Belçika'da başörtüsü yasağı yok
Hıristiyan çoğunluğun yaşadığı Belçika'da bir başörtülü kadın daha üst düzey bir göreve seçildi.
Halkının büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de, harcamaları halkın vergileriyle ödenen devlet kurumlarına Başbakan'ın eşi dahil başörtülü kadınlar alınmazken, Hıristiyan çoğunluğun yaşadığı Belçika'da bir başörtülü kadın daha üst düzey bir göreve seçildi.
Türk asıllı Mahinur Özdemir'in geçtiğimiz yıl milletvekili seçildiği Belçika'da bu sefer Fas asıllı Fatma Zibouh, Yeşiller Partisi'nin adayı olarak Irkçılıkla Mücadele ve Fırsat Eşitliği Komisyonu'na seçildi. Türkiye'de başörtülüler dahil halkın vergileriyle maaşları ödenen yasakçı anlayış 'laiklik elden gider' diye başörtülüleri devlet kurumlarına ve üniversitelere almazken, Belçika'da başörtülülerin önemli görevlere gelmesiyle mevcut demokratik rejim daha da güçlendi.
MEHMET NEDİM ASLAN/LONDRA
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın bile 'laiklik elden gider' gerekçesiyle halkın vergileriyle harcamaları ödenen GATA'ya alınmazken, 'laik' unsurların sık sık vurgu yaptığı çağdaş Avrupa'da başörtülü kadınlar kamusal alanda çok rahat bir şekilde çalışabiliyorlar. Geçtiğimiz yıl Belçika parlamentosuna seçilen ilk başörtülü milletvekili olan Türk asıllı Mahinur Özdemir'den Fas asıllı başörtülü Fatma Zibouh da Irkçılıkla Mücadele ve Fırsat Eşitliği Komisyonu (CGKR) üyesi seçildi. Yeşiller Partisi'nin adayı olarak Komisyona seçilen Zibouh, siyaset bilimleri ve insan hakları konusunda yaptığı akademik çalışmalarıyla tanınıyor.
EHİL OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ
2007 yılından beri Leuven Üninversitesi'ne bağlı Etnik ve Göçmenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan Zibuouh'un CGKR'ye seçilmesiyle ilgili olarak Yeşiller Partisi, "Fatma Zibouh şimdiye kadar yaptığı çalışmaları ve bu işe ehil olduğu için seçildi. Zibouh'un seçilmesinde başka herhangi bir etken etkili olmadı" açıklaması yaptı.
KARŞI ÇIKANLAR DA OLDU
Öte yandan Zibouh'un CGKR'ye seçilmesine karşı çıkan Belçikalı Senatör alain Destexhe, Yeşiller'in başörtülü bir kadını seçmelerine üzüldüğünü belirtirken, böyle bir kararın kamu hizmeti konusunda istenen tarafsızlık koşuluyla bağdaşmadığını ve Yeşiller'in kamuda dini unsurları güçlendirdiğini öne sürdü. Belçikalı aşırı sağcı yazar Claude Demelenne ise Zibouh'un 'radikal Müslümanlarla' bağlantısı olduğunu ileri sürdü.
ZIBOUH'UN AÇIKLAMASI
Aşırı sağcı milletvekilleri ve yazarların tepkisine cevap veren Fatma Zibouh ise, CGKR'ye seçilmesinin kıyafetiyle hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, "Belçika ve Brüksel'deki nüfusun değişmiş olduğunu anlayıp anlamadıklarını bilmiyorum. Farklı kökenden gelen insanların bazı yerlere gelmesi çok normal" dedi.
"HER MÜSLÜMAN ORGANİZASYON TERÖR HÜCRESİ ADDEDİLİYOR"
Zibouh, kendisinin 'radikal organizasyonlara üye olduğu' eleştirisine de, gizli herhangi bir Müslüman organizasyona üye olmadığını ancak tüm Müslüman organizasyonlarının uyuyan bir terör hücresi olduğuna dair imalardan da bıktığını ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Öte yandan Yeşiller Partisi Murier Gerkens, Zibouh ile ilgili ortaya atılan iddiaları kınadı ve Zibouh'un başörtülü olduğu için değil, ehil bir kişi olduğu için atandığını vurguladı.
Belçika'da geçtiğimiz yıl Türk asıllı başörtülü Mahinur Özdemir Hıristiyan Demokrat Partisi'nden milletvekili seçilmiş ve Batı Avrupa'daki ilk başörtülü milletvekili unvanını kazanmıştı. 26 yaşındaki Mahinur Özdemir ayrıca Belçika'nın da en genç milletvekili.
HABERVAKTİM