Baykal'dan PKK Affına Yeşil Işık
CHP lideri, PKK'ya af konusunu anlatırken İnönü'nün darbeci albay Talat Aydemir'i bile affettiğini hatırlattığı açıklamalarında affa yeşil işık yaktı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, PKK'ya af konusunu Parti Meclisi üyelerine anlatırken, affın siyasilerin yetkisinde bir konu olduğuna dikkat çekerek, İsmet İnönü'nün Talat Aydemir'i affetmesi olayını örnek gösterdi. Baykal, Güvenlik Müsteşarlığı kurulmasıyla ilgili yasa tasarısına sert tepki gösterdi: "Böyle bir düzenleme faşist ülkelerde olur. İş terörle mücadeleden güvenliğe, güvenlikten kamu düzenine çıkarılıyor. Yasada yabancı eleman çalıştırılması bile öngörülüyor."
Baykal, Parti Meclisi'nde yaptığı konuşmada Türk siyasi hayatının en ilginç sayfaları arasında yer alan iki kez darbe yapmaya kalkıştığı için Talat Aydemir'in idam edilmesi sonuçlanan olayıları anlattı. Siyasilerin af mekanizmasını ülkenin geleceğini düşünerek işletebileceklerini ve bu konularda 'gaddar bir tutum içinde' olamayacaklarını savunan Baykal, Talat Aydemir örneğini vererek şunları söyledi:
"27 Mayıs 1961 ihtilalinden sonra biliyorsunuz Kara Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir Kara Harp Okulu öğrencilerini Şubat 1962'te Ankara'da hükümetin atama ve tutuklama kararlarına karşı yürüttü. Bunun üzerine Başbakan İnönü devreye girerek Aydemir'e, 'Bak şu ana kadar yaptığın da büyük bir suç. Ama eğer bunu burada kesersen af mekanizması senin için işleyebilir' demişti. Bunun üzerine Aydemir de eylemden vazgeçmiş ve gerçekten de özel bir yasayla affedilerek idamdan kurtulmuştu. Ancak uslu durmayıp bir yıl sonra mayısta tekrar darbe yapmaya kalkınca bu kez cezası uygulanarak 1963'te idam edildi. Burada söylemek istediğim şey siyasiler af konusunu çok geniş düşünmeli. Yeri ve zamanında kullanmalı. Eğer terör örgütü de silahlarını bırakır, cephanesini teslim eder, terör tamamıyla izole olursa o zaman bir barış projesi olarak af gündeme gelebilir. 'Hayır, ben hiçbir zaman affa izin vermem' anlayışı yanlıştır. Elbette Yargıtay Başkanı'nın affa karşı çıkması bir hukukçu olarak ve teknik yaklaşım olarak doğrudur. Ama biz de siyasetçi olarak ve ülkenin geleceğini de düşünen insanlar olarak olaya böyle bakmalıyız. Yani toplumun barışı ve ülkenin geleceği açısından konuyu değerlendirmeliyiz."
'Faşizmde olur'
Baykal, TBMM gündeminde yer alan Güvenlik Müsteşarlığı Kurulmasını Öngören Yasa Tasarısını da sert ifadelerle eleştirirken, "Bu yasa çok önemli, dikkatle izlememiz gerekir. Bu konuda da görevimizi yapacağız. Böyle bir düzenleme faşist ülkelerde olur, diktatörlüklerde böyle düzenlemeler vardır. Faşist dönemler bu tür yasalar ortaya çıkar. İş terörle mücadeleden güvenliğe, güvenlikten kamu düzenine çıkartılıyor. Yasada yabancı eleman çalıştırılması bile öngörülür, bu çok sakıncalı bir durumdur" diye konuştu.
Toplantıda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Türkiye'de toplam 42 ilde gelecek yıl uygulanacak anaokulu zorunluluğu ve zorunlu eğitimin dokuz yıla çıkarılması projesine de destek geldi. Öğretmen kökenli CHP Yalova Milletvekili Muharem İnce, Bakan Nimet Çubukçu'nun projesini beğendiğini vurgularken, bunun kısa süre de daha da yaygınlaştırılmasını ve anne eğitimleriyle desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Yeni slogan: Tam özgürlük
Toplantıda Ramazan Kerim Özkan, Savcı Sayan ve Ensar Öğüt tarım, çiftçi ve hayvancılık sorunları üzerinde dururken Baykal da bu konuların ülkenin geleceği olduğunu ve sorun olan yerlerin tespit edilerek gezilebileceğini kaydetti. MYK Üyesi Sayan konuşmasında Baykal'ın 'Talabani ile Kürt sorununu konuşmam' tavrına destek verirken, "Bizim sloganımız şu olmalıdır: Ulusal bütünlük, tam özgürlük.' Yani ulusal bütünlüğümüzü bozmadan, kendi kimliğimizle tüm özgürlükleri yaşamalıyız. Bu çerçevede olaya bakmalıyız" dedi.
Radikal
Etiketler: İsmet İnönü Talat Aydemir MYK CHP PKK Güvenlik Müsteşarlığı