Cemaat-i İslami: Hizbullah ile Koordinasyon Hayati Önem Taşıyor

Cemaat-i İslami: Hizbullah ile Koordinasyon Hayati Önem Taşıyor

Lübnan Cemaat-i İslamiye'nin Genel Sekreteri Şeyh Muhammed Takkuş yaptığı açıklamada, mevcut savaşın iki grup arasındaki iş birliğinin artmasına yardımcı olduğunu bildirdi.

Gazze merkezli Filistinli direniş hareketi Hamas'a yakınlığıyla bilinen Cemaat-i İslamiye'nin Genel Sekreteri Şeyh Muhammed Takkuş yaptığı açıklamada, mevcut savaşın iki grup arasındaki işbirliğinin artmasına yardımcı olduğunu bildirdi.

Takkuş, Cemaat-i İslamiye'nin Lübnan sınırındaki mevcut çatışmalarda Şii bir grup olan Hizbullah'a katılmaya karar verdiğini söyledi.

Aksa Fırtınası Operasyonu'nu gerçekleştirmesinin ardından 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde yıkıcı ölüm ve yıkım kampanyasını başlattı.

İsrail rejimi Aksa Fırtınası Operasyonu'nun gerçekleştirmesinin ardından aralıklarla Güney Lübnan'a saldırmaktadır. Hizbullah da misilleme olarak İsrail mevzilerine neredeyse her gün roket saldırıları düzenliyor.

"Milli, dini ve ahlaki bir görev olarak (savaşa) katılmaya karar verdik. Bunu topraklarımızı ve köylerimizi savunmak için yaptık" diyen Takkuş, grubunun Beyrut'taki merkezinde Associated Press'e verdiği röportajda şunları söyledi:

"Bunu aynı zamanda İsrail'in açık bir katliam yaptığı Gazze'deki kardeşlerimizi desteklemek için de yaptık" dedi.

Lübnan'ın başlıca Sünni gruplarından biri olan Cemaat-i İslami'nin lideri ayrıca İsrail'in "sadece Filistin'de değil Lübnan'da da" daha fazla toprak ele geçirme peşinde olduğuna inandığını söyledi.

Cemaat-i İslamiye'nin Fecr Güçleri olarak bilinen silahlı kanadı, İsrail rejime karşı saldırılarını çoğunlukla grubun bir zamanlar geniş bir nüfuza sahip olduğu güneydeki Sidon kentinden yürütüyor.

Takkuş'a bildirdiğine göre, Lübnan'ın 128 sandalyeli parlamentosunda bir üyesi bulunan Sünni grup sahada kendi kararlarını veriyor, ancak Hizbullah ve Hamas'ın Lübnan koluyla yakın koordinasyon içinde.

Takkuş, "İsrail güçlerine yönelik saldırıların bir kısmı, Hizbullah ile koordinasyon halinde olan Hamas ile uyum halindeydi" dedi.

Takkuş, grubunun "Hizbullah ile ilişkilerinin iyi olduğunu, büyüdüğünü ve ilerledikçe daha da güçlendiğini" söyledi.(YDH)

Lübnan Cemaat-i İslamî Harketinin Geçmişi

Lübnan’da kurulan Cemaat-i İslamî, Arap aleminde kısa sürede yayılmış, kaynağını İslam'dan ve İslamî öncülerden alan müstakil bir harekettir. Ancak fikri anlamda daha çok Mısır’da Şehid İmam Hasan El Benna’nın kurduğu İhvan-ı Müslimin Cemaatinin yayınlarından ve fikri yapısından istifade etmişlerdir. Hasan El Benna, Seyyit Kutup, Ebu Ala El Mevdudi, Mustafa Sibai gibi fikir adamların fikirlerin beslenmişlerdir. Hareketin düşüncesi Mustafa Sibai’nin 1952 yılıda Lüblan’na yaptığı ziyaret sonrası orada gerçekleştirdiği devai ve hareki seminerleriyle daha da bir canlılık kazanmıştır.

Zeyd Varol-İLKHA)