Alemdaroğlu Bilim Hırsızlığından Yargılanacak mı?

Alemdaroğlu Bilim Hırsızlığından Yargılanacak mı?

Bu soruyu Mehmet Altan köşesinde dile getirdi..

Mehmet Altan/Star

Alemdaroğlu ne zaman yargılanacak?

Burası bir hukuk devleti mi?

Cevap vermeden önce hafızanızı bir yoklayın isterseniz. Ne olmuştu?

İntihal... Yani 'bilimsel aşırma suçu' işlediği gerekçesiyle...

Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'nu 'iki ay meslekten men' etmişti.

İstanbul Tabip Odası Basın Sözcüsü Doktor Osman Öztürk, konuya ilişkin basın toplantısında bilimsel aşırma olayının Rektör Kemal Alemdaroğlu tarafından çarpıtılmaya çalışıldığını belirterek, 'bu memlekette hiç kimse, işlediği suçtan dolayı Atatürkçülüğün arkasına sığınmaya çalışmasın' da demişti.

Alemdaroğlu, 'Laparoskopik Cerrahi' adlı kitapta intihal yaptığı gerekçesiyle suçlanıyordu.

ABD'deki Virginia Üniversitesi, Alemdaroğlu'nu 'eser hırsızı' olarak göstermişti

Alemdaroğlu'nun da yazarları arasında bulunduğu kitabın, ABD'li tıp doktoru Philippe Jean Quilici'nin yazdığı 'New Developments in Laparascopy' isimli İngilizce kitaptan 'aşırma' olduğu, söz konusu kitabın, İngilizce basımla hemen hemen bütün bölümlerinin 'aynı' olduğu belirtiliyordu.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurulu Kanunu'na göre, intihalin cezası 'üniversite öğretim mesleğinden çıkarma' olmasına rağmen YÖK sessiz kaldı.

***

Bundan bir süre sonra...

Kemal Alemdaroğlu, o zamanki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından görevden alındı.

Neden?

Çünkü İstanbul Üniversitesi'nde yargı kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle YÖK tarafından oy çokluğuyla görevden alınması isteniyordu

Alemdaroğlu hakkındaki kararı inceleyen Cumhurbaşkanı Sezer de görevden alma istemini onadı.

Yargı kararlarını 'uygulamamak' suçtu.

Üstelik Alemdaroğlu'na ait başka iddialar da vardı...

Yükseköğretim Denetleme Kurulu raporunda şu iddialar yer alıyordu:

* Öğrenci harçları fon saymanlığından usulsüz harcamalar yapılıp, ihaleye fesat karıştırıldığı...

* Öğrencilerden toplanan harçların vadesiz olarak uzun süre bankada bekletilerek hazineye geç yatırma karşılığında 2002 ve 2003 yıllarında İÜ Yardım Vakfına bağış alındığı...

* Sayıştay tespitlerine göre 186 milyar lira haksız ödeme yapıldığı...

* 67 adet kantin ve kafeteryanın yıllık 3 trilyona yakın tahsilatının bütçeye yatırılmayıp ancak ara sıra 5-6 kantin ve kafeterya için ufak bir meblağın yatırıldığı ve 9 bin kitabın kayıp olduğu...

* Rektörün devletin resmi telefonunu kendi evine bağlatarak konuşma ücretini üniversite bütçesinden ödettiği...

* Alemdaroğlu'nun, Dr. Yusuf Akça'nın 'Yükseköğretim ve İstanbul Üniversitesi Mevzuatı' isimli eserinden 2547 sayılı Kanun'un 17'nci maddesini çıkarttığı...

YÖK, bu iddiaların da yargı karşısında aklanmasına izin vermedi.

***

Geçen gün...

İntihal suçlamasıyla İstanbul Tabip Odasının iki ay boyunca meslekten men ettiği...

Cumhurbaşkanının yargı kararlarını uygulamadığı için görevden aldığı...

Yüksek Öğretim Denetleme Kurumu'nun yolsuzlukla suçladığı...

Ama YÖK izin vermediği için bir türlü yargılanamayan Kemal Alemdaroğlu'nun, üniversiteye ait bir taşınmazın ihalesinde üniversiteyi zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanmasına karar verdi Danıştay 1'inci Dairesi.

Prof. Dr. Alemdaroğlu'na Antalya Konyaaltı'ndaki üniversite taşınmazıyla ilgili suçlamalar yöneltilmiş ve hakkında inceleme başlatılması istenmişti.

Mülkiyeti İÜ'ye ait Antalya Konyaaltı'ndaki bin 200 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle yükleniciye ihale edilmişti.

Prof. Dr. Alemdaroğlu da, bu ihalenin tamamlanması ve sözleşme yapılmasından sonra üniversiteyi zarara uğratmakla suçlanıyordu.

Suçlamalar şöyleydi:

- Yükleniciye ilave hak ve menfaat sağlanması...

- Yüklenici firmanın, arkeoloji binası yapılması öngörülen ancak bu bina için arsanın kim tarafından temin edileceği belli olmayan ihtilaflı bir ek sözleşme imzalaması...

- 14 ayda bitirilmesi gereken işin gecikmesi...

- Bu süre içinde üniversitenin zarara uğratılması...

Bu suçlamalara ilişkin olarak, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nca oluşturulan kurul, Alemdaroğlu hakkında 13 Nisan 2007'de men-i muhakeme (yargılanmama) kararı verdi.

***

Kurul kararını yasa gereği inceleyen Danıştay 1'inci Dairesi, Alemdaroğlu'nun üzerine atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve hakkında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğuna işaret etti.

Daire, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nca oluşturulan kurulun men-i muhakeme kararını oy çokluğuyla bozarak, Alemdaroğlu'nun lüzum-u muhakemesine (yargılanmasına) hükmetti.

Yargılamanın İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılmasına karar veren daire, Alemdaroğlu hakkındaki dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

***

Peki ya diğer iddialar...

Peki ya diğer suçlamalar...

Onlar mahkeme-i Kübra'da mı?