Yemen'de Difteri Salgını
Yemen Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, ülkede difteri salgınının ortaya çıktığı 2017 yılının Ağustos ayından bu yana 62 kişi hayatını kaybetti.
Yemen Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı rapora göre, ülkede difteri salgınının ortaya çıktığı 2017 yılının Ağustos ayından bu yana 62 kişi hayatını kaybetti.
Bakanlık raporunda, aynı tarih aralığında 933 kişide şüpheli difteri vakasının tespit edildiği belirtildi. Yemen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ali al-Walidi, salgının Ibb ve El-Hudeyde kentlerinde daha yaygın olduğunu belirterek, hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla aşı kampanyası başlatılacağını söyledi.
Yemen’de 2015'ten beri süren Suudi Arabistan müdahalesinin yol açtığı açlık ve yoksulluk nedeniyle ülkede kolera ve difteri salgını yüksek seviyeye çıktı.
Ülkedeki su ve kanalizasyon arıtma tesislerinin tahrip olması nedeniyle nüfusun yarısından fazlası temiz içme suyu temin edemiyor.
Ülkede temiz su temin edilememesi salgınların artmasına neden olan en büyük faktörlerden biri.
Difteri Nedir ?
Kuşpalazı Neden Olur? Difteri Nedir? Difteri (Kuşpalazı) hastalığına Corynebacterium diphtheriae adlı bakterinin ürettiği bir toksin yol açar. Difteri basili, 34-38 derecede ürerken toksinini salgılar. Toksin, dokularda harabiyete ve sinirlerde felce yol açar. Difteri toksini difteri basilinin hücre dışı bir ürünüdür ve protein yapısındadır. Isı, ışık ve bekleme ile toksin özelliğini kaybederek toksoid hale dönüşür.
Difteri hastalığında boyundaki lenf bezeleri şişer. Hastalığın başlangıcında başağrısı, solukluk, halsizlik, hızlı nabız, idrarda protein bulunur. Kaslar iyice gevşeyince hasta kendini daha halsiz hissetmeye başlar. En ciddi belirtiler dolaşım sisteminde meydana gelir. İkinci haftada tansiyonu düşen hastanın rengine morarma oluşur. Kalp sesleri giderek zayıflayıp zehirin kalp kasına etki etmesiyle kalp yetmezliği ortaya çıkar. Zamanında müdahle edilmezse, genellikle ikinci haftanın sonunda hasta yaşamını yitirir.