Zorlu, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne elektrik sağlıyor

Zorlu, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne elektrik sağlıyor

The Jerusalem Post, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy’nin yüzde 25 hissesinin Zorlu’ya ait olduğuna dikkat çekti.

Jerusalem Post, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy’nin yüzde 25 hissesinin Zorlu’ya ait olduğuna dikkat çekti.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları Ekim 2023’ten bu yana devam ederken, İsrail basınına yansıyan bir haberde, Türkiye’de nisan ayında alınan İsrail’le ticareti kesme kararına karşın, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik sağlayan ve yüzde 25 hissesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ‘ Erdoğan’a yakın Türk bir iş insanına ait olan’ Dorad Energy ile IDF arasında yapılan sözleşmenin uzatıldığı belirtildi.

İsrail'in The Jerusalem Post haber sitesinde Liat Ron imzasıyla bugün yayınlanan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nisan ayında İsrail’le ihracat ve ithalata yönelik boykot uygulamaya başladığını, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz’ın da buna yanıt olarak “İsrail ekonomisi, Hamas’ın hizmetinde anlaşma ve akitleri ihlal eden Erdoğan gibi bir diktatörden daha güçlüdür” ifadelerini kullandığı hatırlatıldı. Haberde, konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Bu sert sözlere rağmen, İsrail hükümeti, başkanlığını Ahmet Nazif Zorlu’nun yürüttüğü Türk holdingi Zorlu Holding’e Savunma Bakanlığı’ndan önemli miktarda fonların akmasına izin vermeyi sürdürdü. İstanbul merkezli holding, IDF ve Savunma Bakanlığı’na 2004 yılından bu yana elektrik sağlayan Dorad Energy’de bir ortak.”

SAVUNMA BAKANLIĞI: ANLAŞMA YENİLENMEDİ, İNDİRİM YAPILDI
Dorad’ın Aşkelon’un güneyinde, İsrail’in en büyük enerji santrallerinden biri olduğuna ve doğalgaz ve dizel ile çalıştığını işaret edilen habere göre, İsrail devleti 'bugün Staa olarak bilinen Kinet üzerinden' söz konusu enerji santralinde yüzde 37,5 paya sahip. Faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Türkiye’den yapılan ithalat için yüzde 100 gümrük vergisini savunduğunu hatırlatan The Jerusalem Post, “Zorlu Holding, İsrail’in enerji altyapısına katılımından kazanç sağlamayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Haberde paylaşılan bilgilere göre, ‘Erdoğan’ın boykotunun başlamasından’ iki buçuk ay sonra, temmuz ayında, aralarında Zorlu temsilcilerinin de olduğu Dorad’ın yönetim kurulu toplandı ve IDF üslerine elektrik sağlama anlaşmasının yenilenmesini oybirliği onayladı.

İsrail Savunma Bakanlığı ise Dorad Energy ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini sadece Savunma Bakanlığı için elektrik maliyetlerini düşürme amacıyla indirimli bir tarifeyi yansıtacak şekilde ayarlama yapıldığını savundu. Savunma Bakanlığı, “Dorad, en büyük hisse sahibinin İsrail Devleti olduğu İsrailli bir şirkettir. Faaliyetleri İsrail yasaları ve düzenlemelerine göre gerçekleşmektedir” açıklamasında bulundu.

‘TÜRKİYE’DE DE DİKKATLERDEN KAÇMADI’
Türkiye’de de Zorlu ile İsrail arasındaki bağlantıların dikkatlerden kaçmadığına işaret eden The Jerusalem Post’un haberine göre, Zorlu Holding’in iştiraki olan Zorlu Enerji, mayıs ayında Ramat Negev Enerji ve Aşdot Enerji enerji santrallerindeki hisselerini 127 milyon şekele Adeltec Grup’a satmıştı. Haberde, şöyle denildi: “İfade edilen resmi sebep, odak noktasının yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru çevrilmesiydi; fakat Zorlu, İsrail’in güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad’daki hisselerini tutmayı seçti.”