ABD üssü resmen kapandı
Kırgızistan parlamentosu Aralık 2001'den bu yana Afganistan'a gerçekleştirilen operasyonlarda ABD'nin kullanımına verdiği Manas üssü
Kırgızistan parlamentosu Aralık 2001'den bu yana Afganistan'a gerçekleştirilen operasyonlarda ABD'nin kullanımına verdiği Manas üssü ile ilgili anlaşmanın iptalini kararlaştırdı. Kırgızistan parlamentosunda gerçekleşen oylamada 78 milletvekili üssün kapatılması yönünde oy kullandı. 90 sandalyenin bulunduğu parlamentoda 1 milletvekili karşı yönde oy kullanırken bir milletvekili de oylamaya katılamadı. Kırgız parlamentosu Cogorku Keneş'te karar alabilmek için 90 milletvekilinden 46'sının desteği gerekiyor. Kararın ardından ABD'nin üste bulunan bin 200 asker ve mühimmatını 180 gün içinde boşaltması gerekiyor. Parlamentoda iktidar partisi Ak Jol'un 70 sandalyesi bulunuyor. Parlamentoda 20 sandalyesi bulunan Sosyal Demokrat Parti'nin de üssün kapatılmasına destek vermesi dikkat çekti. Ria Novosti haber ajansı Sosyal Demokrat Partisi parlamento grup başkanı Baktıbek Beşimov'un Manas ABD üssünün Kırgızistan'ın ulusal çıkarlarını ve imajını zedelediğini söylediğini duyurmuştu.
Rusya'da 3 Şubat'ta Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya gelen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev üssün kapatılacağı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Parlamentonun aldığı kararın Rusya'nın Kırgızistan'a sağladığı 2 milyar dolarlık ucuz kredi ile ilgili olduğu iddialarını Moskova ve Bişkek reddediyor.
Kırgızistan Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev batı basınında yer alan Pentagon'un Kırgızistan'la üssün geleceği konusunda görüşmelere devam ettiği konusunu da dün yalanlamıştı. Sarbayev dün yaptığı değerlendirmede, "Bize bu konuda herhangi resmi bir başvuru olmadı. Üsle ilgili ABD ile herhangi bir müzakere süreci devam etmiyor." demişti. Sarbayev üssün kapatılmasının Amerika ile ilişkileri etkilemeyeceğini iddiasını da yinelemişti.
2001 yılından bu yana Afganistan operasyonlarında kullanılan Manas üssü operasyon bölgesine 1,5 saatlik mesafede olması nedeni ile stratejik önem taşıyor. Bin 200 ABD askeri üste görev yaparken, yeni ABD yönetiminin Afganistan'a ek asker gönderme kararında da üssün büyük önem taşıyacağı kaydediliyor. Washington Kırgızistan'ın kararında Rusya'nın etkili olduğuna inanıyor. Üsle ilgili anlaşmanın iptalinin ardından başta Türkiye olmak üzere Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Danimarka, İspanya, Fransa, Avustralya, Güney Kore, İtalya ve Norveç'in de üsle ilgili anlaşmaları iptal edilecek.
zaman