ABD, Hindistan-Pakistan barışını istemiyor

ABD, Hindistan-Pakistan barışını istemiyor

Görüşmelere rağmen Hindistan, Keşmir sınırında 30 bin askerini konuşlandırarak yayılmaya devam ediyor. Askeri karargâhlar kuruyor.

Yakın bir zaman önce de sınırda 1000 kişilik toplu mezar ortaya çıkarıldı. Katledilenlerin çoğu Hindu askerlerce hunharca öldürülen Keşmirli gençlerden oluşuyor. Eğer ciddi ve kapsamlı araştırma yapılırsa biz inanıyoruz ki, Bosna- Hersek'te ortaya çıkan toplu mezarlardan daha çok toplu mezarlar ortaya çıkar. Keşmir'de ekonomik ve siyasi bir darboğaz yaşanıyor. Hindu askerleri her şehirde ve köyde var. Askeri kanunları insanlık dışı" Cezaevleri gençlerle dolu"

Pakistan ve Hindistan arasında diyaloğun başlamasından sonra Keşmir sorunu unutulmaya terk edildi. Ama bütün bunlara rağmen Keşmir sorunu devam ettiği gibi Keşmir direnişi de devam ediyor" El- Müctema dergisi unutulmaya yüz tutmuş Keşmir sorununu, 13 Keşmirli cemaatin birleşimiyle oluşan Keşmir Özgürlük Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Faruk Rahmani ile konuştu. Rahmani ile yapılan söyleşiyi aşağıda sunuyoruz.

Pakistan ve Hindistan arasında Keşmir sorunuyla ilgili görüşmelerin başlamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu görüşmelerde Keşmir sorununa gereken önemin verilmediğini görüyoruz. Zira daha az öneme sahip birçok sorun arasında Keşmir sorunu ele alındı. Su, ulaşım gibi daha birçok sorun üzerine görüşmeler yapıldı. Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, görüşmelerden çıkan sonuçtan memnun olmadıklarını itiraf etti. Bu görüşmeler yapılmış olmaktan öte bir önemi olmayan sonuçsuz görüşme olarak tarihte yerini almıştır. Aslında ABD de her iki ülke arasında barışın ve güvenin sağlanmasını istemiyor.
Görüşmelere rağmen Hindistan, Keşmir sınırında 30 bin askerini konuşlandırarak yayılmaya devam ediyor. Askeri karargâhlar kuruyor. Yakın bir zaman önce de sınırda 1000 kişilik toplu mezar ortaya çıkarıldı. Katledilenlerin çoğu Hindu askerlerce hunharca öldürülen Keşmirli gençlerden oluşuyor. Uluslararası Af Örgütü'nü ve İnsan Hakları Teşkilatı'na bu konu üzerinde kapsamlı araştırmalar yapması için çağrıda bulunduk. Eğer ciddi ve kapsamlı araştırma yapılırsa biz inanıyoruz ki, Bosna- Hersek'te ortaya çıkan toplu mezarlardan daha çok toplu mezarlar ortaya çıkar. Keşmir'de ekonomik ve siyasi bir dar boğaz yaşanıyor. Hindu askerleri her şehirde ve köyde var. Askeri kanunları insanlık dışı" Cezaevleri gençlerle dolu. Durum buyken Hindistan Eylül ayı içinde, dünya kamuoyuna Keşmir'de barış ve güvenlik var görüntüsünü vermek için seçimlere hazırlanıyor. Öte yandan Hindistan İslam kültürünü zayıflatmak için bir dizi kültürel etkinlikler düzenliyor. Yanı sıra, Keşmir'in orman ürünleri hiçbir gözetim ve denetime tabi tutulmadan Hindistan'a naklediliyor. Bunlara Keşmirliler karşı koyamıyorlar. Hatta Hindular Keşmir'de istedikleri gibi davranırlarken mazlum Keşmirli kendi topraklarına özgürce giremiyor. Sıkı denetime muhatap olduktan sonra ancak topraklarına ayak basabiliyor. 15 seneden beri Pakistan'da ikamet eden Keşmirliler Hindistan istihbaratının kontrolünden geçtikten ve onlardan onay aldıktan sonra Keşmir'e girebiliyorlar. İstihbarati takibat süreci de sekiz ve dokuz ay sürüyor. Barış kelimesi onlar indinde içi boş ve gerçekte bir şey ifade etmeyen bir kelime. İddiadan öteye geçemeyen barış gibi kelimelerin hayatiyete geçirilmesini kesinlikle istemiyorlar. Kısacası; Keşmirlinin yaşadığı zulüm ve haksızlıklar devam ediyor.

Keşmir etrafında yapılacak yeni görüşmelerden başarıyla çıkılacağına yönelik bir umudunuz var mı?
Şimdiki durumda Pakistan'ın hiçbir gücü ve yaptırımı yok. Hindistan da Pakistan'ın hiçbir önerisini kabul etmiyor. Bu şartlar altında iki taraf arasında yapılacak görüşmeler, kesinlikle hayırlı ve başarılı neticelenmez.
Keşmir İslam âleminin ilgisizliğinden mustarip

BM Güvenlik Kurulunda Keşmir sorununun gündem maddesinden çıkarılması ne anlama geliyor?
Bizim BM ile doğrudan bir ilişkimiz ve dayanışmamız yok. Bu konu hakkında da gerçek bilgiler elimizde mevcut değil. Pakistan ise bu bilgileri edinme gayreti göstermedi; "BM her sene Keşmir sorunu programını yenilemesine rağmen Keşmir sorunundaki gerilim derecesi hala devam ediyor" diyerek bilgi edinmeyi reddetti. Ancak Bush'un ağzından gazetelere yansıyan,"Keşmir sorunu için çözüm önerileri olgunlaşma aşamasına geldi" gibi laflar çıktı. Ne gibi gelişmeler olur onu zaman gösterir.

ABD sizce Keşmir sorununu çözmek için hem Pakistan, hem de Hindistan'a baskı yapar mı?
ABD'nin Keşmir sorununu çözme yönünde bir isteğinin olduğunu sanmıyorum. Ama Keşmirlileri, gelişmelerde normal dışı bir şey yok gibi laflar ederek kandıracaklarını ve bunların ardından bir dizi ziyaret gerçekleştirerek ticari görüşmeler yapacaklarını düşünüyoruz.

Keşmir sorununa karşı İslam âleminin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Keşmir halkı hem Pakistan'ın, hem de İslam âleminin ilgisizliğine rağmen özgürlük mücadelesini vermeye devam ediyor. Bu direnişleri sebebiyledir ki Hindistan, Keşmir üzerindeki emellerine tam kavuşmuş değildir. Hindistan, bunu cılız bir sesle de olsa itiraf etmiştir. Ancak Keşmir halkı, yaşadığı şartlar gereği ne tür bir kahramanlık ve başarı gösterdiğinin pek farkında değil. İslam âleminin ve Pakistan'ın Keşmir konusundaki tutumları nedeniyle moralsiz durumda" İslam aleminin siyasi olarak da olsa Keşmir sorununa eğilmeleri Keşmirlilerin yeniden moral bulmalarını sağlayacaktır.

ÇEV: M.Sabri Demir / Milli Gazete