AİHM"den Yahudi Uşaklığı

AİHM"den Yahudi Uşaklığı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yahudileri sevindirecek bir karar daha verdi.

Başörtüsüne özgürlük vermeyen AİHM, İsrail mallarına boykot çağrısı yapan Fransa'nın Seclin semti başkanı Jean-Claude Fernand Willem'in, yasadışı ayrımcılık yaptığına hükmetti.

Willem, İsrail mallarını boykot etmenin ifade özgürlüğü olduğunu belirtirken AİHM, ifade özgürlüğüne müdahalenin "İsrailli üreticilerin haklarını savunmak için gerekli" olduğu yönünde karar verdi.

BOYKOT OLAYI
Fransa'nın Seclin semti başkanı Jean-Claude Fernand Willem, 2002 yılı Ekim ayında semt meydanında belediyeden İsrail mallarını boykot etmesini istedi. Bölgedeki Yahudiler Willem'i halk mahkemesine şikâyet etti ve mahkeme Willem'i ulusal, ırksal ve dinsel açıdan ayrımcılık yaratmak suçuyla cezalandırdı.

Ekim 2003'te 1000 Euro ceza da ödeyen Willem, AİHM'e başvurdu. Willem, İsrail ürünlerine boykot çağrısını haklı bir politik tartışmanın parçası olarak gösterdi. Willem başvuruda, kendisine ceza verilerek ifade özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.

Danimarka, Fransa, Almanya, Liechtenstein, Monaco, Makedonya ve Çek Cumhuriyeti yargıçlarından oluşan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Konseyi, Fransız mahkemelerinin verdiği "İsrail mallarının boykot edilmesinin yasadışı ve ayrımcılık olduğu" yönündeki kararı destekledi.

KARARA TEPKİ
AİHM'nin verdiği karara tüketici ve yazarlardan tepki geldi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, İsrail'in gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalınmasının mümkün olmadığını söyledi. Kaya, katliamlara destek veren İsrail, Amerika ve İngiliz mallarını boykot ettiklerini ifade ederek; "Yaşanan katliamlar karşısında sessiz kalmamız ve dış dünyanın çerçevelediği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin çizdiği sınırlar içinde hareket edelim dememiz mümkün değil. Bizden hukuka, uluslararası sözleşmelere bağlı kalmamızı isteyen devletlerin, ülkelerin kendilerinin de uluslararası sözleşmelere ve insanlık sözleşmesine mutlaka bağlı kalması gerekiyor" dedi.

Kaya, AİHM'in bu kararı verirken, vahşet zamanında yaşanan insanların haklarına saygı duyması gerektiğini vurguladı.

KALKAN: SÜRPRİZ DEĞİL
Eğitimci yazar Ahmed Kalkan ise İsrail mallarının iki özelliğinden dolayı boykot edildiğini söyledi. Kalkan, birincisinin insani özellikler yönüyle olduğunu, ikincisinin ise Müslüman kardeşlerimize zarar veren kişilerin karşısında olmak için olduğunu kaydetti.

Kalkan, AİHM'nin verdiği kararın sürpriz olmadığını ifade etti. Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Demokrasi, insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi sloganlar Batı için helvadan putlardır. İslâm düşmanlığını ortaya koyacak fırsat ellerine geçtiğinde bu putlarını işkembelerine indirmekte hiç tereddüt etmezler."

Vakit