Başörtüsü İçin 'Süper Yetki' Yasası
AK Parti hükümeti kamuda türban serbestliğini 'süper yetki' formülüyle çözecek
Ak Parti hükümeti, kamuda türbana serbesti getirecek formülü Anayasa Mahkemesi'ne ''Süper yetki'' veren yasa ile aşmayı planlıyor. Tasarının 45. Maddesi ile şu düzenleme getiriliyor.
''Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve buna ek Türkiye'nin taraf olduğu protokoller kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlâl edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. İhlale neden olduğu ileri sürülen işlem, eylem ya da ihmal için kanunda öngörülmüş idarî ya da yargısal başvuru yollarının tamamının bireysel başvuru yapılmadan önce tüketilmiş olması gerekir.''
Gazeteport'un haberine göre, bu madde gereği de AYM, temel hak ve özgürlüklere aykırı bulduğu Yargıtay ve Danıştay kararları ile idari işlemleri iptal edebilecek. Böylece kamuda başörtüsü takmak için açtığı dava mahkeme ve Danıştay'da reddedilen bir kişi, bireysel başvuruda bulunabilecek.
AYM de hem Danıştay kararını, hem de kamuda başörtüsüne izin vermeyen idarenin işlemini iptal edebilecek. Böylelikle kamuda türban da serbest hale gelecek.
İÇTİHAT 9'A 8 DEĞİŞEBİLİR
AYM daha önce başörtüsü yasağının kaldırılmasını Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddesinde yer alan "laiklik" ilkesine aykırı bularak reddetmişti. Şimdi ise üye sayısı 11'den 17'ye yükseltilen ve bireysel başvuru yolu açılan AYM, yeni üyelerle birlikte önceki 'türban' içtihatlarını da değiştirme yolunda...
2007'de üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini iptal eden heyette yer alan 9 üyeden 7'si, bugün de görev yapıyor.
Bu 7 isim arasında, Fulya Kantarcıoğlu, Osman Paksüt, Mehmet Erten, Ahmet Akyalçın, Ayla Perktaş, Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür var. Yedek üyeyken asil olan Fettah Oto ile birlikte 'türban' yasağının kaldırılmasına karşı çıkacakların sayısının 8 olduğu hesaplanıyor.
Ankara kulislerinde, Abdullah Gül tarafından seçilen Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Burhan Üstün, Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu ve Erdal Tercan, TBMM'nin seçtiği Hicabi Dursun, Mümtaz Akıncı ve Başkan Haşim Kılıç ile birlikte türbana vize vereceklerin ise 9 oya ulaşacağı tahminleri yapılıyor.
Kimin hangi konuda ne tür oy vereceğini şimdiden bilmek mümkün değil ama, Anayasa Mahkemesinin değişen yapısı, gelen sinyaller, yeni AYM yasa tasarısı ve Başbakanın son açıklaması, türbanın sadece üniversitelerde değil kamuda da hayata sokulacağını gösteriyor