Yeni dış politikamızda 5 kritik hamle
Hükümet, 'tıkandı' denen 5 konuyu 'çözüm süreci'nde izlenen stratejiye benzer bir politikayla çözmeyi planlıyor. Yapılan çalışmada Ermenistan ve Kıbrıs sorunu ile birlikte İsrail de yer alıyor.
Akşam gazetesinden Hakkı Kurban'ın haberine göre Hükümet, yaşanan tartışmalar nedeniyle gölgelenen ‘komşularla sıfır sorun' politikasında yeni aşamaya geçiyor. ‘Çözüm süreci'nde izlediği stratejinin bir benzerini, komşularla ilişkiler konusunda devreye sokacak olan hükümet, 2014 yılından itibaren yeni açılımlara yönelecek. Beş başlığın öne çıktığı çalışmada, hükümetin 2014 yol haritası şöyle:
ERMENİSTAN'LA İLİŞKİLER: Hükümetin 2014 planlarından biri Ermenistan ile normalleşme süreci. Dağlık Karabağ bölgesindeki yedi rayondan ikisinin Ermenistan'a verilmesi karşılığında, Azerbaycan ile Nahçıvan arasında bağlantıya izin verilmesi ve Türkiye'nin Alican Sınır Kapısı'nı açmasını içeren formül üzerinde değerlendirmeler yapıldığı belirtiliyor.
KIBRIS'TA REFERANDUM: AB'ye üyelik sürecinin de kilitlenmesine neden olan Kıbrıs sorununda yeni bir görüşme trafiği başlıyor. Liderler seviyesinde yürütülecek sürecin, 2014'ün ilk yarısında sonuca ulaştırılması hedefleniyor. Türk ve Rum tarafıyla birlikte, Türkiye ve Yunanistan'ın katkılarıyla yapılacak görüşmeler sonrası, Mart 2014'te referanduma gidilmesi yapılan planlar arasında.
IRAK'LA YENİ DÖNEM: Birbiri ardına gerçekleşen ziyaret trafiği, Ocak 2014'te zirve yapacak. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, kalabalık bir işadamı ve bakan ordusuyla Türkiye'yi ziyaret edecek. Ocak başında ‘Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' toplanacak. Başbakan Erdoğan ile Maliki'nin başkanlığında yapılacak ‘ortak kabine'de, enerjiden ulaştırmaya kadar çok sayıda anlaşma imzalanacak.
İSRAİL GERİLİMİ: Mavi Marmara baskını ve Gazze'ye yönelik saldırılar nedeniyle gergin olan Türkiye-İsrail ilişkileri, Tel Aviv yönetiminin özür dilemesiyle yeni bir boyut kazanmıştı. Tazminat ödemeleri için yürütülen görüşme trafiği, bazı noktalarda kilitlendi. Ancak, 2014'te bu görüşmelerin de sonuca ulaştırılacağı yönünde.
SURİYE'DE SEÇİM HESABI: Suriye'de gözler 23 Kasım'da yapılması öngörülen 2. Cenevre Konferansı'na çevrildi. Çözüm için formüllerden biri 2014'te seçimlerin yapılması. Türkiye, Esad'ın seçimlere girmesinin doğru olmayacağı tezini muhataplarına aktarıyor. Bu çerçevede Suriye tablosunun 2014'te yeni bir aşamaya geçmesi bekleniyor.