ABD İran'a Engel Olamaz
İran, Türkiye ile imzalanan doğalgaz anlaşmasının, Avrupa'nın da yararına olduğunu tüm tarafların karlı çıktığı bu koşullara ABD'nin fazla muhalif olamayacağını söyledi.
Sahip olduğu yüzde 15'lik oranla Rusya'nın ardından dünyada en çok doğalgaz rezervini elinde bulunduran İran'ın Güney Pars havzasındaki 14 trilyon metreküplük rezervin çıkartılması için yerli ve yabancı firmaların yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırım yaptığı bildirildi. Milli Petrol Teşkilatı'nın raporuna göre İran'daki doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 28 trilyon metreküp olduğunu belirten devlet televizyonu, günlük 560 milyon metreküp olan ihracatın 2014'te 1 milyon 510 bin metreküpe ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Sahip olduğu doğalgazın büyük bölümünü iç sanayide kullanan İran, fazlasını ise özellikle Avrupa, Türkiye, Hindistan ve Pakistan'a ihraç etmek istiyor. Rusya'dan Avrupa'ya nakledilen doğal gazının geçici olarak Moskova tarafından kesilmesinin, Avrupa ülkelerini daha zengin ve güvenilir başka enerji kaynakları aramaya yönelttiğini vurgulayan Tahran radyosu, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının en önemli proje olarak dikkate alındığı vurgularken şöyle dedi:
"EN EKONOMİK YOL TÜRKİYE"
Bu yüzden en iyi ve en ekonomik yol Orta Asya, Azerbaycan ve İran doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikal edilecek Noboccu projesidir. Noboccu, Türkiye'nin BOTAŞ, Bulgaristan'ın Bulgar Gaz, Romanya'nın Trans gaz, Macaristan'ın M.O.L ve Avusturya'nın O.M.V. şirketlerinden oluşan ve her birinin eşit yüzde 20'lik hisseye sahip olan bir konsorsiyumudur. Türkiye daha önce 1996 yılında imzaladığı anlaşma uyarınca 2001 yılından itibaren İran'dan yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. Buna ilaveten Avusturya'nın ardından İsviçre de enerji alanında her biri 22 milyar Euro değerinde imzaladıkları ayrı anlaşmalarla ilk etapta yıllık 5 milyar metreküp doğal gaz ithal edecekler. 13 Temmuz'da İran'ın petrol ve Türkiye'nin enerji ve doğal kaynaklar bakanları arasında imzalanan anlaşma 3 milyar 300 milyon dolar yatırımla başlanacak ve İran ve Türkmenistan'ın yıllık 30 milyar metreküp doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya intikalini ön görülürken; Türkiye'nin Güney Pars doğal gaz havzasının 22, 23 ve 24. ünitelerinde 3,5 milyar dolar yatırım yapmasını gerektiriyor."
"AMERİKA MUHALİF ROLÜNÜ FAZLA SÜRDÜREMEZ"
ABD'nin bu anlaşmaya karşı çıktığını aktaran radyo, Bazı uzmanlar ABD'nin İran ve Türkiye arasındaki enerji anlaşmasına muhalefetini, Washington ve Ankara arasında PKK konusunda yaşanan olaylarla bağlantılı buluyorlar. Ankara yetkilileri hiç zaman geçirmeden Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne tepki gösterdi. Başbakan Recep tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ülkenin milli çıkarlarını her şeyden üstün tuttuklarını açıkça belirttiler. ABD'nin muhalefeti de dikkate alınmazken, her gün daha da gelişmekte olan İran ve Türkiye ilişkilerini etkileyemeyecektir. ABD de Avrupa ve Türkiye ile olan ilişkilerinde göz ardı edemediği bazı konular sebebi ile onların milli çıkarları ve istekleri karşısında geri adım atmak zorunda kalacaktır. İran ve Türkiye arasında imzalanan doğalgaz anlaşması, Avrupa'nın bu enerji kaynağına olan ihtiyacını giderirken, Türkiye de enerjiye olan yoğun ihtiyacını karşılayıp, Avrupa'ya gaz ihracatı hedefine ulaşıyor; tabi bu arada İran da doğal gaz ihracatı için güvenilir bir piyasa bulmuş olur. Tüm tarafların çıkarlı çıktığı mevcut şartlarda Amerika muhalif rolünü daha fazla sürdüremez dedi.