Almanya'da kurban engeli!

Almanya'da kurban engeli!

Almanya'daki bürokrasi yüzünden, Anayasa mahkemesinin izin vermesine rağmen, İslami kurallara uygun kurban kesilemiyor.

Kurban bayramına birkaç gün kala Almanya'da yaşayan Müslümanlar yaşadıkları ülkede İslami kurallara uygun olarak kurban kesememenin burukluğunu yaşıyor.

Hessen eyaletinin Asslar kentinde küçük bir mezbaha sahibi Rüstem Altınküpe'nin müracaatı sonucu 2002 yılında, Müslümanların İslami kurallara göre genel olarak hayvan kesimi ve özel olarak da kurban kesimine Anayasa Mahkemesince izin verilmesine rağmen her yıl bürokratik engellemelerle teknik nedenler ve mezbahalardaki birtakım noksanlar bahane edilerek İslami kesimler engelleniyor.

Dünya Bülteni'ne konuşan Rüstem Altınküpe, 1994 yılından beri İslami kesim için yaklaşık 16 yıldır mücadele ettiğini, 2002 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kendisine izin verildiği halde hem normal kesimlerinde hem de kurban kesimleri yaklaştığında her yıl inanılmaz bürokratik bahanelerle ve bölgesel mahkeme kararlarıyla engellendiğini söyledi.

Anayasa mahkemesi kararı gereği Altınküpe'nin mezbahanesinde İslami kesim yapabilmesi için her seferinde bulunduğu il idaresine ve veteriner dairesine başvuruda bulunarak özel izin alması gerekiyor. Buna göre Rüstem Altınküpe 2009 yılı kurban bayramında hayvanların uyuşturulmadan, İslami kurallara uygun olarak kesilmesi için müracaatını yaptı. Altınküpe, 500 küçükbaş ve 40 büyükbaş hayvan için izin istemesine rağmen, yetkililerden ihtiyacının çok altında bir sayı, yani 30 küçükbaş ve 2 büyükbaş için müsaade alabildi.


Giessen şehrinde yapılan bir şikayet sonrası bölge idare mahkemesi tarafından ve daha sonra Kassel bölge idare mahkemesinin de aldığı kararlar yüzünden Rüstem Altınküpe 2009 yılında hiçbir kesim yapamadı. Bölge mahkemelerinin aldığı kararlara göre, Altınküpe kesim anında mezbahasında veteriner bulunduracak, saat ücreti 80 avro olan doktorun masrafını kendisi ödeyecek, ayrıca kestiği hayvanları camilere satabilmesine rağmen bakkallara satamayacak, kurban için olursa müşterilerinin listesini ve haklarında birtakım bilgileri vermek zorunda olacaktı. Rüstem Altınküpe alınan bu mahkeme kararlarına itiraz etmek için yeniden Anayasa mahkemesinin yolunu tuttu. Anayasa mahkemesi Ekim ayı ortalarında verdiği bir kararla Giessen ve Kassel mahkemelerinin aldığı kararları hukuka aykırı bularak iptal etti. Ancak küçük bir işletme sahibi olduğunu söyleyen Rüstem Altınküpe bu engellemeler yüzünden bütün bir yıl boyunca hiçbir kesim yapamadı.

Altınküpe, Anayasa mahkemesinin iki bölgesel mahkemenin kararlarını hukuk dışı ilan ederek iptal etmesine rağmen, sayı sınırlaması ve bakkalara satamaz şartları halen geçerli olduğundan ve bu seneki kota uygulamasıyla sayının anormal bir şekilde aşağı çekilmesinden dolayı yeniden Anayasa mahkemesine başvuracak.

Dünya bülteninin sorularını cevaplayan Rüstem Altınküpe, 2007 yılında 470 küçükbaş ve 45 büyükbaş hayvana kurban için izin veren aynı yetkili kurumların geçen sene ve bu sene yaptıkları anormal engellemelere karşı mücadelesini sürdüreceğini, Anayasa mahkemesinden olumlu bir karar çıkmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat edeceğini söyledi. Ayrıca 16 yıldır yaptığı mücadele sonucu binlerce euro masraf ve zarara girdiğini, bunun için de tazminat davası açacağını ekledi.

Almanya'da kurban kesimi yapamayan bazı Müslümanlar da komşu ülke Belçika'da kurbanlarını kesiyorlar. Bu seneki kurban bedelleri Almanya'da küçük baş için 190 euro civarında iken, büyükbaş kurban bedeli 250 euro. Ayrıca birçok yardım kuruluşunun özellikle fakir ülkelerde gerçekleştirdikleri kurban kesimi kampanyaları da tüm hızıyla devam ediyor.