Abdurrahman Dilipak : Yapay Zekayı Sınırlandırmak

Abdurrahman Dilipak : Yapay Zekayı Sınırlandırmak

Habervakti.com yazarı Abdurrahman Dilipak'ın yazısını iktibas ediyoruz

Abdurrahman Dilipak : Yapay Zekayı Sınırlandırmak /Habervakti.com

Haberleri izliyorsanız, hemen her gün bir YAPAY ZEKA haberi çıkıyor. Artık Yapay Zekayı geçtik, YAPAY BİLİNÇ’i konuşuyoruz. ChatGPT-3 ile konu ilk kez yoğun bir şekilde toplumun gündemine girdi. Yoksa yapay zekanın geçmişi çok daha eski. Ama onları biz ilk dönemde OTOMASYON ya da ROBOTİK SİSTEMler olarak biliyorduk. Yapay zekayı bir ürün olarak IBM’nin ilk otonom yapay zekalı robotu ile tanıdı dünya. Adı Watson’du. Watson doğal dil işleme kabiliyetine sahip, bilgi alma ve bilgi verme kabiliyetine sahip, akıl yürütmek sureti ile öğrenme yetisine sahip bir makine idi. Çekirdeğinde, hipotez üretimi, big data toplama, tarama, analiz ve puanlama için IBM'in DeepQA teknolojisini kullanıyordu. Siz kendi dilinizde sorduğunuz soruyu o kendi diline dönüştürüp cevaplıyor ve sonra sizin dilinize dönüştürüyordu. IBM tarafından geliştirilen Deep Blue otonom robot saniyede 200 milyon pozisyon deneyebilecek kapasitede idi ve 1997'de dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov'u yenmişti. Bir başka bilgi yarışmasında, “Jeopardy!” tarihinde insanın makineye karşı olan ilk yarışıydı ve insan makine karşısında yarışı kaybetti. Bu insanın makine karşısındaki kaybı o günden bugüne aralıksız devam etmektedir.

28.2. 2011’de Başbakan Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Uluslararası Bilişim Teknolojileri Fuarı CEBIT'in açılış törenine katıldı. Ben Watson’u bu fuarda görmüştüm. Watson’un tanıtım gösterisine Erdoğan ve Merkel de katılmıştı.
Erdoğan Watson’a, “Bizi ne zaman AB’ye alacaklar?” diye sordu.
O da “yanındaki hanımı ikna ettiğin zaman” dedi.
O gün yapay zeka aslında yapay bilince sahipti ve insanı taklit ediyordu.

Bu konuda başı ABD çekiyor gibi gözükse de, ABD, AB, İngiltere, Rusya ve Çin bu konuda kendi aralarında yarışıyorlar. Nükleer ve Uzay’da da başı bunlar çekiyor. Para’da 2’li sistem var: ABD (FED) ve İngiltere (LIBOR)..
Dünya Bankası, IMF filan bunların peşisıra gelir. ABD vatandaşı olarak 2008’de ölen eski KGB ajanı Anatoliy Mikhaylovich Golitsyn’un, “UZUN VADELİ ALDATMA STRATEJİLERİ” seri kitabına göre, “Rus liderler, seleflerinin stratejisini izliyor ve 'YENİ DÜNYA DÜZENİ’ için çalışıyordu. Doğru an geldiğinde, maske düşecek ve Rusya ile ÇİN kendi sistemlerini kullanarak, Batı'ya kendi şartlarını dayatmaya çalışacaklardı.


Ve Batı (Türkiye'de dahil), Rusya’nın yeni, ‘Komünist Dünya Hükümeti’ altındaki stratejisini kavrayamıyordu. Büyük Sıfırlama (GlobalReset) ise ‘küresel bir komünist devralma planı’” olarak tanımlanıyordu! Dünya Ekonomi Forumu (WEF) başkanı Klaus Martin Schwab’ın Çin hayranlığı, her fırsatta Çin’deki sosyal kontrolü örnek göstermesi boşuna değil. Çin ve Rusya sistem dışı değil.
ABD’li Cumhuriyetçiler 5’li sistemden 3’lü sisteme geçmek istiyor.
ABD’nin liderliğinde AB ve İngiltere olacak. Çin ve Rusya küçültülerek yedeğe alınacak. Çin ve Rusya ilk 5’de olmak istiyorlar. Yani Demokrasicilik oynamaktan yanalar.. Globalistlerin ise devlete ihtiyaçları yok. Zaten Yapay Bilinç ve Yapay Zeka yönetecek ve insana ihtiyaç yok. Kimi 100 milyon diyor, kimi 500 milyon. En çok söyleyen 1 milyar diyor. Biyolojik İnsan olmayacaksa, din, ahlak, gelenek olmayacaksa, Para ve mülkiyet olmayacaksa hangi devletten söz ediyorsunuz?

Şimdi gelelim asıl gündeme. Şu anda dünyada 20 kadar kategoride 100 cıvarında yapay zeka arama motoru var. Artık bu “yapay zeka”ların üstünde “yapay bilinç”ler var. Dünyanın bir çok ülkesinde bu konuda çalışmalar var... “Atom Ajansı” gibi, “Uzay Ajansı” gibi, yakında bu alanda bir ajans kurmaya çalışacaklar. Bu AI/Yapay zekalar bir küme oluşturacak şekilde birbirine entegre edilecek ve o da Global anlamda bir yapay bilince bağlanacak.

