Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Belediyelerin kültür etkinlikleri üzerine

Belediyeler, gerçekten çok yaygın bir şekilde güzel kültürel etkinlikler yapıyorlar, eğitim programları, sergiler ve konserler düzenliyorlar..
 
Bu gerçeğin bir yüzü. Öteki yüzüne gelince, bu programlar için pahalı, çok renkli, kuşe kağıda basılmış kitapçıklar yayınlıyorlar..
 
Ama bu programlara, eğitim dışındakilere katılım çok düşük..
 
O kadar masraf yapılıyor ama yeteri fayda sağlanamıyor gibi sanki.
 
Mesela etkinlik yerine en yakın okullara bilgi verilse, salonda oturacak yer kalmaz, ama olmuyor işte..

Belki Milli Eğitim Müdürlükleri ile bu konuda bir işbirliği gerek. O konuyla ilgili öğretmenler ev ödevi verseler, salonda oturacak yer kalmaz..
 
Mesela bu etkinlikler neden realtime yayınlanmıyor? İnsanlar evlerinden bu toplantıları izleseler olmaz mı? Artık bu işler cep telefonu üzerinden bile yapılıyor.
 
Bu etkinlikler videoya alınsa ve download edilebilse, insanlar istedikleri zaman bu yayınları indirip tekrar izleyebilseler ne olur?
 
Bu programlardan sonra, konuyla ilgili haberlerin, etkinlik özetlerinin yer aldığı bir bülten niye yayınlanmaz mesela.
 
O pahalı kuşe kitapçıklar yerine, gazete kağıdına tabloid boyda etkinlik bülteni daha anlamlı olmaz mı mesela..
 
Şu kadar etkinlik yapmış olmak yeterli değil, ondan sağlanan fayda ne?
 
Şimdi yeni yıl için etkinlikler planlanırken, isim ve konu seçiminde çok dikkatli davranmak gerekiyor.. Mesela aile, gençlik, anayasa tartışmaları, çevre bilinci, adalet ve barış gibi temalar son derece önemli. Tüketici hakları, GENOM da öyle.. Bilim-sanat, iletişim alanındaki yenilikler.. Tarih.. Felsefe, medeniyet tarihi, geleceğe ilişkin umutlar, korkular.. Din ve ahlak..
 
Belediyeler izleyici profillerini izliyorlar mı mesela.. Ya da izleyicilerin, konu ve konuk beklentilerini..
 
Belediye kültür etkinlikleri, nedense basında çok fazla yer almaz.. Sadece belediye bültenlerinde, o da protokol katılımları çerçevesinde, siyasi magazin konusu olarak.. Bana kalırsa programların basına, STK"lara, okul çevresine etkin bir şekilde tanıtımı gerek.
 
Sadece STK"lara tanıtılması yetmiyor, onlarla işbirliği de sağlanmalı. Etkin katılımları sağlanmalı. O kadar, dernek, vakıf, sendika, oda var.. Herkes kendi köyünde, kepenkleri indirmiş bekliyor..

Mesela ele alınan konularla ilgili, bir referans kitap ve kaynak listesi oluşturularak, internet üzerinden ya da fotokopi ile çoğaltılarak izleyicilere verilebilir..

Hangi kaynaktan doğru ve yeterli bilgi sağlanabilir, bu önemli bir sorun.. İnsanların kulaktan dolma bilgilerin ötesine geçebilmesi için bu konu önemli..
 
Hatta bazı projeleri, belediyenin tek başına yapması yerine, o bölgedeki mesleki kuruluşlar ve STK"larla birlikte yapmaları gerekir.. Böylece katılımcılar, daha sonra konuyla ilgili hangi STK"lar üzerinden sürece katılacakları konusunda da bilgilenmiş olurlar..
 
Keşke katılımcılara, toplantı öncesi, birkaç sayfalık konuyla ilgili bilgi bülteni de sunulabilse. Bunlar ana maliyete göre çok düşük maliyeti olan, etkinlik ve faydayı olağanüstü artıracak şeyler..
 
Bazı programların bir dizi şeklinde olmasında da yarar var. Akredite izleyiciler eğer disiplinli bir takip içinde olurlarsa ve bu durum yoklamayla kayıt alına alınırsa, "katılım sertifikası" bile verilebilir.
 
Mesela, her dizi etkinlik için bir facebook sayfası da açılabilir ve etkinlikler ile ilgili bir sosyal media networku oluşturulabilir. Twitter"den o konu tartışmaya açılabilir..
 
Yani bu programlardan maksimum faydayı elde edebilmek için mutlaka birtakım yeni düzenlemeler şart.. Sadece "şu kadar zamanda şu kadar etkinlik yaptık" demek yetmiyor.. Bu toplantılar faaliyet raporlarına dekor oluşturmaktan öte bir anlam kazanmalı..
 
Belki belediyelerin etkinlikler konusunda kendi çevrelerindeki STK"lar, üniversitelerle de işbirliği yapmaları ve danışma kurulları oluşturmaları gerekir. Bu anlamda uluslararası örgütlerden, merkezi hükümetten destek istenebilir. Mutlaka katılımcıların görüşlerinin de alınması, beklentilerinin, eleştirilerinin not edilmesi gerekir..
 
Etkinliğe katılan bilim adamları, yazar ve sanatçıların da zaman zaman bir araya gelerek etkinliklerin kalite ve verimliliği konusunda görüşlerinin alınmasına fayda vardır..
 
Benden söylemesi. Yaptıklarımız ve yapmamız gerekirken yapmadıklarımızdan, söylediklerimizden ve söylememiz gerekirken söylemediklerimizden hesaba çekileceğiz.

Selâm ve dua ile..

 
akit

Bu yazı toplam 2122 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar