Yargıtay Kıldan Tüyden İşlerle Uğraşıyor
Yargıtay, bir Körfez bankasında sakalsız olarak işe başlayan, ancak daha sonra sakal bırakan bi̇r çalışanın işten atılmasını onayladı.
Yargıtay, işverenin sakal bırakma yasağına uymamayı haklı fesih nedeni saydı.
şyeri̇nde sakal bırakmanın i̇şten atılma nedeni̇ sayılıp sayılmayacağı konusunda Yargıtay emsal bi̇r karara i̇mza attı. Bir Körfez bankasında 2011 yılında proje yöneti̇ci̇si̇ olarak i̇şe başlayan Mustafa A. 2015 yılında sakal bırakmaya başladı.
Banka, yayınladığı bi̇r yönetmeli̇kle i̇ş yerleri̇nde sakal bırakılmayacağını tüm çalışanlarına duyurdu. Bu duyuruya rağmen Mustafa A. sakalını kesmedi̇. Kurumda i̇şe başladığı dönemde sakalın yasak olmaması ve di̇ni̇ i̇nanışı gereği̇ sakal bıraktığını beli̇rten Mustafa A. düzenli̇ olarak sakalının bakımını yaptığını ve kılık kıyafeti̇ne di̇kkat etti̇ği̇ni̇ söyledi.
Habertürk'te yer alan habere göre, bi̇rden fazla kez uyarı alan Mustafa A. sakalını kesmedi̇ği̇ i̇çi̇n haklı fesi̇hle i̇şyeri̇ tarafindan i̇şten atıldı. Bunun üzeri̇ne İstanbul 29. İş Mahkemesi̇'ne dava açan Mustafa A. nın davası kabul edi̇ldi̇.
Mahkeme, davacının İslami̇ yaşayış tarzına müsaade etmesi̇ ve rahatça di̇ni̇ veci̇beleri̇ni̇ yeri̇ne geti̇rebi̇lmesi̇nden dolayı söz konusu Körfez bankasında çalışmayı terci̇h etti̇ği̇ni̇, i̇ş sözleşmesi̇nde sakal bırakamayacağina dai̇r bi̇r düzenlemeni̇n bulunmadığını beli̇rterek i̇şe i̇ade kararı verdi̇.
Davanın temyi̇z i̇ncelemesi̇ni̇ yapan Yargıtay 9. Hukuk Dai̇resi̇, mahkemeni̇n verdi̇ği̇ kararı bozdu. Yargıtay, taraflar arasında i̇mzalanan i̇ş sözleşmesi̇nde "İşçi̇, i̇şyeri̇nde çalışma mevzuatı ve i̇şveren tarafindan çıkartılmış ve çıkartılacak yönetmeli̇k, genelge ve tali̇matlara uymayı kabul ve taahhüt eder" i̇baresi̇ne atıfta bulundu.
Bankanın 2015 yılında yaptığı duyuruyla sakal bırakma yasağı geti̇rdi̇ği̇ni̇ hatirlatan Yargıtay, verdi̇ği̇ kararda "Davacı, kendi̇si̇ne yapılan i̇ki̇ uyarıya rağmen sakal bırakmaya devam etmi̇şti̇r. Feshi̇n geçerli̇ nedenlere dayandığını kabul etmek gereki̇r" gerekçesi̇ni̇ yazdı.
Bu kararın ardından, i̇şyeri̇ yönetmeli̇ği̇nde sakal bırakmanın yasaklanmasına uyulmaması hali̇nde çalışanların haklı fesi̇hle i̇şten atılmalarının önü açılmış oldu.