ABD 3 Maymunu Oynuyor
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 28 Eylül 2016 tarihinde katıldığı NTV yayınında Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ABD Adalet Bakanlığı ile uzman düzeyinde sürekli görüşme halinde olduğunu belirterek şunları söylemişti
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 28 Eylül 2016 tarihinde katıldığı NTV yayınında Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ABD Adalet Bakanlığı ile uzman düzeyinde sürekli görüşme halinde olduğunu belirterek şunları söylemişti:
“Onlar bize bir iki güne kadar bu konuda geçici tutuklama talebimizle ilgili ‘nihai bir değerlendirme sonucunu size bildireceğiz’ demişler. Bizim bu geçici tutuklama talebimizle ilgili bir tutum geliştirecekler ve o tutumun sonucunu bize bir iki güne kadar ileteceklerini ifade ettiler.”
Bozdağ devamında da, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Türkiye’den bakanlar düzeyinde ABD’ye yapılacağı açıklanan ziyaret konusunda şu açıklamayı yapmıştı:
“Bu hafta ABD Adalet Bakanlığından bir randevu talebimiz olacak, muhtemelen bugün yarın arkadaşlarımız randevu talebini iletecekler. Randevu verilmesi üzerine belirlenen günde gidip Washington’da sayın bakan ile hem iade dosyalarını hem darbe teşebbüsü üzerine gönderdiğimiz geçici tutuklama talebini görüşmek üzere ABD’ye gideceğim.”
Cevap henüz yok
Al Jazeera’nin Adalet Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre ABD Adalet Bakanlığı’ndan beklenen yanıt hâlâ gelmedi. Geçici tutuklanma talebine ilişkin yanıt gelmediği için Türkiye randevu talebinde de bulunmadı.
Türkiye’nin iade ve geçici tutuklama için attığı adımlar
Türkiye ilk olarak, 15 Temmuz darbe girişiminden dört gün sonra ABD’ye Fethullah Gülen’in iade edilmesi için dört ayrı dosya iletti. 15 Temmuz 2016’dan öncesine ait olan bu dosyalar şunlardı:
* Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı ve Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen, Fethullah Gülen Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ / PDY) hakkındaki Çatı İddianame,
* İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, FETÖ/ PDY’nin Selam Tevhid soruşturmasına kumpas kurduğu iddiasıyla ilgili iddianame,
* İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin FETÖ / PDY’nin "Tahşiyeciler"e kumpas kurduğu iddiasına dair mahkeme tarafından kabul edilen iddianame,
* Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği FETÖ/ PDY iddianamesi.
Bakanlık, 1981 tarihli Suçluların İadesi Anlaşması’na dayanarak Gülen hakkında geçici tutuklama kararı alınmasını talep etti.
Adalet Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin iade talebinin ulaşmasından sonra iade sözleşmesinin 9.maddesinin 2.fıkrasına göre Gülen’in tutuklanması gerektiğini belirtiyor.
Dosyaların iletilmesinin ardından 22 Ağustos 2016’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretinden önce, üçü ABD Adalet Bakanlığı, biri de Dışişleri Bakanlığı’ndan olmak üzere dört uzman Türkiye’ye geldi. Adalet Bakanlığı yetkilileri ve soruşturmaları yürüten savcılarla görüşmeler yapan heyetin bir kez daha Türkiye’ye gelebileceği belirtildi. Buna karşılık olarak Türkiye’den de bir uzman heyetin ABD’ye gitmesine karar verildi.
Bunların dışında 10 Eylül tarihinde de, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ile ilgili Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği yakalama kararı ABD’ye iletildi. Bu da yine 1981 tarihli sözleşmenin 10.maddesine dayanarak yapıldı ve Gülen’in acil tutuklanması gerektiği belirtildi. Adalet Bakanı Bozdağ bu konuda “neden acil tutuklanması gerektiğine ilişkin somut gerekçeler ve bu gerekçelerin üzerine inşa edildiği somut deliller de dosyanın içerisine konuldu” demişti.
Adalet Bakanlığı yetkilileri, tutukluluğun Türkiye’nin iade talebi hakkında verilecek karara kadar süreceğini belirtiyor. ABD iade talebinin kabulü ya da reddi konusunda karar verebilir.
Kaynak: NTV, Al Jazeera
Twitter’dan takip için: @didemozeltumer