Bosna Gazisi İsmail Gacal: 1992-1995  Savaşında  Askeri Deseği İran Verdi

Bosna Gazisi İsmail Gacal: 1992-1995 Savaşında Askeri Deseği İran Verdi

Kudüs Gönüllüleri Derneği'nde "Bosna cihadı ve Şehid Selami Yurdan'ı Anma" programı düzenlendi.

Kudüs Gönüllüleri Derneği'nde " Bosna cihadı ve Şehid Selami Yurdan'ı Anma" programı düzenlendi.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda Şehid Selami Yurdan'ın ağabeyi Recai Yurdan, Yurdan ailesi adına bir selamlama konuşması yaptı. Yurdan ‘Şehidlerin bize ihtiyacı yok, bizim şehidlere ihtiyacımız var’ diyerek şehidlerin genç nesle tanıtılmasının önemini vurguladı.

Bosna gazisi ve Kudüs Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hakan Özayas'ın sunumuyla devam eden programda Fatih Akıncıları Onursal Başkanı Mehmet Şahin ve Bosna gazilerinden İsmail Gacal birer konuşma yaptı.

Mehmet Şahin, Müslümanların özellikle son 10 yılda uğradığı değişime temas etti. Şahin, ‘"Kardeşler! Bizler şehidleri anlatabiliriz. Özelliklerini, mücadelelerini, hayata bakışlarını, cephelerde gösterdikleri kahramanlıkları anlatabiliriz. Emin olun kitaplar, sayfa sayfa makaleler yazılabilir, seminerler de yapılabilir. Ancak bu yaşadığımız zaman diliminde dikkatinizi başka şeye çekmek istiyorum. Bizler, şehidlerimizi anarken 'şehidlerin yolunu sürdüreceğiz' diye slogan atarız. Peki, acaba şehidlerin yolunu gerçekten sürdürmeyi başarabiliyor muyuz? Bu soruyu kendimize sormalıyız. Toplumsal İslami dönüşümü sağlamakla görevli Müslümanlar olarak bizatihi bizler bir dönüşümün içine girerek sekülerleştik, düyevileştik. Hayatlarımızda, pratiklerimizde şehitlerden izler yok. Bu sorunu çözersek ancak şehitlerimize layık olabilir, onların yolunu sürdürebiliriz” ifadelerini kullandı.

Bosna Gazisi İsmail Gacal ise, Bosna cephesinden anekdotlar aktardı. Gacal, "1992'de rahmetli Selami ağabeyimizin şehadetiyle beraber Türkiye'de de büyük eylemler yapıldı. İstanbul bu eylemlerin merkezi sayılırdı. Bununla birlikte insanlar daha duyarlı hale geldi. Allah nasip etti biz de yorucu bir yolculukla gece gündüz yürüyerek 15 günde şehid Selami Yurdan'ın mücadele ettiği cepheye ulaştık’ dedi.

Bosna’nın kaybedilen topraklarını geri almasında İran’ın askeri desteğinin etkili olduğunu belirten Gacal şöyle konuştu:

"Bosna'da savaşın seyri değişmeliydi. Müslümanlar çoğu yeri kaybediyordu. Her gün bir kasaba bir şehir kaybediliyordu. Bu da moral olarak insanı etkiliyordu. O dönemde yaklaşık bir milyon 500 bin Bosnalı göç etti. Gıda malzemesi, tıbbi malzeme, mühimmat eksikliği vardı. Savaşın seyri böyle bir süreçte devam ederken birliklerin hazırlanması lazımdı. Önce eğitim, bilgi eksikliğinin giderilmesi ve kaybedilen yerlerin geri alınması gerekiyordu. Aliya İzzetbegoviç'in misyonu buydu. Aliya bunun için özel birlikler hazırlamaya çalıştı. Güvendiği asker kökenli veya istihbarat teşkilatında görev yapmış insanları örgütleyerek onlara özel imkânlar tanımaya çalıştı.
Askeri desteği cephede İran verdi. İran İslam Cumhuriyeti, en önemli eksiklik olan askeri eğitim konusunda faaliyetler yürüttü, askeri eğitim alanları hazırladı. Nasıl nöbet tutulur, nasıl strateji belirlenir, lojistik nasıl yapılır, operasyon nasıl yapılır, bütün bunların eğitimini verdi. İran, Bosna cephesinde 12 generalini de şehid verdi aynı zamanda."
Programa, Selami Yurdan şehid olduğunda yanında bulunan Bosna gazisi Muhammed Enes de görüntülü bağlanarak Selami Yurdan'ın şehadet anını anlattı.

Program, Şehid Selami Yurdan'ı anlatan bir kısa bir belgesel gösterimi ile sona erdi.