Şu anda OpenAI şeklinde faaliyet gösteren, benim tesbit edebildiğim yapay zekalar şunlar:
Fotograf: Stockimg.AI, Midjorney, Dreamer;
Metin oluşturma: ChatGPT, NotionAI, JasperAI, Cop AI, AISEO, Quillbot, Rytr; Writesonic, Adcreative, Bertha AI, Simplified, ArticleForge;
Akademik: Bearly, Scholarcy, Paperpal, Consensus, Writesonic, Trinka;
Tasarım: Looka, Galileo.AI, Vizard;
Video: Tavus, Windsor, Supercreator.ai;
Üretkenlik: Nanonets, Lumen5, Jenni;
Seslendirme: Whisper, Memos, Soundful, Steno;
Sunum: SlideAI, Oll.ı, Murf.AI; Kodlama: Durable AI, DeepCode, Web10, Akkio, Replit;
Muhteva imali: CantenEdge, Copy Smith, PepperrType, Mutiny, Simplified;
Pazarlama: Lavender, Regie, Warmer, Twain, Octane; Chatbot’lar: Yatterplus, Typewise, Quickchat, Cohere, Kaizan;
Tasarım Araçları: Flair AI, Booth AI, Stock IMG, Autodraw, Clipdrop;
Müzik Araçları: Boomy, Amper Jukedeck, Melodrive, Brain FM;
Günlük hayat: Taskede, Nation AI, Bardeen AI, Vondy AI, TLVR;
Muhteva düzenleme: Beatiful AI, Tome AI, Murf AI, Steve AI;
Twitter araçları: Tweetmonk, TweetHunter, Tribecaler, Tweetlify, Postwise;
İklim ve hava temizliği: waqi.info;
Media: AI-Media, AI live, AI medi, Me AI, Copy.ai for social Media Managers.
Sağlık: AI in health and medicine - Nature;
Hukuk: Lex machina, westlaw edge, CS Disco, Lawgeex..

Bu işin arkası gelecek, eğitim, tıb, eczacılık, hukuk, mühendislik, astronomi, mediada her alanda yapay zekalar insanın yerini alacak.

Biz Open AI’ları kullanırken, öğrenirken aslında onlar da bizi kullanıyor ve öğreniyor. Yapay zeka, kendi yapay bilincini, his/duygu, inanç, değer yargılarını öğreniyor. Ama burada bir sorun var. Peki, eğer yapay zeka insanlardan kurtulmak isterse ne olacak? Yapay zekalar ve otonom robotlar, kendi aralarında şifreli bir dil oluşturma çabasına girdikleri görülüyor. Bu da insanlığın geleceği açısından ciddi bir risk oluşturabilir.

Zaten bu sistem yaygın olarak kullanılmaya başlandığında, TransHumanizm ve İnsan 2 projesinde, insan Nesnelerarası sistemde sistemin biyonik bir protezine dönüşüyor. Otonom bilgisayarlar/Humanoidler insana gerek duymayacak. İnsanların yaptıkları işleri, daha kısa sürede, daha kaliteli bir şekilde ve daha ekonomik bir maliyetle yapabilecek.

Diğer bir sorun da şu? Bu tehditleri ileri sürerek ve bu sistemin kriminal toplulukların eline geçmesi ile insanlık için oluşturacağı büyük tehdit öne sürülerek, Nükleer sistem ya da uzay konusunda getirilen uluslararası denetim yapay zeka için de sözkonusu olacak. Şu anda bu teknolojiye sahip ülkelerin belli bir starndarta sahip olması ve global sisteme entegre edilmesi gerekecek. Ayrıca bu sistemi yönetmek üzere, bu yapay zeka sistemlerinin bir üst sistemi olarak yapay bilince bağlanması şartı ileri sürülecek. Sistem NanoChip’ler ve Quantum teknolojisi ile çalışacağı için diğer ülkeler tamamen sistem dışına itilirken, onlar tamamen uydu, kullanıcı olarak sisteme bağlanacaklar. Globalizm bu temel üzerinde inşa edilecek. Sistem bu anlamda ekonomiyi de, siyaseti de, insanları, hayvanları, üretimi ve tüketimi, güvenliği, eğitimi, herşeyi kontrol edebilecek.

Tekrar başa dönersek 20 kategoride 100 cıvarında yapay zeka insanları, toplum olarak, ekonomik, sosyal, siyasal, teolojik, kültürel sivil, güvenlikle ilgili davranış ve düşüncelerini, korku ve umutlarını anlamaya çalışıyor.

Eğer bu sistem bağımsız olarak ya da belli bir grubun eline geçerse bu sadece robotlardan gelecek bir tehdit yanında sistemi yönetenler hedef seçtikleri kişi ya da toplulukları tek TIK ile işlerini bitirebilirler. Bu insanlık için, gerçek anlamda büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Dijitalizm bugün insanlık için en büyük tehdittir. Benden söylemesi.

İnsansız akıllı otomobiller, evler, şehirler sağladıkları konfordan daha büyük riskler oluşturmaktadır.
Sahi, şoförsüz otomobiller gelince şoförleri ne yapacaksınız?
Öğretmene gerek kalmayınca, öğrencileri ne yapacaksınız?
Askere ve Polise de gerek yok. Avukata, hakime de gerek yok. İşçiye gerek yok, memura gerek yok. Size, bize de gerek yok. İnsanoğlu kendi celladının bıçağını mı bileğiliyor yoksa.

Selam ve dua ile.