ABD'ye Göre Şiddet, İsrail'in Kendini Savunma Hakkı!
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Filistin'de son haftalarda meydana gelen gerginlikle ilgili, "ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Filistin'de son haftalarda meydana gelen olaylarda 32 Filistinli ile 7 İsraillinin ölümüne yol açan gerginlikle ilgili, "ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" açıklamasını yaptı.
Kerry, İndiana Üniversitesi'nde öğrencilere yaptığı konuşmada "İsrailli sivillere yapılan saldırıları" kınadı. "ABD, İsrail'in kendini savunma hakkını destekliyor" diyen Kerry, "İsrailli sivil halka yönelik terör saldırısını sert bir şekilde kınadıklarını" belirtti. Kerry, "Bu tür şiddet olaylarının herhangi bir açıklaması olamaz" dedi.
Kerry, Filistinliler ile İsrailliler arasında devam eden olaylarda sükunet çağrısında bulunmak üzere ilerleyen günlerde Orta Doğu’yu ziyaret edeceğini de dile getirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Basın Sözcüsü John Kirby, dünkü günlük basın toplantısında konuya ilişkin, "Biz kesinlikle birçok kişiye göre (Filistinlilere yönelik) orantısız güç olarak değerlendirilebilecek haberler gördük" demişti.
Buna karşılık İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, bugün, Washington yönetiminin bölgedeki olayları "yanlış okuduğunu" söylemiş, Halk Güvenliği Bakanı Gilad Erdan ise Kirby'nin sözlerini "amatörce ve aptalca" olarak nitelendirmişti.
Yahudi yerleşimcilerin, geçen ağustos ayının başında Nablus'ta Filistinli bir ailenin evini kundaklamasıyla fitili ateşlenen ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan gerginlik, son günlerde İsrail'de ağırlıklı olarak Filistinlilerin yaşadığı şehirlerle Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaştı.
Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduğu Doğu Kudüs ile Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.