Bolivya'da askeri darbe... ve cumhurbaşkanı halka demokrasiyi savunma çağrısında bulundu

Bolivya'da askeri darbe... ve cumhurbaşkanı halka demokrasiyi savunma çağrısında bulundu

Bolivya'da ordu komutanı askeri darbe girişimine liderlik ederken, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ve lider Evo Morales halka darbeyle yüzleşme çağrısı yaptı.

olivya'daki ordu komutanının askeri darbe girişimine öncülük ettiğini ve bu Çarşamba akşamı askeri bir gücün başında başkanlık sarayına girdiğini doğruladı.

Bolivya ordusunun komutanı, "tüm güçlerin seferberlik ve alarm durumunda olduğunu ve hükümetin tamamen değişmesini talep ettiklerini" duyurdu.

Elçimiz, "Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce ve lider Evo Morales, halka darbeye karşı çıkma çağrısında bulundu" dedi.

Bolivya lideri Evo Morales, "Bolivya ordusunun belirli birimlerinin düzensiz hareketlerini" kınayarak kırsal kesimdeki ve şehirlerdeki toplumsal hareketlere sokaklara çıkıp demokrasiyi savunma çağrısında bulundu.

Reuters, Bolivya'daki bir askeri komutanın şu sözlerini aktardı: "Yeni bir hükümet kurulacak ve ordu, Başkan Arce'yi hâlâ silahlı kuvvetlerin komutanı olarak tanıyor."

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena ise "X" platformu aracılığıyla darbe girişimini kınayarak, "Paraguay, Bolivya cumhurbaşkanı tarafından kınanan Bolivya ordusunun düzensiz seferberliğini kınıyor."

Paraguay cumhurbaşkanı şunu ekledi: "Demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda güçlü bir çağrıda bulunuyoruz."

Honduras Devlet Başkanı ayrıca "CELAC üyesi ülkelerin başkanlarına acilen Bolivya'da demokrasiye saldıran faşizmi kınama ve sivil otoriteye ve Anayasaya tam saygı gösterilmesini talep etme" çağrısında bulundu.

Sözlerine şöyle devam etti: "Askeri güçler Bolivya'da bir kez daha canice darbe gerçekleştirdi. Kardeş halka ve cumhurbaşkanına koşulsuz desteğimizi ifade ediyoruz."

Avrupa Birliği dış politika yetkilisi Josep Borrell ise Avrupa Birliği'nin Bolivya'daki anayasal sistemi bozmaya ve demokratik olarak seçilmiş hükümetleri devirmeye yönelik her türlü girişimi kınadığını, Bolivya hükümeti ve halkıyla dayanışmasını ifade ettiğini söyledi.