Yeni Anayasada CHP'nin Kuşkuları

Yeni Anayasada CHP'nin Kuşkuları

CHP'nin yeni anayasayla ilgili kaygılarını şöyle özetlemek mümkün…Fikret Bila’nın yazısı…

Yeni anayasa tartışmaları


Önümüzdeki dönemde önemli tartışma alanlarından birinin yeni anayasa çalışmaları olacağı anlaşılıyor. Yeni anayasa taslağı henüz ortaya çıkmadan tartışmalar başladı bile.
AKP'nin yeni anayasa için Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki bir akademisyenler heyetine hazırlattığı taslaktan sızan bilgiler, CHP'de "kuşkular" yaratmışa benziyor.

Yöntem
CHP'nin itirazlarının başında yeni anayasa taslağının hazırlanışında AKP'nin izlediği yöntem geliyor. AKP'nin yeni bir anayasa "sipariş" ettiğini vurgulayan CHP lideri Baykal ve CHP sözcüleri, söz konusu heyette Türkiye'nin köklü hukuk fakülteleri ve hukuk kurumlarından temsilci olmamasını eleştiriyorlar.
Diğer bir itiraz noktası da taslağın bir bütün olarak kamuoyuna sunulmaması, gizli tutulması ve bazı bilgilerin kontrollü şekilde yansıtılması. CHP, AKP'nin bu yöntemle kamuoyunun tepkisini ölçmeye çalıştığını, ancak, bu konuda şeffaf davranmaktan kaçındığını düşünüyor.
AKP yetkilileri ise çalışmanın henüz parti taslağı haline gelmediğini, bu aşamadan sonra tartışmaya açılacağını savunuyor.

CHP'nin kuşkuları
Bugüne kadar kamuoyuna yansıyan bilgiler çerçevesinde CHP'nin yeni anayasayla ilgili kaygılarını şöyle özetlemek mümkün:
1- Yeni anayasa ihtiyacı nereden doğdu? Toplumda öncelikli olarak böyle bir talep var mı?
2- Yeni anayasa çalışması, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi ve o projede öngörülen Türkiye ile ilişkili mi?
3- AKP'nin anayasa taslağı ortaya çıkmadan Atatürk ve Atatürkçülüğe mevcut Anayasa'da yapılan atıfların çıkarılması veya en aza indirilmesi gündeme getirildi. Yeni anayasada Atatürkçülük törpülenecek mi? Bu hangi ihtiyaçtan kaynaklandı?
4- Mevcut Anayasa'daki Türklük tanımı ve millet anlayışı neden değiştirilmek isteniyor?
5- Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni laiklik tanımı ile yeni anayasa çalışmasının bir ilgisi var mı? Yeni anayasa taslağında laiklik ilkesinin içi boşaltılacak mı?
6- Yeni anayasada anadilde eğitim düzenlemesi yapılacak mı? Böyle bir düzenleme yapılacaksa ulus birliği nasıl sağlanacak?
7- DTP'nin talep ettiği gibi, Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi ve Güneydoğu'da resmi hizmet ve yazışmaların Kürtçe olmasına olanak sağlayacak bir düzenleme düşünülüyor mu?
8- Mevcut Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen ilk dört maddesi ile Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine dayalı başlangıç kısmı değiştirilecek mi? Yeni anayasada Atatürk ilke ve devrimlerine hangi ölçüde yer verilecek? Atatürkçülük neden Anayasa'dan çıkarılmak isteniyor?

milliyet