1,5 milyon hacı Arafat Dağı'na geliyor

1,5 milyon hacı Arafat Dağı'na geliyor

Bugün Müslüman hacılar, gün batımından sonra Müzdelife'ye gitmeden önce Mekke'de haccın en önemli farzlarını yerine getirmek üzere Arafat Dağı'nda duruyor.

Zilhicce'nin dokuzuncu cumartesi günü şafak vakti, 1,5 milyondan fazla hacı, terviye gününde Mina'da geceyi geçirdikten sonra, Haccın en büyük şartı olan Yukarı Arafat'a doğru yola çıkmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı'nın yüksek sıcaklıkların bu yılın en büyük zorluklarından biri olarak kabul edildiğini doğrulaması üzerine Suudi yetkililer, hava durumuna ilişkin artan resmi uyarılar ışığında dünyanın çeşitli ülkelerinden 1,5 milyondan fazla hacının geldiğini duyurdu.


Suudi İçişleri Bakanlığı, daha önce, hacıların Mekke ve Mescid-i Haram'dan Mina'ya transferinin tamamlandığını ve Arafat seviyesinde durmak üzere Arafat'a doğru yola çıkma hazırlığı için geceyi burada geçirmek üzere tamamlandığını duyurmuştu.

Bakanlık, "Bu yıl Hac vizesi olmayan çeyrek milyondan fazla kişinin Mekke'deki kutsal yerlerden sınır dışı edildiğini" belirtti.

Arafat Dağı, Mekke ile Taif şehirleri arasındaki yol üzerinde, Mina'ya 10 kilometre uzaklıkta, hacıların Zilhicce 8'e denk gelen dün Terviye Günü'nü geçirdikleri yer almaktadır.

Arafat'ta hacıların öğle ve ikindi namazlarını cemaatle ve kısaltarak kılmaları, Nimra Camii'nden Arafat hutbesini dinlemeleri, dua ve dualarını sürdürerek bugün gün batımından sonra Müzdelife'ye hareket etmeleri ve geceyi burada geçirmeleri ve nasihat için taş toplamaları planlanıyor.

Zilhicce'nin 10'uncu sabahı Rahman'ın konukları, Akabe'deki Büyük Cemre'yi taşlamak için Mina'ya dönerler, sonra başlarını tıraş ederler veya saçlarını keserler, küçük çürümeyi işaretlemek için kurbanı keserler ve başlarını keserler. İfade tavafını yapmak için Mekke'deki Mescid-i Haram'daki Kabe'ye gidin.

Hacılar daha sonra üç günlük Teşrik'i geçirmek için Mina'ya dönüyorlar ve bitiminden sonra İslam'ın beşinci şartının vaciplerini tamamlayan veda tavafı için Mekke'ye gidiyorlar.