8 yıl sonra ilk idam
üürdün'de cinayet suçlarından haklarında idam kararı verilen 11 kişinin cezaları infaz edildi. Ürdün vatandaşı 11 sanık 2005 ve 2006'da işledikleri suçlardan dolayı cezalandırıldılar.
ürdün'de cinayet suçlarından haklarında idam kararı verilen 11 kişinin cezaları infaz edildi. Ürdün vatandaşı 11 sanık 2005 ve 2006'da işledikleri suçlardan dolayı cezalandırıldılar.
Ürdün İçişleri Bakanı Sözcüsü Ziyad Zabi, 'adam öldürmek' suçlamasıyla yargılanan 11 kişinin idam cezasına çarptırıldığını belirterek, "Sanıklar hakkında verilen idam kararları, yargıtay tarafından onaylandı ve ceza muhakemesi kanununa uygunluğu tespit edildikten sonra infaz edildi" ifadelerini kullandı. Zabi, konuya ilişkin başka detay vermedi.
Ürdün'de Kral Abdullah 2006'da "idam hükümlerinin askıya alınması" yönünde bir karar almış daha sonra bazı milletvekilleri Kral'ın bu kararının kaldırılması ve idam cezalarının aktif hale getirilmesini talep etmişti. Kral Abdullah, "idam hükümlerinin askıya alınması" kararına binaen 8 yıldır herhangi bir idama onay vermemişti.
Ürdün İçişleri Bakanı Hüseyin Mecali, idam hakkında daha önce yayınlanan moratoryumun sona erebileceğini söylemişti. İçişleri Bakanı, idam cezalarının uygulanmamasından dolayı toplumda suç oranlarının arttığına dair yaygın bir inanış olduğunu vurgulamıştı.
Ürdün'de idam hükmü en sonra 2006 yılının Haziran ayında uygulandı.
Ürdün'ün komşusu Suudi Arabistan'da ise 2014 yılı içerisinde 83 kişi idam edildi. Uluslararası Af Örgütü'nün Mart ayında hazırladığı bir rapora göre, idam dünyada en fazla Çin'de uygulanıyor. Çin'i İran, Irak, Suudi Arabistan ve ABD takip ediyor.