Afganistan NATO için kâbusa dönüştü
Yerle bir ediyoruz ama...
Afganistan'ın güneyinde Taliban'la girdiği çatışmalar için 2 bin takviye asker talebine Türkiye dahil hiçbir üyeden yanıt alamayan NATO için felaket alametleri belirdi.
NATO Genel Sekreteri Jaap De Hoop Scheffer, Amerikan, Britanya, Kanada ve Hollanda askerlerinin omzundaki yükün diğer müttefiklerce paylaşılması gerektiğini belirtip dayanışmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 11 Eylül saldırılarının gerisinde Kaide ve Taliban'ın olduğunu belirtip, "Afganistan iç değişimini tamamlayamaz ve istikrara kavuşamazsa devletle savaşan teröristler geri dönüp bizi avlayacak. Böyle bir boşluğun oluşmasına ve stratejik bir yerde devletin başarısızlığına
izin verirseniz bedelini ödersiniz" dedi. Bu uyarılara rağmen müttefik ülkelerin kuvvet komutanları dünkü toplantıya eli boş geldi.
'Atlantik'in iki yakası çatlar'
Barış ve istikrarı konuma misyonuyla Afganistan'a giden NATO güçlerinin güneydeki Helmand ve Kandahar eyaletlerinde savaşın içine sürüklenmesi ise görevde sapma tartışmasını beraberinde getirdi. Guardian'da Simon Tisdall, NATO'nun taleplerinin üyelerce karşılanmamasının ittifak içindeki derin çatlağa işaret ettiğini yazdı. Haber-analizde, Eski Britanya Savunma Bakan Yardımcısı Lord Garden'ın "Gerçek sorunla karşı karşıyayız. Anlaşma istikrar ve yeniden yapılanma içindi, direnişi bastırmak için değil. Doğuda gelecek yıl komuta ABD'den NATO'ye geçecek. Bu, daha büyük bir sorun. O zaman asker vermek daha zor olacak. Bu yüzden daha mütevazı hedefler koyma konusu yeniden düşünülmeli" görüşü aktarıldı. Brüksel'deki bir NATO yetkilisi ise, talebin karşılanmamasının siyasi bir soruna dönüşeceği ve ABD ile Avrupalı müttefikleri arasındaki gerilimi yeniden tırmandıracağı söyledi.
'Yeniden inşa unutuldu'
Düşünce kuruluşu Chatham House'un Afganistan uzmanı Ayeşa Han da, talepler karşılansa bile NATO politikasının hedefe ulaşmayacağı görüşünde. Politikanın yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Han, "Aslında bu, bölgeyi istikrarsızlaştırıyor. Devlet kurma, yeniden inşa ve aşiretlerin silahsızlandırılması gündeminden sapıldı. Bu ayrıca afyon ticaretini durdurma çabalarının altını oydu. ABD güneyi terörle savaşın ön cephesi yaptı. Ama NATO buraya barış gücü olarak geldi çatışma için değil. Bu strateji yürümüyor" dedi.
'Yerle bir ediyoruz ama...'
Direniş giderek kendini hissettirirken askerlerin anlattıkları NATO'nun nasıl bir savaşa tutulduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya seriyor. Helmand'da görevli askerlerden biri, Independant'a cephede olup bitenleri, "Bütün yerleri yerle bir ettik ama saldırılar kesilmedi. Düzinelercesini öldürdük, daha fazlası geldi. B1, Harrier, F16 ve Mirage 2000'leri kullanıyoruz. 250, 500 hatta 1000 kiloluk bombalar atıyoruz. Karada her yerde tuzaklar var" diye aktardı.
NATO ocaktan bu yana intihar saldırılarında çoğu sivil 173 kişinin öldüğünü açıkladı. Taliban 16 kişinin öldüğü son intihar saldırısının görüntülerinin de yer aldığı 41 dakikalık bir film yayımladı. Kandahar'ın güneyinde ilan edilen 'Afgan İslam Emirliği'ne bağlı 'kültür komisyonu'nun hazırladığı 'Cihada Çağrı' adlı filmde kahramanlık şarkıları eşliğinde direnişe destek propagandası yapılıyor.