Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Bir hatıra

Bu 28 Şubat"la ilgili 3 özel hatıram var. Biri biliyorsunuz, Sincan"daki Kudüs toplantısının ana konuşmacısı bendim.

Kudüs gününden 2 hafta önce küçük dilimden ameliyat olmuştum ve o günden bir gün önce, dilim abse yaptı ve sesim kısıldı. Onun için de Sincan"a gidemedim. Bir bakıma benim yerime Nureddin Şirin hapis yatmış oldu.. Aslında hatıra çok. Öncesi, sonrası yaşadığım bir sürü olay var. Kıvrıkoğlu Genelkurmay Başkanı olduğunda ona yazdığım bir mektup var mesela..

İkinci anım, bir yayın faaliyetinden dolayı askerler Demirel"e Demirel de Erbakan"a bir muhtıra verir.. Konu, benim hakkımda açılan davada beni berat ettiren hakimin daha sonra Adalet Bakanlığı"na tetkik hakimi olarak atanması ile ilgili. Hesap soruyorlar, "nasıl böyle bir adamı terfi ettirirsin" diye.. Berat kararı veren hakimi de savcıyı da sürmüşler..

Üçüncü olay ise, 28 Şubat"tan hemen önce, Kültür Bakanlığı"na bir teklif vermiştim. 1. Meclis"in açılışının belgeseli yapılsın diye.. Hani o kapıda kelime-i tevhid bayrağı asılan, içeride kürsünün arkasında "Ve emruhum şura beynehüm" ayetinin yazılı olduğu levhanın bulunduğu, kapısında hacı, hoca, şeyh, ülemanın hep birlikte Cuma namazından sonra Hacı Bayram Camii"nden çıkıp, Amin alayı ile meclise gelişinin ve o dua sahnesinin yeniden canlandırılmasını düşünebiliyor musunuz? Kapıda dua eden o hacı-hoca takımı arasında Mustafa Kamal da dua edenler arasında yerini alır. Bu fotoğraf aslında kurtuluş savaşını veren ve devleti yeniden kuran iradenin hangi irade olduğunu gösterir.. Tabii bu zor iş.. O zaman resmi tarihi ne yapacaksınız.

O zaman İsmail Kahraman Kültür Bakanı idi.. Kendisine dedim ki, hiç olmazsa, küçük bir cep kitabı şeklinde 23 Nisan"ın kronolojisi diye, tamamen Türk Tarih Kurumu kaynaklarını referans göstererek bir kronoloji yayınlayalım da, millet bazı gerekçeleri görsün dedim.. İsmail bey de kabul etti. Yapacağım çalışmayı bir kurul tetkik edecek ve bu kitap Kültür Bakanlığı tarafından yayınlanacaktı..

28 Şubat oldu. Refahyol hükümeti düştü. DSP"den İstemihan Talay Kültür Bakanlığı"na getirildi. İstemihan Talay o göreve gelir gelmez ilk icraatı, bu kararın iptali oldu..

Birileri halkın gerçekleri öğrenmesini istemiyor. Tarihi maniple etmeyi seviyoruz aslında. Daha çok da bu günümüzü meşrulaştırmak için tarihin geni ile oynuyoruz. Mesela Fetih de öyle, Çanakkale de.. Kurtuluş savaşı baştan sona efsanelerle dolu. Gerçeği kabullenmek zor geliyor. Buyurun size 23 Nisan, 19 Mayıs.

Tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. Tarihle övünülmez ve tarihe küfredilmez. Tarihten ders alınır..

Doğduğunuz ana babayı siz mi seçtiniz, doğduğunuz zamanı, yeri ya da cinsiyetinizi, derinizin rengini siz mi seçtiniz?..

Mesela Çanakkale savaşı yaşanırken ki sınırlarımız nasıldı? Aynı subaylar daha sonra Şam cephesine, Filistin cephesine gittiler, sonuç ne oldu? Hani "Çanakkale geçilmez"di de İstanbul nasıl işgal edildi? Mondros mütarekesi nasıl imzalandı? Hem bu savaş nasıl başladı? Savaş bittiğinde durum neydi? Ya hu, 3 yıl 2 ayda biz Etibank"ı tasfiye edemedik, adamlar bu kadar bir zamanda bir imparatorluğu tasfiye ettiler. Söyletmen beni.

Bundan sonra her hafta bir bayram var. Bayram sağanağına tutulacağız.. 1-3-7 Mayıs, kimi Bahar Bayramı diyecek, kimi İşçi Bayramı, kimi Türkçülük Bayramından yola çıkacak, kimi demir dövecek, Ergenekona gönderme yaparak.. Sonra yine bir milli bayram, "19 Mayıs, gençlik ve spor bayramı". Eskiden 27 Mayıs da bayramdı.. Darbeciler bir de kendilerini alkışlamamızı istiyorlardı. Kurbanlarına cellatlarını alkışlatan katil sürüsü bunlar. Ardından 29 Mayıs var, İstanbul"un fethi..

Mayıs ayı yıl içinde en fazla bayram, gün, hafta olan ay. 26 gün ve hafta var. Sayalım isterseniz. Haftanın 6 günü bayram nerede ise: (Bu arada milletvekili adayları da bu listeyi not etsinler, işlerine yarar, 30 gün 30 konu başlığı) Bahar Bayramı 1 Mayıs, İşçi Bayramı 1 Mayıs, Türkçülük Bayramı 3 Mayıs, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftası 1 - 7 Mayıs. Engelliler Haftası 10 - 16 Mayıs. Danıştay ve İdari Yargı Haftası 10 Mayıs. Hemşireler Haftası 12 - 18 Mayıs. Dünya Eczacılık Günü 14 Mayıs. Dünya Çiftçiler Günü 14 Mayıs. Uluslararası Aile Günü 15 Mayıs. Hava Şehitlerini Anma Günü 15 Mayıs. Aile Haftası 15 Mayıs Tarihini İçine Alan Hafta. Müzeler Haftası 18 - 24 Mayıs. Gençlik Haftası 19 - 25 Mayıs. Atatürk"ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs. Etik Günü 25 Mayıs. Kardeşlik Haftası 28 Nisan - 4 Mayıs. İstanbul"un Fethi 29 Mayıs. Türk Büyükleri Günü 29 Mayıs. İş Güvenliği Haftası 4 -10 Mayıs. Avrupa Günü 5 Mayıs. Hıdrellez 6 Mayıs. Anneler Günü mayıs ayının 2. pazar günü. Vakıflar Haftası Mayıs ayının 2. haftası. Trafik ve İlk Yardım Haftası Mayıs Ayının İlk Haftası. Bilişim Haftası Mayıs Ayının İlk Haftası. Bayram eğer mutluluk demekse o zaman bu kavga niye! Burhan Çaçan söylüyor: "Ooooooof offf, bayram gelmiş neyime, anam anam garibem.." Selâm ve dua ile..
 
akit

Bu yazı toplam 2501 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar