işleme alınmak yerine, bu dilekçeyi değerlendirme yetkisi bulunmayan üniversitenin mütevelli heyeti başkanı, şikayetçi öğrencilerin şikayetlerini geri almaları için bizzat çeşitli girişimler sergilemiştir" ifadelerini kullandı.
 REKTÖR ASAN: “İSTİFASINI SUNDU, SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR”
 Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın Asan ise soruşturmanın sürdüğünü ve Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur’un 7 Nisan Perşembe günü istifasını kendilerine sunduğunu belirterek, “Öğrenciler bize başvuru yaptı biz de dilekçelerini aldık. Soruşturma başlattık. Başak hanım da istifasını sundu” dedi.