ABD ve İngiltere Suriye'yi Vuracak
ABD'nin ardından İngiltere de vatandaşlarından Suriye'yi terk etmelerini istedi.
Suriye'de isyancılar ve ordu arasındaki çatışma sürerken, tankların da dün sahaya inmesiyle yaşananlar başka bir boyuta taşındı.
NTV'nin haberine göre, yüzlerce göstericinin askerlerin silahlarından çıkan kurşunlarla öldüğü Suriye'ye uluslararası müdahale sinyali geldi. Önce ABD hükümeti vatandaşlarından Suriye'den ayrılmalarını istedi. ABD'yi İngiltere izledi.
Amerika Birleşik Devletleri Suriye'deki elçiliğini kısmen tahliye etme kararı aldı.
ABD kararı ülkede süregiden 'belirsiz ve çalkantılı durum' ile açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, göstericilerin öldürülmesi karşısında dehşete düştüğünü açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı ise bu sabah Suriye'deki diplomatik personelinin ailelerine ve zorunlu olmayan elçilik personeline bu ülkeyi terk etme talimatı verdi.
Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor ise üst düzey Suriyeli yöneticileri kapsayan yaptırımın gündemde olduğunu duyurdu.
Bu arada son iki güne damgasını vuran protestoların ardından Suriye'de 100'den fazla gösterici hayatını kaybetti, yüzlerce eylemci de hapse atıldı.
GERÇEK MERMİDE KARARLI
Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, Suriye hükümetinin sokakları boşaltmak ve asayiş sağlamak için gerçek mermi kullanılmasını kararlaştırmış göründüğünü belirtiyor. Muhabirimiz, Suriye'de birçoklarının açıkça Cumhurbaşkanı Esad yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunması yüzünden, hükümetin ayakta kalabilmek için yoğun bir çarpışma içine girdiğini aktarıyor.
Ölümlerin çoğunun ülkenin ortasındaki Humus, güneydeki Ezra ve başkent Şam'ın banliyösünde meydana geldiği haber verildi. Suriye'nin resmi haber ajansı, şiddet olaylarının silahlı suç çetelerinin işi olduğunu bildirdi.
BM'DEN SURİYE'YE BASKI GİRİŞİMLERİ
Bu arada, Cenevre'de, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin Başkanı Navi Pillay, Şam yönetiminin 'halkını öldürmeye son verme" çağrılarına sırt çevirdiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler bünyesinde ise Fransa, İngiltere, Almanya ve Portekiz Güvenlik Konseyi'nin bir kınama açıklaması yapılması için bastırıyor.
Dört ülkenin hazırladığı taslak açıklama metni, bugünkü oturumda görüşülecek.
ABD girişimi desteklerken, açıklamanın Güvenlik Konseyi adına benimsenmesi, Suriye ile yakın bağları olan Rusya ve Çin'in tavrına bağlı.
Ancak BBC'nin Washington muhabiri Steve Kingstone'a göre, Washington'da Esad'ın görevden ayrılmasının arzulanacak bir sonuç olup olmadığı konusunda belirsizlik hakim.
Washington yönetimi artık Suriye liderini reformcu bir yönetici ya da İran'a karşı bir müttefik olarak algılamıyor. Ancak Esad'ın görevden ayrılmasının sonucu kestirilemeyecek bir mezhep çatışmasına yol açmasından ve bunun da bölgeye muhtemel yansımalarından endişe ediliyor.