Washington Post: Washington Liderliğindeki Arap Koalisyonu İran'ın Bir Sonraki Tepkisine Hazır mı?

Washington Post: Washington Liderliğindeki Arap Koalisyonu İran'ın Bir Sonraki Tepkisine Hazır mı?

Washington Post, İsrail'de "ABD öncülüğündeki Arap koalisyonunun gücü ve hava savunma sistemlerinin karmaşık bir saldırıyı püskürtme kabiliyetine" ilişkin endişeler olduğunu belirtti.

The Washington Post İsrail'de "Tahran karşıtı bölgesel koalisyonun gücü ve hava savunma sistemlerinin karmaşık bir saldırıyı püskürtme kabiliyeti" konusunda endişeler olduğunu bildirdi.

Washington Post, "İsrail, İran'dan gelebilecek bir saldırıya hazırlanırken, en önemli savunma hatlarından biri olan ve Nisan ayındaki son İran saldırısının engellenmesine yardımcı olan ABD öncülüğündeki Arap koalisyonuna ilişkin artan endişelerle karşı karşıya" dedi.

Dört ay sonra, İran'ın Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Haniye'nin şehit edilmesine güçlü bir şekilde karşılık verme sözü vermesiyle, gazete İsrailli yetkililerin "İsrail bölgesel olarak daha izole hale geldi, bu da onu daha savunmasız hale getirebilir" dediklerini aktardı.

Ayrıca "İsrail'in hava savunma sistemlerinin, ABD'nin desteğiyle bile olsa, büyük ve koordineli bir saldırıya tam olarak yanıt veremeyebileceğinden endişe ediliyor."

Washington Post, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki katliamlarına karşı kamuoyunda yaygın bir öfkenin olduğu bir dönemde, "Arap devletlerinin Tahran'ın misillemesinden korkarak ve İsrail'i destekliyor görünmek istemeyerek, geçtiğimiz Nisan ayında İran saldırısının püskürtülmesindeki rollerini önemsiz olarak gösterdiklerini" belirtti.

Ürdün ve Suudi Arabistan "hava sahalarını savaş alanına çevirmek istemediklerini" açıklarken, Mısır da İran'ın herhangi bir saldırısını "geri püskürtmekle ilgili bir askeri operasyona katılmayacağını" söyledi.

Bölgesel koalisyonun kurulmasına yardımcı olan üst düzey bir İsrailli siyasetçiye göre, kamuoyuna yapılan bu tür açıklamalar "çok rahatsız edici" ve "Arap devletleri İran'ı çevrelemek isterken, İsrail ile ilişkileri hassas ve daha önce sadece bir kez büyük bir ölçekte test edildi" dedi.

Washington Post'a göre yetkililer bu seferki saldırının "ani, daha geniş çaplı ve daha uzun süreli olabileceğine, belki de birkaç saat yerine birkaç gün sürebileceğine" ve "birden fazla yönden koordine edilmiş bir saldırı olabileceğine" inanıyor.

İsrail işgal ordusunda operasyon şefi olarak görev yapmış emekli bir general olan Yisrael Ziv, "ABD Nisan ayına göre daha meşgul, ancak bölgesel bir savaşın ekonomiyi etkileyeceğinin de farkında ve gerilimi düşürmek kendi çıkarına" dedi.

İsrailli liderleri ABD'nin desteğini "hafife almamaya" çağıran Ziv, "İsrail'in, varlıklarının her zaman orada olacağı varsayımıyla bölgesel bir savaşa girme hatasını yapabileceğine" inandığını ifade etti.

Ayrıca "İsrail'in bölgesel koalisyonunu bir arada tutmakta zorlanacağını" çünkü "hepsinin Netanyahu ile çalışmaya istekli olmadığını" öngördü.

Washington Post'un daha önceki bir haberine göre, "Arap devletleri İsrail'in Haniye ve Şakr'ı şehit edilmesinden dolayı hayal kırıklığına uğramış ve Tahran'ın İsrail'i misillemeden korumaya yönelik tehdit ve uyarılarından rahatsız olmuş durumda."

Eski bir ABD'li diplomat, "ABD Arap müttefiklerinden İsrail'e yardım etmelerini bekliyor (ancak daha önce sağladığı düzeyde değil)" derken, "bu destekteki herhangi bir kesintiden" İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu sorumlu tuttu.

Kaynak:Haber Kaynağı