ABD’de 8 Kişiden Biri Yardımına Muhtaç
50 binden fazla insan işini kaybetti …
Küresel ekonomik kriz etkisini göstermeye başladı. ABD'de 28 milyon Amerikalı ellerindeki gıda yardım belgeleri ile yemek kuyruğunda saatlerce bekliyor.
Ekonomik krizle boğuşan Amerika'da ekonomik durgunluğu ele alan İngiliz The Independent gazetesi, krizin halka olan yansımalarını değerlendirdiği haberinde Amerikalıların New York'ta yemek kuyruğunda beklediklerini yazdı.
Independent gazetesi manşetinde 1929 yılındaki küresel ekonomik krize atıfta bulunarak, New York'ta gıda yardımı kuyruğunda bekleyen Amerikalıların fotoğrafının kullanıldığı haberin başlığını şöyle attı: "ABD 2008: Büyük Buhran".
"İhtiyaç sahiplerine verilen gıda yardımı belgeleri, ABD'deki yoksulluğun bir sembolü" olduğunu hatırladan Independent, "Kredi sıkışıklığının yaşandığı bu dönemde, rekor sayıda, 28 milyon Amerikalı, hayatta kalmak için bu belgelere muhtaç durumda" diye yazdı. Gazete bu görüntülerin Dünyanın en zengin ülkesinin ekonomik krizle yüzyüze olduğunun en açık işareti olduğunu kaydetti.
The Independent'ın haberinde Kongre'de Bütçe Ofisi Departmanı tarafından yapılan bir araştırmada Ekim ayından itibaren önümüzdeki yıl boyunca 28 milyon kişinin temel tüketim ihtiyaçlarını karşılamak için verilen gıda yardımına muhtaç kalacaklarını, bunun ise 1960 yılında ilk kez verilen gıda yardımından bu yana en yüksek rakam olduğu belirtiliyor.
8 KİŞİDEN BİRİ GIDA YARDIMINA MUHTAÇ
Yardımın 2007 yılında 26,5 milyon ihtiyaç sahibi insana ulaştırıldığını yazan gazetede şu ifadelere yer verildi: "Ancak bu rakam bu yıl içinde 28 milyon kişiye ulaşıyor. Tüm bunların aslında elektronik kart kullanmalarına teşvik etmek için kamuoyunu daha iyi bilgilendirmenin yanı sıra asıl ekonominin içinde bulunduğu kriz nedeniyle insanların ellerindeki eşyalarını paraya çevirmeleri, hızla artan işsizlik ve yükselen fiyatlardan kaynaklanıyor."
Bu zamana kadar Amerika'da kızgınlığın nedeni daha çok mortgage ile alınan ev taksitleri ödenmediği için bankaların bu evleri geri alması ve Amerikan askerlerinin ülke dışında hayatlarını kaybetmelerinin olduğunu yazan gazete, "Ancak bu kez öyle değil. Kriz Amerikalıların midesine inmiş durumda. Artık sıradan Amerikalıların masalarında yemek bulmaları daha zor temin ettikleri bir hale geldi. Ülkenin sağlık istatistiklerine bakıldığında gıda yardımı kullanımı hızla artıyor. İşte bu durum ülkenin içinde bulunduğu atmosferi açıklayabilir. Sadece Michigan eyaletinde son yıllardaki ekonomik durgunluktan dolayı sanayi sektörü özellikle de otomotiv çökmüş durumda. Her yıl işçi kesintileri yapılıyor. Bu eyalette yaşayan her 8 kişiden biri gıda yardımına muhtaç." yorumunda bulundu. Michigan eyaleti Gıda Yardımı Programı sözcülerinden Maureen Sobet ise ekonominin karşı karşıya olduğu krizin etkilerini şöyle dile getiriyor: "Son yıllarda gıda yardımında önemli bir artış gördük ancak son aylarda çok daha büyük artışlar oluyor. Gıda yardımı olmadan birçok aile ve çocuk hayatlarını uzun süre sürdüremezler."diyor.
50 BİNDEN FAZLA İNSAN İŞİNİ KAYBETTİ
Ailelere yapılan gıda yardımında artan gıda fiyatlarından yakınan ülkenin Tarım Bakanlığı'na bağlı Gıda Bankaları ise, düşük gelirli gıda yardımına muhtaç 4 kişilik bir aileyi doyurmak için temin edilen gıda maddelerinin maliyetinin her geçen gün arttığından şikayetçi. Tarım Bakanlığı'na ait bir gıda bankası sahibi Dayna Ballantdyne, "Gıda maddelerinin maliyetlerinin arttığı kadar gıda yardımı için asgari düzeyde satılan gıda yardımı fişlerinin fiyatı artmıyor."dedi.
Öte yandan The Independent'in haberine göre, önümüzdeki Cuma günü açıklanması beklenen istihdam verilerinde, Mart ayında yaklaşık olarak 50 binden fazla kişinin ekonomik durgunluktan dolayı işini kaybettiğinin açıklanacağı tahmin ediliyor.