6 Milyon Cep Telefonu İzlendi
On binlerce insanın cep telefonu verilerinin değerlendirildiği bir araştırma, insanların sürekli benzer kalıplar içinde yer değiştirdiklerini ve 'alışkanlıklarına bağlı' canlılar olduklarını ortaya koydu.
İnsanların büyük bölümünün, işe veya okula giderken ve evlerine dönerken sürpriz bir biçimde 'tahmin edilebilir davranış kalıplarını' tekrarladıkları, bu bilginin kentsel planlama ve acil durum hazırlığı için faydalı olabileceği belirtildi.
Boston'daki Northeastern Üniversitesinden Albert-Laszlo Barabasi, herkesin seyahat tarihçesinin farklı olmasına rağmen, insanların yer değiştirirken basit, tekrarlanabilir kalıpları izlediğini kaydetti.
Araştırma ekibi, 'yolculuk kalıplarındaki bu içsel benzerliğin, salgın hastalıkların önlenmesi, acil durumlar ve kent planlaması gibi insanın hareketliliğiyle ilgili tüm fenomeni etkileyebileceğini' belirtti.
Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, uzmanlar bir Avrupa cep telefonu şirketinin, faturalama ve operasyonel işlemler için topladığı bilgileri değerlendirdi.
Uzmanların değerlendirdiği verilerin, 6 milyon müşterinin cep telefonunu kullandığı günü, saati ve her konuşma ya da mesajın iletildiği sinyal kuleleri hakkında bilgileri içerdiği kaydedildi.
Araştırma kapsamında, kimlik bilgileri gizli 100 bin kullanıcının verilerinin analiz edildiği, 600 mili (yaklaşık 965 kilometre) aşan yolculukların araştırma dışında tutulduğu belirtildi.