Yunanistan'da Kritik Bekleyiş
Yunanistan'da yarın gerçekleşecek referandumda "evet" çıkması durumunda Başbakan Aleksis Çipras'ın istifa edebileceği öne sürüldü.
rakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, son 5 yıldır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da yönetimi devralan Çipras'ın aslında bir ekonomik bunalımı da devraldığını söyledi.
Çipras'ın yönetime geldiği günden bu yana Avrupalılara ek ekonomik tedbirlerin son bulması gerektiğini anlatmaya çalıştığını söyleyen Hüseyinoğlu, ek tedbirlerin Yunan halkının büyük bölümünü zora sokacağını Çipras'ın da çok iyi bildiğini belirtti.
Referandumda, Yunan halkının büyük umut beslediği Çipras ve ekibinin arkasında duracağının tahmin edildiğini ifade eden Hüseyinoğlu, şunları kaydetti:
"Varılan nokta ile Çipras'ın hükümete gelmesi öncesi ve geldiğinde verdiği vaatler iki zıt kutupta yer almaktadır. Ek ekonomik önlemlere sıcak bakmayan bir Çipras ve ek ekonomik tedbir yanlısı bir Avrupa karşı karşıya bulunmaktadır. Çipras referandumda Yunan halkından 'hayır' oyu vermelerini istemektedir. Muhtemel bir 'evet' durumunda kendisinin ülke yönetimini bırakabileceği mesajının sebeplerinden biri de budur. Çipras'ın referandumdan 'evet' kararı çıkması halinde ülkeyi seçime götürebileceği olarak yorumlanmaktadır.
'Bir umuttur Syriza' diyerek oy veren Yunanların büyük bir kısmı bu umudun peşinde koşup referandumda 'hayır' oyu kullanması ve ülke ekonomisini düzeltmesi konusunda Çipras'ın arkasında durması kuvvetle muhtemeldir. 'Hayır' kararı, Çipras'ın ülke yönetimindeki yerini ve vatandaşlarıyla arasındaki bağı daha da kuvvetlendirecek, Avrupa karşısında elini güçlendirebilecektir.
Bu durumda, halkının büyük bölümünün desteğini almış bir başbakan bir tarafta dururken, diğer tarafta da alacaklı olmalarına rağmen borçluya sözünü geçirememiş kişiler ve kurumlar yer alacaktır.
Çipras'lı Yunanistan ile devam kararı alan Avrupalılar adına, bundan sonraki yardım paketleriyle Yunanistan'dan referandumun 'öcünü alma' ihtimali de söz konusu olabilir. Buradan dışarıya verilebilecek mesaj 'Bizim Yunanistan'a muhtaç olduğumuzdan çok Yunanistan bize muhtaçtır' olarak yorumlanabilir."
Ya "evet" çıkarsa
Referandumda "evet" sonucu çıkmasının, Çipras'ın ülke yönetimini bırakması ve ülkenin tekrar seçime gitmesi ihtimalini gündeme getireceğini bildiren Hüseyinoğlu, şöyle devam etti:
"Bir erken genel seçimin, Avrupalılar ile olan müzakerelerin tekrar başlamasını geciktirecek olması, dolayısıyla yardım paketlerinin gecikmesi, ülkedeki ekonomik darboğazın daha da büyümesi ve yeni yönetimin masaya oturduklarında Avrupalıların taleplerine 'evet' demek zorunda kalacakları, kuvvetli bir ihtimal olarak da yorumlanabillir. Yani bir 'evet' sonucu, Yunanistan'dan alacaklı olanların kazanması anlamını taşıyacak olması bakımından, referandumda verilecek 'hayır' oylarının artmasına sebebiyet verebilir.
Halk oylamasından 'hayır' çıkması durumunda, Yunanistan'a Avrupa'dan gelen ekonomik yardımların kesilmesi ve Yunanistan'ın avrodan çıkması ihtimalleri mevcuttur. Hatta bunun AB üyeliğinin sonlanabileceği anlamına geleceği senaryoları konuşulmaktadır. Ayrıca bu ihtimalin 'biz' ve 'öteki' ayrımını tetikleyecek olması Avrupa'nın bir ve bütün bir topluluk olduğu imajına da zarar verebilir."
Referandum sonrası
Hüseyinoğlu referandum sonrası durumu ise şöyle değerlendirdi:
"Yıllardır PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi gölgesinde kalan ve bir türlü başa gelemeyen bir partinin umut dolu politik vaatleri nedeniyle seçilen Çipras, muhtemel bir 'hayır' sonucunda ülke yönetimini devam ettirebilir. Fakat her halükarda ülke ekonomisinin kurtulmasında dıştan gelecek sıcak para kilit rol oynamaktadır.
Çünkü Yunanistan, halihazırda üretim ve kendine yetme anlamında oldukça zayıflamış bir konumda yer almaktadır. Bu durumda ekonomik açıdan dışa bağlılık, Çipras'ın hiçbir zaman gözardı etmeyeceği bir olgudur."
AA