Bakanlar Kurulu sonrası İsrail Açıklaması

Bakanlar Kurulu sonrası İsrail Açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrası önemli değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda İsraille varılan anlaşma ve terörle mücadele konuları masaya yatırıldı. Toplantı Sonrası Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş basın mensuplarına toplantıya ilişkin bilgi verdi. Kurtulmuş, "İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde 26 Haziran'da belli noktaya gelindi, bu gelinen nokta bugün saat 13.00'da dünyaya duyurulacak" dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

AB'nin üzerinde düşünmesi gereken önemli konulardan birisi, bu karara zemin oluşturan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı konusunda Avrupa'nın ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor. İngiliz siyasetiyle ilgili değil, AB'nin geleceğiyle ilgili önemli bir konudur.

İNGİLTERE'NİN AB'DEN ÇIKMASI

Henüz ilk günden itibaren İngiltere'de hem Sterlin'in düşmesi hem de borsanın düşmesi İngiltere ekonomisi açısından çok iyi gelişmeler olmayacağını gösteriyor. Avrupa'da süratle yayılan ırkçılık, İslam karşıtlığı ve aşırı sağın yükselişi konusunda AB'nin ciddi anlamda düşünmesi gerekiyor.

MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR

AB gümrük, ekonomik birliği ve Avrupa Birliği süreçlerinde çok hızlı süreç kaydetti. Özellikle Ukrayna krizinde, AB'nin krizi çözemez noktaya gelmesi AB'nin sorun çözme kapasitesinin oldukça azaldığını gösteriyordu. Türkiye, bu gelişmelerin hepsini yakınen takip ediyor. Türkiye, coğrafi anlamda bir Avrupa ülkesi ve aynı zamanda Avrupa ile ilişkileri çok yoğun olan bir ülke. Türkiye, AB ile olan müzakerelerini de kesintisiz devam ettirmektedir. Türkiye'ye pozitif etki etmesi için gayret gösteriyoruz.

UMARIZ TÜRKİYE'Yİ MALZEME HALİNE GETİRMEZLER

Türkiye'nin vize serbestisi konusunda üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirdiği açıktır. AB'nin son gelişme sonrası Türkiye'ye daha yakın olması önemlidir.İngiltere'deki seçimlerde olduğu gibi Avrupa ülkeleri umarım Türkiye'yi malzeme haline getirmezler

RUSYA'DAN FLAŞ KARAR: TÜRK İŞÇİLERE İZİN

Rusya ile yumuşama istikametinde atılan adımlar sonrası ilişkilerin düzeldiğini görüyoruz. Bunlardan sadece bir tanesi Rusya'da faaliyet gösteren gösteren firmaların Türk işçi çalıştırmasına yeniden izin verildi. Bunun bir başlangıç olacağını umuyoruz

BAŞBAKAN AÇIKLAYACAK

Bu çerçevede 26 Haziran'da görüşmede belli bir noktaya gelinmiştir. Bugün saat 13.00'te her iki başbakanın eşzamanlı açıklamasıyla dünyaya duyurulacaktır.

TÜRKİYE'YE YAPILACAK YATIRIMLAR

Türkiye'ye yapılacak yatırımlar için yabancılara oturma hakkı verilmesi de gündeme geldi. Belli miktarda sermaye yatırımı yapanlar, kaynağı belli olan paraların Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunanlar, gayrimenkul satın alanlar, iş yeri kuranlar ve istihdam oluşturanlar, iki yıl bankada parasını tutanlar, 5 yıl boyunca devlet tahvili alanlara oturma izni ve vatandaşlık hakkıyla ilgili yasal düzenlemeleri yapıyoruz. 

VATANDAŞA BÜYÜK KOLAYLIK

Doğum, evlenme ve ölüm meselesinde nüfus idaresine gitmeden tescil kaydının yapılması düzenlenen yasayla mümkün olacaktır. Soyadı veya ad değiştirmek için mahkemeye gitmeden insanların değiştirmeleri imkanı sağlanacak. Adres değişikliği bildirilmesi gereken alanlarda çok uzun prosedürler kaldırılacaktır. Nüfus ve vatandaşlarlık işlemlerinin daha süratli gelişmesi sağlanacaktır. 

KKTC'DE ANLAŞMA SAĞLANMAZSA...

Türkiye'nin KKTC'ye yaptığı yatırımlarla ilgili Sayın Türkeş Bey kapsamlı bir sunum yapmıştır. Yıllar içinde yapılan yardımlar gözden geçirilmiş, yardımların arttığı, Kıbrıs'ın her türlü imkana kavuşması için çalışmalar yapıldığını söylemek isterim. Bu sene sonuna kadar Kıbrıs'ta yeni bir durumun ortaya çıkmasını ümit ederiz. Görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa o zaman da Türkiye mevcut yardımlarını yeni bir vizyonla sürdürebilir bunları tartıştık. KKTC'nin güvenliği ve toprak paylaşımının altı çizilmiştir. 

SORU CEVAP:

Erciş ve Midyat il olacak mı?

Böyle bir konu gündeme gelmedi. Bir gazetedeki açıklamayı esas alarak fikir beyan edemeyiz. Bunlar tartışıldığı zaman gündeme gelir, sizinle paylaşırız. 

Türkiye-AB ilişkileri

Bugün geldiğimiz nokta 2013 yılında anlaşılmış bir noktadır. Türkiye'ye vize serbestisinin sağlanmış olması o gün anlaşılmış bir şeydir. AB ile masaya oturuldu ve bir takvim oluşturuldu. Meclis'teki milletvekilleri çok yoğun bir mesaiyle kararları çıkardı. Geriye 5 tane madde kaldı. Yunan adalarına gidenler Türkiye'ye geldi, anlaşmanın gereği buydu. Türkiye'den kaçak yollarla geçenlerin Yunan adalarında tutunamayacakları anlaşılınca, Avrupa'ya giden mülteci sayısında ciddi azalma oldu. Türkiye, oyun bozanlık yapmadı.

KİMSE TÜRKİYE'DEN BUNU BEKLEYEMEZ

Avrupa son anda sizle anlaşmıştık ama terörle mücadeleden vazgeçin dedi. Türkiye'nin beka meselesi olan bu mücadele AB istiyor diye akamete uğrayamaz. Bugün bile şehişt haberlerimiz geldi.Kimse Türkiye'nin terörle mücadeleden vazgeçmesini bekleyemez. Eğer biz bu mücadelemizi devam ettirmez terör örgütleri Avrupa'da da bu eylemlerine devam eder.