Yine Adım Atılamadı
BMGK Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeleri değerlendirmek için dördüncü kez toplandı, ancak toplantıda tarafların görüşlerini tekrarlamalarından öte bir adım atılamadı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Ukrayna ve Kırım'daki gelişmeleri değerlendirmek için bir hafta içindeki dördüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda tarafların görüşlerini tekrarlamalarından öte bir adım atılamadığı belirtildi.
BMGK'daki 5 daimi üyenin veto yetkisi, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasının birinci sorumlusu olan BMGK'yı bir kez daha etkisiz hale getirdi.
Rusya ve Batı arasındaki görüş ayrılıkları, Suriye'nin ardından Ukrayna konusunda da kendisini gösterdi. Rusya'nın BMGK'da veto yetkisinin olması Batılı ülkelerin Kırım'daki gelişmelere etkin bir şekilde müdahil olmasını engelliyor.
Ukrayna'nın yardım talebi üzerine ilk kez geçen cuma toplanan Konsey, cumartesi ve pazartesi günkü toplantılarının ardından dün tekrar bir araya gelerek gelişmeleri değerlendirdi.
Kapalı toplantıda, Ukrayna'da bulunan BM Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson, video konferans yoluyla yaptığı açıklamada, BM'nin Ukrayna'daki gerginliğin barışçı bir şekilde çözümü için çalışmalarını sürdüreceğini belirterek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin önemine değindi.
"Ukrayna'daki yönetimi tanımıyoruz"
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de "Ukrayna'daki yeni yönetimi meşru bir otorite olarak tanımıyoruz" dedi.
Bazı telefon kayıtlarının ortaya çıkmasına da değinen Churkin, AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Estonyalı bir bakan arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesi ışığında Ukrayna'da bazı odakların hem polis hem de sivilleri öldürerek, darbeye teşebbüs ettiğini savundu.
Gazetecilerin "güç kullanma konusunda kararlı mısınız" sorusu üzerine de Churkin, Rusya'nın güç kullanma ısrarı olmadığını ifade ederek, Kırım'da yapılacak referanduma saygı gösterilmesini istedi.
Churkin, Kırım'daki silahlı grupların Rus askeri olduğu iddialarını da kabul etmedi.
"Referandum hukuksuz"
Rus elçinin ardından gazetecilerin karşısına geçen İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant, Kırım'daki askeri hareketlilik nedeniyle endişe duyduklarını kaydederek, "Kırım'daki askerlerin Rus askeri olduğunda fazla bir şüphe yok. Bütün işaretler hatta araçların plakaları, askerlerin Rusya'ya ait olduğunu gösteriyor. Rusya'dan Kırım'daki askerlerini deniz üssüne çekmesini istiyoruz" dedi.
Yapılması planlanan referandumu "illegal" olarak nitelendiren Grant, "Bu referandum ülkedeki kaosu artıracaktır" ifadesini kullandı.
BMGK toplantılarının Rusya'nın veto gücü nedeniyle etkisiz olmasını da değerlendiren Grant, toplantılarda uluslararası toplumun Rusya'ya tepkisini doğrudan iletebildiğini söyledi.
"Rusya tecrit edildi"
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da Kırım'da planlanan referandumun Kırım Anayasası'nın ihlali anlamına geleceği için meşru olmadığını belirterek, "Biz Kırım'da yapılacak referandumun sonucunu hukuksuz olduğu için tanımayacağız" diye konuştu.
Rusya'nın BMGK'da gittikçe yalnızlaştığını dile getiren Power, "Rusya BMGK'da tamamen tecrit edildi. Bütün konsey üyeleri Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin önemini vurgulayarak, gerginliğin artmasından duydukları endişeyi belirttiler" dedi.
Power, Ukrayna'da yaşananların tarafsız bir şekilde ortaya çıkarılması ve "gerçeklerin çarpıtılmaması" için Rusya'dan BM ve AGİT gözlemcilerinin ülkede inceleme yapmalarına izin vermelerini istedi.
Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev de BMGK'daki kapalı toplantıya katıldı. Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Sergeyev, uluslararası toplumdan Rusya'nın hukuksuz girişimlerine karşı destek istedi.