Vizesiz Almanya kapısı açıldı
Mehmet Soysal ve Halil İbrahim Savatlı adındaki iki TIR şoförünün verdiği hukuki mücadele sonunda, Avrupa Birliği Adalet Divanının (ABAD) verdiği kararı ilk uygulayacak ülke olan Almanya, gerekli düzenlemeleri yaparak, Türklere vizesiz seyahat yolunu
Yapılan düzenlemeler sonucunda, TIR şoförlüğü gibi geçici aktif hizmet veya sanatsal, sportif yahut bilimsel hizmet için bu ülkeye gidecek olan Türkler, vize almakla uğraşmayıp "Vize Muafiyet Formu" ile Almanya'ya gidebilecek. Bu belgeyi alanlar Almanya'da 2 ay boyunca vizesiz seyahat edebilecek. Böylece kamuoyunda 'Soysal Kararı' olarak bilinen bu kararı hayata geçiren ülke Almanya oldu. Ancak diğer Schengen ülkelerinde bu belge henüz geçerli değil.
Kitap yeniden düzenlendi
Almanya Dışişleri Bakanlığı, dış temsilciliklere gönderdiği 27 Mayıs tarihli Vize El Kitabı'nda, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Kitaba, "Vize Muafiyet Form" belgesi örneği ekleyen bakanlık, vizesiz seyahat talep eden Türklere bu formun verilmesini istedi. Bakanlık, Vize Muafiyet Formu isteyen her Türk'e, nedeni sorulmaksızın belgenin verilmesini istedi. Karar kapsamındakilere "Almanya'daki masrafların kim tarafından karşılanacağı" ve "geri dönmeme ihtimalleri " gibi soruların sorulmayacağını da vurguladı.
Belge yoksa vize şart
Yapılan düzenlemelerin ardından, uygulama şöyle olacak: "Soysal Kararı kapsamına giren Türkler, Almanya'nın Türkiye'deki temsilciliklerinden alacakları Vize Muafiyet Formu'nu dolduracak. İstenilen belgeler de eklenerek temsilciliğe verilecek. Evraklar eksiksiz olduğu takdirde, temsilcilik Vize Muafiyet Belgesi'ni imzalayıp damgalayarak talep sahibine iade edecek. Böylece vize almadan Almanya'ya gidilebilecek."
Schengen hariç 2 ay
Almanya Dışişleri Bakanlığı, verilen Vize Muafiyet Belgesi'nin Almanya'ya girişte sınır polisi tarafından kontrol edilebileceğine dikkat çekti. İki ay geçerli olacak belge, diğer Schengen ülkelerinde geçerli değil. Aynı ABAD kararı, Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, İspanya, İngiltere, Portekiz ve Danimarka'yı da bağladığı için, yakında bu ülkelerin de benzer bir düzenleme yapması bekleniyor.
Hangi belgeler gerekiyor
Türkiye'deki bir işverenden, Almanya'ya geçici aktif hizmet için gidildiğine dair iş anlaşması veya ticaret sözleşmesi benzeri bir belge. Örneğin TIR şoförleri, Türk şirketinde çalıştıklarını ve bu şirketin o tarihte Almanya ile ticaret yaptığını kanıtlamalı.
Sanatsal, sportif ve bilimsel hizmet için Türk vatandaşını çağıran Almanya'daki şirket veya kurumdan davetiye yazısı veya iş sözleşmesi. Türkiye'de sanat, spor veya bilim adamı olduğunu kanıtlayan belgeler.
Evrakların eksik olması durumunda belge verilmeyecek ve talep sahibine "normal vize başvurusunda bulunması" tavsiye edilecek.