Wt: 'AB Hayalini İslam Tehlikeye Atıyor'

Wt: 'AB Hayalini İslam Tehlikeye Atıyor'

WT 'Türkiye'de Bir Darbenin, Avrupa Hayalinin Sonu Olacağı' Görüşüne Değindi

ABD'deki yeni muhafazakarlara (Neo Conlar) yakınlığı ile bilinen Washington Times gazetesi, Türkiye'de yaşanan krizin, Başbakan Erdoğan'ı "Askeri elidin desteklediği laik lobi ile karşı karşıya getirdiğini" öne sürdü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in anayasa değişiklik paketini veto ettiğine dikkat çeken gazete, "Türkiye'de bir darbenin, Avrupa hayalinin sonu olacağı" görüşüne de yer verdi.


Washington Times gazetesi, "Türkiye'nin AB hayali, İslamcılar tarafından tehlikeye atılıyor" başlıklı haber analizinde "İslamcı bir gündemi takip etmekle suçlanan bir cumhurbaşkanı adayının neden olduğu bir dizi olay, Türkiye'yi krizin içine soktu ve AB'ye katılma şansına zarar verdi" yorumunu yaptı.

Krizin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "Askeri elidin desteklediği laik lobi ile karşı karşıya getirdiğini" öne süren gazete, "Bir kez daha, ordunun, ülkenin, cumhuriyet sistemini tehlike atarak siyasi İslam'a doğru fazla hızlı ilerlediği kanısına varması halinde bir askeri darbe olabileceğine ilişkin gümbürtüler var" diye yazdı.

Analistlere dayanarak askeri bir darbenin "Türkiye'nin Avrupa hayalinin sonu olacağı"nı savunan gazete, AKP'nin, adayını cumhurbaşkanı olarak seçtirememesi üzerine hazırladığı, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği paketinin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiğini kaydetti.

REFORM PAKETİNİN LOKOMOTİFİ AKP'NİN POPÜLARİTESİ

Washington Times, Türk hükümetinin reform paketinin lokomotifinin, AKP'nin popülaritesi olduğunu belirterek, bunun da büyük ölçüde ekonomideki görkemli kazançlardan kaynaklandığını kaydederken "Türk ekonomisi, halen ortalama Batı Avrupa ülkesinden üç kat daha gelir yaratıyor" diye yazdı.

Temmuz seçiminin, AKP'nin ve bunun sonucunda Erdoğan'ın gücünü artırması beklendiğine dikkat çeten gazete, Türkiye'nin geleceği ve bölgedeki rolünün ABD tarafından "hayati" olarak değerlendirildiğini belirterek "Şimdiye kadar siyasi sistemi, demokrasi ile ılımlı İslam'ın bağdaşmaz olmadığını kanıtladı" görüşünü dile getirdi.

ABD, AB ETKİNLİĞİNİ YİTİRİYOR

ABD'li gazeteye konuşan Foreign Affairs dergisi editörü James F. Hoge de "Bu hayati kavşakta ABD ve Avrupa, Türkiye'yi etkileme güçlerinin önemli ölçüde azaldığını görüyorlar. Amerika ve Avrupa'ya öfke, ABD'nin Irak işgali ve Avrupa'nın Türkiye'yi AB üyeliğine sesli reddi nedeniyle başını almış gidiyor" değerlendirmesini yaptı.

Temmuz seçimlerinin Türkiye'nin kimliğine ilişkin kargaşayı çözmesinin beklenmeyeceğini belirten gazete, aydınların ülkenin "Avrupa" kimliğinde ısrar ederken güçlü bir akımın Türkiye'nin Arap dünyasına daha yakınlaşmasının gerektiğini savunduğunu kaydetti.

SARKOZY'NİN SEÇİLMESİ TÜRKİYE-AB TABUTUNA ÇAKILAN SON ÇİVİ

Avrupalıların arasında giderek artan muhalefetin de Türkiye'nin AB katılımı sorununu karmaşıklaştırdığını öne süren Washington Times, bir Türk analistinin de Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin "Türkiye-AB ilişkileri tabutuna çakılan son çivi" olduğu yorumunu da aktardı.

Ancak Batılı diplomatların durumu o kadar dramatik bir biçimde değerlendirmediğini de belirten gazete, AB'nin Türkiye ile sorunların geçici olduğunu, müzakerelerin devam edeceğini söylediğini de bildirdi.

Türk ordusunun rolüne de değinen gazete, Atatürk'ün cumhuriyet kurmasından bu yana ordunun ülkenin "gururu" ve "en saygın kurumu" olduğuna dikkat çekerek ordusunun güçlü konumunun Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunda bir "engel" haline geldiğini savundu.

Forum Europe adlı düşünce kuruluşu direktörü Gils Merrit'in de "Ordunun gücü ve statüsü, Türkiye'deki yaşamın göze çarpan bir özeliğidir. (Ordunun) hükümet ve parlamento ile olan ilişkisi, Avrupa ölçülerine göre düşünülemez" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de son dönemde atılan bazı adımların laik muhalefete cephane sağladığını kaydeden gazete, hükümet karşıtı büyük gösterilere dikkat çektikten sonra "Sayın Erdoğan emin gibi gözüküyor. Bir çoğunun İslam eğilimli gibi gördüğü hükümeti, Türkiye'yi Avrupa'ya yakınlaştırmak amacıyla 800 güçlü laik yasayı parlamentodan geçirdi" diye yazdı.

Gazete, analizine son verirken de "Böylece, birçok Avrupalı için Türkiye hem de bir muamma, hem de AB içerisinde bölücü bir faktör olmayı sürdürüyor" ifadesini de kullandı.