Yunanistan, Göçmen Kampını Yok Etti
Yunanistan'da polis, deniz yoluyla İtalya'ya geçmeyi uman yasadışı göçmenlerin yerleştiği Patras limanı yakınlarındaki bir kampı buldozerlerle yok etti.
Kampta, çoğu Afganistan'dan kaçan yüzlerce göçmen kalıyordu.
Sabaha karşı kampı saran buldozerlere yaklaşık 100 polis eşlik ediyordu.
Kısa süre içinde kontrplak, plastik ve naylonlardan oluşmuş barınakları dümdüz ettiler.
Sadece gene derme çatma, ama cami yerine geçen bir yapıyla gönüllü doktorların hastalara baktığı bir çadır kaldı.
Bundan bir kaç ay önce, kampta 1,800 kişi kalıyordu.
Fakat, liman yetkililerinin İtalya'ya giden gemilere binişi imkansız hale getiren önlemler almaları ve büyük çaplı tutuklamalardan sonra bu sayı epey azalmıştı.
Patras'daki Kızılhaç yetkilileri, Yunan polisinin sabaha karşı giriştiği yıkım operasyonu, göçmenleri terörize ettiğini söyleyerek eleştirdiler.
Bir yardım görevlisi bunun, yasal statüsü olmayan bütün göçmenlere, Yunanistan'da kendilerine gelecek olmadığı mesajını vermeyi amaçladığını söyledi.
Yunanistan'ın muhafazakar hükümeti son haftalarda kaçak göçmenlere karşı önlemleri iyice sıkılaştırdı.
Özellikle de sağ milliyetçi LAOS partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kazandığı başarı ardından, hükümetin bu konuda daha sertleştiği dikkat çekiyor.
Geçirilen yeni bir yasa, kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırıyor.
Gerginlik ortamı
Yunanistan mülteci olmak için başvuranlara karşı tutumu dolayısıyla daha önce de uluslararası eleştiriler almıştı.
Fakat, yakınlarda Avrupa Birliği Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Jacques Barrot, "kontrol edilemeyen göçmen akını" diye tanımladığı sorunun, Yunan demokrasisinin dengelerine büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyerek, Atina'ya destek vermiş oldu.
Patras'taki kamp aslında 13 yıl önce kurulmuştu.
Ve kuruluşundan bu yana bunu İtalya'dan gelen turistlere karşı kendilerini mahçup eden bir sefalet manzarası olarak gören kent halkıyla göçmenler arasında sürekli bir gerginlik yaşanıyordu.
Şimdi kampın yok edilmesiyle bir kısım kaçak göçmen Atina ve İtalya'daki insan kaçakçılarının kucağına düşecek.
Bunlar, bir kişiyi Yunanistan'dan İtalya'ya geçirmek için 8,000 dolara varan paralar talep ediyorlar.
Aşırı sağcı liderden tartışmalı öneri
Öte yandan Kaçak göçle mücadele, İngiltere'de, aşırı sağcı İngiliz Milli Partisi'nin lideri Nick Griffin'in son önerisiyle bir kez daha tartışma konusu oldu.
Nick Griffin, Afrika'dan Avrupa'ya kaçak göçü caydırmaya yönelik bir öneri olarak, kaçakları taşıyan teknelerin batırılması gerektiğini savundu.
Griffin, BBC'ye verdiği demeçte, bunun, kaçak olarak Avrupaya girmeye niyetlenenlere, etkili bir mesaj vereceğini söyledi.
Nick Griffin, "Yapılması gereken, mesela Libya kıyılarında bir iki tekneyi batırmak. Teknedekilere can simidi atmak. Böylece geriye yüzmek zorunda kalınca, Avrupa'ya hiç bir zaman giremeyeceklerini anlarlar. Yoksa İngiltere'nin Afrika'ya döneceğini kabul etmemiz lazım."
Griffin, geçen ay yapılan seçimlerde İngiltere'den Avrupa Parlamentosu'na seçilen iki aşırı sağcı İngiliz Milli Partisi üyesinden biri.
BBC