Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Amblemi değiştirmek yetmez, adını da!

Duydum ki CHP amblemini değiştirecekmiş. Harika, küçük de olsa, doğru yönde, ileri doğru atılmış bir adım.. Aslında adını da değiştirmesi gerek. CUMHURİYET Halk Partisi olmaz. CUMHURİYETÇİ Parti olabilir, CUMHURİYETÇİ Halk Partisi de.. Ne isterlerse olsun. Amblemi de beni ilgilendirmez.. Zaten içi boşalmış kavramlardı onlar.. Anayasa değişince o başlangıç bölümünden kurtulunca, Cumhuriyetin temel nitelikleri bize dayatılan resmi ideolojinin benim açımdan bir kıymeti harbiyesi kalmayacak..

Hani Cumhurbaşkanından, milletvekiline, kamu personeline kadar herkesi Atatürk ilke ve inkılablarına bağlılık andı içiriyorlar ya, Anayasa değişikliği ile bu zulümden de kurtulmuş olacağız. Bu kaba bir resmi ideoloji dayatması.. Daha da ötesi, herkes CHP parti programına sadakata zorlanıyor.. Çünkü, Cumhuriyetin temel nitelikleri dedikleri şey, CHP ideolojisinin resmi ideoloji haline getirilmesi ve parti programının değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen bir norm olarak mutlaklaştırılması hadisesidir..

Tek adam, tek parti rejimi diktatörlüklerde, mutlak monarşi rejimlerinde olur, demokrasi ya da Cumhuriyet rejimlerinde değil.

CHP hem solcu bir parti güya, hem de kapitalizmin sembolü logosu olan bir bankaya yönetim kurulu tayin eder.. Faize karşıdır ama faiz kuruluşu yönetir. Laikçidir ama, Hilafet fonunu din dışı kurallarla yönetir. Devletçidir ama, özel bir bankanın yönetiminden sorumludur.

Adama sorarlar, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu diye..

CHP bu anlayışla, ancak tek parti olduğu zaman, takriri sükun yasası ve zaman zaman savcısı, avukatı, temyizi olmayan, yasaya göre değil, meclis adına karar veren ve verdiği karar kanun sayılan İstiklal Mahkemelerinin gölgesinde, seçmenin de, adayların da tek kişinin talimatı ile bir oligarklardan oluşan bir jüri tarafından belirlenen bir sistemle, açık oy, gizli tasnif yöntemi ile iktidar olabildi. Bir de darbe sonrası ara rejimlerde..

CHP geçmişi ile hesaplaşmalıdır.. Bunu yapması çok kolay olamayacak.. Hem laikçi olacaksınız, hem Dersim’de taş üstünde taş bırakmayacaksınız hem de laikçilik yapacaksınız. Bu olmaz. Yapamazsınız.

En iyisi CHP ve Halkevleri birleşip bir vakıf kursunlar. İş Bankası’nı Diyanet’e devretsinler. Ya da Vakıflara, Vakıflar halletsin o işi. CHP normalleşsin. Geçmişin kamburu ile bir yere gidemez..

İşçi Partisi adını Vatan Partisi’ne çevirdi.. Yeni sol, yeni ulusalcılık ve yeni Kemalizm konusunda CHP’den daha başarılı ve şanslı bana kalırsa. Bunu nasıl seçim başarısına dönüştürürler göreceğiz. İşleri kolay değil..

MHP’nin de kendini yenilemesi gerek. BDP kendini yeniliyor. AK Parti de kendini yenileyecek.. Sanırım bu konuda en sancılı süreç CHP de yaşanacak..

CHP kimlere nereye gideceğini, nerede duracağını bilmiyor.. Kemalizm olmayacaksa ne? Ya da nasıl bir Kemalizm.. Gideceği yeri bilmeyen bir kaptana hiçbir rüzgar fayda sağlamaz..

Sağdan soldan kadro da şişirmekle bu iş olmaz. Bu işi bu seçimde BDP yapacak.. Bana kalırsa başarılı da olabilirler.. BDP CHP’den ciddi oy alabilir. Vatan Partisi de öyle.. Tabii kesin bir şey söylemek için vakit erken.. MHP ne yapacak göreceğiz. Paralelciler ne yapacak, bir çatı oluşturabilecekler mi?

Aslında köşeye sıkıştılar.. AK Parti’den oy alalım derken, bir çatı kurarlar ve barajı aşamazlarsa bu AK Parti’nin işine yarar. Genç Parti olayı yaşanır. AK Parti sıçrar. Hatta barajı geçseler bile belli merkezlerde oy temerküzü sağlayamayacakları için, bekledikleri kadar milletvekili çıkaramayabilirler ve AK Parti bu işten kârlı çıkabilir.

Bakalım CHP ambleminden vazgeçmeye hazırlandığı altı oku kafasından ve gönlünden de silebilecek mi? Cevabını arayan asıl soru bu.

Altı ok, CHP’nin siyasi programını meydana getiren, Cumhuriyetin temel ilkeleri diye topluma dayatılan, resmi ideolojinin çerçevesini oluşturan altı ilkeye verilen ad. Önce, 1927’de Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik olarak tanımlanan İtalya, Rusya, Fransa’dan ithal edilen dört ilkeye, 10-18 Mayıs 1931 tarihindeki üçüncü parti kurultayında Devletçilik ve İnkılapçılık ilkeleri eklenerek, “altı ok” kavramı üretildi. Devletçi CHP bir özel sektördeki bir faiz kuruluşunun yönetimini atayan bir parti oldu.. Şubat 1937’de yapılan bir anayasa değişikliğiyle altı ok ilkesi Anayasaya eklendi ve de daha sonra da değiştirilmesi teklif dahi edilmeyecek yasalar kapsamına alındı.. Altı oku simgeleyen amblem 1931’de CHP’nin bayrağı olarak benimsendi. 1992’de yeniden açılan CHP de aynı amblemi kullanmaktadır.

Bunların gerçekleşmesi zaman alabilir, ama konuşulması bile önemli.. Ben bu konuyu, yıllardır, yazıp, çiziyorum, konuşuyorum. Geç de olsa gündeme gelmiş olması önemli.. Keşke yargı yoluyla değil CHP’liler kendi iradeleri ile bu işi yapsalar.. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 1032 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar