Urumçi"de Çin katliamı sürüyor
Dün de baskılara direnen 12 Uygurlu Müslüman katledildi. Çinin işgali altındaki Doğu Türkistanda geçen hafta 1000e yakın Uygurlu Müslümanın katledilmesinden sonra olaylar sürüyor.
Dün de, Çin güvenlik güçleri, katliam ve baskıları protesto eden 12 Uygurlu Müslümanı daha şehit etti. Yabancı kaynaklar bölgede durumun tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, gözaltına alınan çok sayıda kişinin akıbetinden endişe edildiğini bildirdi.
Zorba komünist Çin yönetiminin önceki hafta Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de gerçekleştirdiği katliamın yankıları sürerken, dün de baskı ve zorbalıklara direnen 12 Uygurlu Müslüman daha şehid edildi. Çok sayıda Uygurlu da gözaltına alındı.
Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Doğu Türkistan bölgesel hükümetinin sözcüsü Nur Bekri tarafından yapılan açıklamada, bölgede çıkan çatışmada polisin, katilam ve baskıları protesto eden 12 Uygur'un vurulmak zorunda kalındığı belirtildi.
KAYIP UYGURLARIN AKIBETİ MEÇHUL
Bu arada; bölgedeki yabancı kaynaklar, Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de Çin güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığını, çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını bildirdi. Yabancı kaynaklar gözaltına alınan Uygurların akibetlerinden endişe edildiğini, bazı Uygurların ise öldürülüp toprağa gömüldüğü öne sürdüler.
URUMÇİ'NİN DIŞ DÜNYA İLE BAĞI KESİLDİ
Bölgede sıkıyönetim uygulandığını belirten yabancı kaynaklar, olayların meydana geldiği Urumçi'ye giriş ve çıkışların yasaklandığını, Uygurların dış dünya ile bağlantılarının kesildiğini bildirdi. Bu yüzden bu bölgede meydana gelen olaylar hakkında sağlıklı bilgi alınamadığını bildiren yabancı kaynaklar, Urumçi'nin yarıaçık bir cezaevi haline getirildiğini öne sürdüler. Öte yandan; bölgede internet ağı ile uluslararası telefon ağının kapatılması konusunda da açıklamada bulunan Nur Bekri, göstericilerin bu iletişim sistemlerini kullanarak birbirleriyle haberleştiğini ve hükümetin bu nedenle söz konusu internet ve telefon ağını kapatmak zorunda kaldığını dile getirdi. 5 Temmuz'da Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi'nde çıkan çatışmada, Çin polisi ve Pekin yönetiminin görevlendirdiği eli silahlı alçaklar tarafından 1000'e yakın Müslüman şehit edilmişti.
Urumçi pankartlarla donatıldı
Doğu Türkistan'ın Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuz'da meydana gelen olaylardan dolayı bölgenin başkenti propaganda afişleriyle donatıldı. Eyalet yönetimince kentin birçok yerine Çince ve Uygurca olarak "Üç Kötülükle Mücadele Edelim", "Vatanın Birliğini Koruyalım" ve "Etnik Gruplar Arasında Dayanışmayı Koruyalım" yazılı pankartlar asıldı. Çin yönetimi, terörizm, ayrılıkçılık ve aşırı uçları "Üç Kötülük" olarak niteliyor. Kentte yoğun güvenlik önlemleri sürerken, Halk Meydanı'nın halen askerlerin kontrolü altında olması ve bazı caddelere taşıt girmesine izin verilmemesi dikkat çekiyor. Uygurların yoğun olduğu mahallelerde hoparlörlerden Rabia Kadir aleyhinde konuşmalar yapılıyor. Bu arada, Urumçi Dostluk Hastanesi'ne olaylardan sonra 11'i Uygur 131 yaralı getirildiği ve bunların 97'sinin taburcu edildiği bildirildi.
Katliam Brüksel'de de protesto edildi...
Çin'in Brüksel Büyükelçiliği önünde toplanan Uygurlar, Doğu Türkistan bölgesindeki olayları ve Çin yönetiminin Uygurlara yönelik katliam ve asimile politikalarını protesto etti. Türklerin de destek verdiği gösteriye katılan çok sayıda kişi, Çin Büyükelçiliği'nin karşısında toplanarak, "Katliamı Durdur" ve "Uygurlara Özgürlük" şeklinde sloganlar attı. Yapılan konuşmalarda, Çin'in yıllardır sistematik şekilde Uygurları kimliğinden soyutlama politikası uyguladığı anlatıldı ve Türkiye'den daha fazla destek beklentisi dile getirildi. Uygurların yaşadığı dramları anlatan şiirlerin de okunduğu gösteride hazırlanan protesto mektubu, Çin elçiliğinin posta kutusuna bırakıldı. Caddeden geçen bazı otomobillerin de korna çalarak destek verdiği gösteride yoğun güvenlik önlemi alan polis, protestocuların Çin Büyükelçiliği'ne yaklaşmasına izin vermedi.
Katliam Kazakistan'da da kınandı
Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylar Kazakistan'da yaşayan Uygur Türkleri tarafından protesto edildi. Kazakistan'ın eski başkenti ve finans merkezi Almatı'da dün yapılan mitinge yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Almatı'da bulunan Cumhuriyet Sarayı'nı dolduran Uygur Türkleri, Urumçi'de yaşanan olayların durdurulması için tek ses oldular. Yapılan mitinge Kazak vatandaşları da destek verirken, Kazak konuşmacılar akan kanın durdurulması için uluslararası güçlerin devreye girmesini istediler. Salona sığmayan göstericiler caddeleri doldururken, Kazak polisi sokaktaki Uygur göstericilerin bayrak açmasına izin vermedi. Yapılan konuşmalarda başta Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev olmak üzere Kazak halkına gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür eden Uygur konuşmacılar, Çin tarafından Uygur Türklerinin bütün dünyaya terörist olarak gösterilmeye çalışıldığının altı çizdi. "Barış istiyoruz" ve "Akan kan durdurulsun" şeklinde pankart açan göstericiler yapılan konuşmalara zaman zaman tezahüratlarla destek verdiler. Amerika'nın ve Avrupa'nın Çin'de yaşanan Uygur soykırımına uzak olduğu belirtilen konuşmalarda Çin resmi makamları tarafından verilen rakamların aldatıcı olduğu ve gerçeği yansıtmadığının altı çizildi. Dünyanın birçok ülkesinden Uygur Türklerine destek geldiği belirtilen konuşmalarda özellikle Türkiye'nin gösterdiği üstün gayret ve çabalarından dolayı Türk halkına ve Türk resmi makamlarına özel teşekkür edildi.
Vakit