Adım Adım ÖMSS Başvuruları

Adım Adım ÖMSS Başvuruları

Engelli memur adayları ÖMSS başvurularını nasıl yapacak? İşte adım adım ÖMSS başvuru rehberi.

ÖMSS ve kuraya katılmak isteyen adaylar, ÖMSS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde (ÖMSS için 20 Şubat-2 Mart 2012, kura için 14-25 Mayıs 2012) ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

Adayların başvuru işlemlerine başlamadan önce bu Kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

ÖMSS'ye ve kuraya başvuracak adaylar öncelikle, kendileri için belirtilen tarihlerde, ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alan Aday Başvuru Formunun bir çıktısını edinerek dolduracaklar ve aşağıdaki belgelerle birlikte kendi adres ilinde bulunan (varsa ilçesinde) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne şahsen başvurarak ilgili görevliler ile görüşeceklerdir. Adres ili KKTC veya yurt dışı olanlar istedikleri bir ildeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuracaklardır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinin adresleri Bakanlığın https://www.ozurluveyasli.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır. Bu görüşmede öncelikle adayın özürlü sağlık kurulu raporundaki tanı esas alınarak, adayın ve görevlinin de görüşleri doğrultusunda adayın özür grubu ve buna bağlı olarak diğer özür durumu bilgileri tespit edilecektir. Sınava gireceği özür grubu ile diğer özürlü bilgileri alanları yazılı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi, her aday için görevli tarafından 3 nüsha düzenlenerek aday ve görevli tarafından imzalanacaktır. (İmza atamayacak durumda olan özürlü adaylar için imza alanına uyarı yazınız.) Adaylar ÖSYM Başvuru Merkezine gitmeden önce aday ve görevli tarafından imzalanmış Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini edinmek zorundadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini edinmeyen adayların ÖSYM Başvuru Merkezlerince başvuruları kesinlikle alınmayacaktır. 3 nüsha olarak düzenlenen ve imzalanan bu belgenin bir nüshası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde, bir nüshası adayda kalacak, bir nüshası da ÖSYM Başvuru Merkezine aday tarafından teslim edilecektir.

Kuraya başvuracak adaylar için düzenlenen Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde adayın sadece özür grubu yazılacak, özrüne ilişkin diğer bilgiler boş bırakılacaktır.

Adayların, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne giderken aşağıda belirtilen evrakı yanlarında bulundurmaları gerekmektedir:

1) ÖMSS Aday Başvuru Formu

2) 14/01/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun %40 ve üzerinde özürlü olduğu belirtilen özürlü sağlık kurulu raporları

3) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmî belge)

4) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri (Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumlarını; ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme özürlüler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olan işitme özürlülerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme özürlü olarak okumuş olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir diğer vb. resmî belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme özürlü olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olmuş kabul edilmeyecektir. Sadece kuraya başvuracak adayların bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmez.)

6) Varsa; 2006 yılından sonra mezun olan veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan zihinsel özürlü adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) raporları, mezun olacakları/oldukları zihinsel özürlülere ait okul diplomaları/öğrenim durumlarını gösterir resmî belge (Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların, varsa bile, bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmemektedir.)

Birden fazla özrü olan adaylar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı görevlisi ve adayın ortak kararı ile sadece bir özür grubunda ÖMSS'ye başvurabilirler.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden onaylı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini alan adaylar kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek veya İnternet aracılığıyla sınav/başvuru ücretini yatıracaklardır. (ÖMSS için 20 Şubat-2 Mart 2012, kura için 14-25 Mayıs 2012 tarihlerinde sınav/başvuru ücreti yatırılacaktır.)

Ücreti yatıran adaylar ÖSYM ÖMSS Başvuru Merkezlerinin birinden başvurularını şahsen yapacaklardır. Ortaöğretim Kurumu (Okulu) Müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ÖMSS'de başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır.

Başvuru Merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin https://www.osym.gov.tr İnternet adresinde yer alacaktır.

Adayların ÖSYM Başvuru Merkezine giderken aşağıda belirtilen belgeleri yanlarında bulundurmaları zorunludur:

1) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış aday ve görevli tarafından imzalanmış mühürlü Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi

2) Doldurulmuş ÖMSS Aday Başvuru Formu

3) Özürlü sağlık kurulu raporunun fotokopisi (Fotokopi ÖSYM Başvuru Merkezine teslim edilecektir.)

4) Sınavda yanında insülin pompası bulunacak şeker hastası adayların, şeker hastası olduğunu belirtir raporları

5) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmî belge)

6) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

7) Başvuru/sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu Başvuru merkezi görevlisi tarafından, adayın tüm belgeleri kontrol edilecek, adayın Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki bilgiler ve Aday Başvuru Formundaki bilgilerle birlikte web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Fotoğraf, adayın fiziksel olarak tanınmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış imzalı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi olmayan veya belgede imzası bulunmayan adayların Aday Başvuru Formları kesinlikle işleme alınmayacaktır.

Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki özür durumu bilgilerinin ÖSYM sistemine kaydedilmesinde sınırlamalar bulunmaktadır. Bu sınırlamalar Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinde de belirtilmiştir. Bilgilerinde tutarsızlık olan, özür grubu ile diğer özürlü bilgilerinde uyumsuzluk ve aynı bilgi alanlarında aynı türde birden fazla farklı bilgi bulunan adayların Başvuru Merkezince başvuruları yapılmayacaktır.

Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesindeki özür grubu bilgisi sisteme kaydedilecek, diğer özür durumu bilgi alanları Başvuru Merkezi görevlisi tarafından boş bırakılacaktır.

Başvuru yapıldıktan sonra Başvuru Merkezi tarafından yazıcıdan alınarak adaya verilecek 2 nüsha Başvuru Kayıt Bilgileri formu dikkatle incelenmelidir. Aday bilgilerinin doğruluğundan emin olmalıdır. Bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık varsa hemen Başvuru Merkezi Görevlisi uyarılarak eksik bilgi tamamlattırılmalı, yanlış bilgi düzelttirilmelidir. Bilgiler doğru ise form imzalanıp görevliye onaylaması için geri verilmelidir. Onaylanmış, fotoğraflı belgenin bir örneği görevliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır. Sisteme ilk kez dâhil olan adayların, kayıt bitiminde kendilerine verilecek olan şifreyi de saklamaları gerekmektedir.

Adaylar başvuruda başvuru hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyeceklerdir.

Başvurusunu tamamlayan adaylar aşağıdaki belgeleri birbirine iliştirilmiş bir şekilde ÖSYM Başvuru Merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Bu belgeler ÖSYM Başvuru Merkezlerince ÖSYM'ye gönderilecektir. Merkezimize doğrudan gönderilen belgeler dikkate alınmayacaktır.

1- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış imzalı ve mühürlü Ön

Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinin aslı (imzalı ve mühürlü)

2- Başvuru Kayıt Bilgileri formu

3- Özürlü ____________Sağlık Kurulu Raporunun fotokopisi