Uzay'da İbadetin Nasılları Açıklandı
Malezya alimleri Malezyalı ilk astronotunun nasıl namaz kılacağına, abdest alacağına ve hatta nasıl gömüleceğine dair açıklamada bulundular.
Ülkenin biri doktor, diğeri dişçi olan iki astronot adayı, Rusya'da eğitim görüyor. Kimin uzaya çıkacağının yarın açıklanması, 11 günlük uzay yolculuğunun ise 10 Ekim'de başlaması bekleniyor. Uzaya daha önce de Müslüman astronotlar gönderilmişti ancak bu yolculuğun Ramazan ayına rastlaması sonucu Malezya İslami Kalkınma Departmanı (JAKIM) yetkilileri Malezyalı astronotun yolculuğu boyunca oruç tutmayı tercih etmesini umuyor. Konuyla ilgili olarak 20 sayfalık bir kitapçık yayınlayan kurum, "Uluslararası
Uzay İstasyonu'ndaki koşullar, astronotun bir Müslüman olarak yerine getirmesi gereken sorumluluklar için bir engel teşkil etmiyor. Zor koşullarda da, İslam dini ibadetin yerine getirilebileceği rahatlığa sahiptir" ifadeleri yer alıyor.
Uzay istasyonunun Dünya etrafında günde 16 kez dönmesi nedeniyle, teorik olarak Müslüman bir astronotun günde 80 kez namaz kılması gerekiyor. Ancak kitapçıkta, astronotun Dünya'daki gibi günde 5 vakit namaz kılabileği belirtiliyor. Namaz vakitlerinin ise uzay mekiğinin fırlatılacağı Rusya'nın Baikonur bölgesine göre ayarlanması gerektiği vurgulanıyor.
Öte yandan kitapçıkta Müslüman astronotun uzayda ölmesi durumunda ne yapılacağına da değinilmiş. Verilen bilgiye göre, ölen kişinin cesedi Dünya'ya geri getirilmeli. Ancak bunun mümkün olmadığı bir durumda ise astronot bir törenin ardından uzayda defnedilmeli. Ancak kitapçıkta bunun nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bilgi verilmiyor. Kitapçıkta ayrıca astronotun suyu kullanamaması durumunda, toz olmasa bile, sembolik olarak tozla teemmüm alabileceği ifade ediliyor.