ABD, YPG'ye Türkiye'ye Saldırmaması için Baskı Yapıyormuş
ABD, Ankara saldırısının sorumlusunun YPG olduğunu kabul veya red konumunda olmadıklarını, YPG'ye IŞİD'le mücadele ettikçe desteklerini sürdüreceklerini açıkladı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Ankara’da düzenlenen saldırının sorumlusunun kim olduğunu onaylama ya da reddetme durumunda olmadıklarını belirterek, "Suriye içerisinde IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup Kürt savaşçılar oldu ve bunlara IŞİD’e karşı yaptıkları operasyonlarda hava desteği sağlanmıştı. Bu tür koalisyon destekleri IŞİD’le mücadele devam ettikçe sürecek" dedi.
John Kirby, günlük basın toplantısında, Ankara’da meydana gelen saldırıya ilişkin soruları cevapladı.
"Türk yetkililerin saldırıyı düzenleyen teröristin YPG bağlantılı bir Suriye vatandaşı olduğuna" ilişkin açıklamaları hatırlatılan Kirby, “Türkiye’nin sorumluluklarına olan saygımızla birlikte sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz" ifadesini kullandı. Krby, YPG'ye Türkiye'yi hedef almaması için baskı yaptıklarını söyledi.
Saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini hatırlatan Kirby, “Saldırıyı herhangi bir tarafa isnat edebilecek bir pozisyonum yok” diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN HAKKI VAR"
Kirby, olayın çok açık şeklide terör saldırısı olduğunu ve masum kişilerin hayatlarını hedef aldığına dikkati çekerek, “Türkiye, dünyanın herhangi bir yerindeki terör saldırıları tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkeler gibi bu saldırılara karşı halkını korumayı denemek için her şeyi yapma hakkı vardır” değerlendirmesini yaptı.
“(Türkiye’nin kendini koruma hakkı var) sözleriniz bağlamında sorumlu gördükleri kişilerin peşinden gitme hakları var mı” şeklindeki soruya Kirby, “Şu anda sınır ötesi gerilimden dolayı yaşanan sorunlardan önce de biz YPG’nin itidal göstermesini istedik. Türkiye’ye de sınır ötesinden top atışlarını durdurmasını istedik" yanıtını verdi.
"GÖRÜŞÜMÜZ AYNI"
Kirby, "Kürt savaşçıların yeni topraklar elde etme çabalarının IŞİD’e karşı yapılan operasyonlara zarar verdiği yönündeki görüşümüzde bir değişiklik yok" dedi.
ABD’nin NATO müttefiki ve IŞİD’e karşı operasyonlarda önemli bir rol oynayan Türkiye ile yakın ilişkisini devam ettirme niyetinden kimsenin şüphe duymamasını isteyen Kirby, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye içerisinde IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup da Kürt savaşçılar ve bunlara IŞİD’e karşı yaptıkları operasyonlarda hava desteği sağlanmıştı. Bu tür koalisyon destekleri IŞİD’le mücadele devam ettikçe sürecek.”
"ABD’nin Türkiye ile PYD'yi eşit gördüğü" yönündeki görüşlere de değinen Kirby, “Türkiye bir devlettir ve NATO müttefikidir. Biz bunu bu şekilde görüyoruz. Türkiye IŞİD’e karşı önemli bir müttefiktir. Bu, bir ülkeyi Suriye sınırının öbür tarafındaki cesur Kürt savaşçılarla eşit tutmak değildir” diye konuştu.
"YARI ÖZERK BÖLGEYİ DESTEKLEMİYORUZ”
“Türkiye, Kürt grupların toprak ele geçirerek sınırına yaklaştığını düşünüyor ve bu durum onların kendi sınırlarını korumasına sebep oluyor” şeklindeki görüşle ilgili değerlendirmesi sorulan Kirby, “Türk hükümetinin bu gruplara yönelik kaygısını anlıyoruz. Bu konuyu onlarla konuşmaya devam edeceğiz. Suriye’de Kürtler için yarı özerk bir bölgeyi desteklemiyoruz” dedi.
Kirby, "Türkiye ve ABD arasında YPG dolayısıyla yaşanan tartışma, Türkiye’nin koalisyonu bırakmasına yol açabilir mi” sorusu üzerine şunları kaydetti:
"Bunun cevabını Ankara verebilir. Biz elbetteki bunu görmek istemeyiz. Söylediğimiz gibi, Türkiye bu koalisyon çabalarının önemli bir parçası. Gerek Suriye’de IŞİD’e karşı yapılan operasyonlar gerekse Suriye’de devam eden iç savaş onlar için teorik bir tatbikat değil. Gerçek, somut ve her gün devam eden bir şey. Hala sınırlarında bakmak için özen gösterdikleri 2 milyondan fazla mülteci var. Çok ciddi baskı altındalar bunu görmemiz gerekiyor."
"FARKLI CEVAP BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL"
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin düşmesini istediklerini söyledi. Aynı yetkili, "Türkiye ile ilişkilerimizin güçlenmesini istiyoruz" dedi.
Bakanlık yetkilisi, "Türkiye ile olan ilişkinin kötüye gitmesini istemeyiz. Bizim Suriye politikamızda bir değişiklik yok. Dışişleri Bakanlığı toplantılarında sorulan sorulara farklı bir cevap beklemek doğru olmaz. Bizim politikamız belli, bu yüzden verilen cevaplar aynı" şeklinde konuştu.