Butto, Başarısız ABD Siyasetinin Kurbanı

Butto, Başarısız ABD Siyasetinin Kurbanı

Şu an Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto suikastı suçunun tozunun yatışması sonrası, bu kanlı sonuca götüren sebepleri...

Şu an Pakistan eski Başbakanı Benazir Butto suikastı suçunun tozunun yatışması sonrası, bu kanlı sonuca götüren sebepleri görmezlikten gelmenin mümkün olmadığı birçok nokta var ortada.

ABDULBARİ ATWAN /Genel yayın yönetmeni
Bayan Butto teröre karşı Amerikan savaşının gönüllü yardımcısı olarak, Pakistan nükleer bombasının babası mühendis Abdulkadir Han’ı İran, Libya ve Kuzey Kore gibi ülkelere nükleer sırları sızdırdığı suçlamasıyla ABD’ye teslim etme taahhüdünde bulunarak bölgedeki başarısız Amerikan politikalarının bedelini ödedi.

ABD AJANDASI İÇİN ÜLKEYE DÖNDÜ
Butto Pakistan’a Pakistan ulusal ajandasını değil, sadece uzun talepler listesi sahibi ABD’li müttefike daha fazlasını veremeyen diktatör rejimin yüzünü güzelleştirme anlaşması çerçevesinde sadece Amerikan ajandasını uygulamak için geldi.
General Müşerref gerek kendisi gerekse de suikasta katılmış istihbarat organları Bayan Butto’ya fazla gözyaşı dökmedi. Butto’nun başkanlığını yaptığı Halk Partisinin birçok yandaşı bu kanaatte İslâmcı hareketlerden birisi Butto’ya düşmanlığını ve kendi ifadesi ile ABD’nin elinde bir ‘oyuncak’ olması itibariyle intikam alma eğilimini gizlemiyor.
Bayan Butto Müşerref’e rağmen yoğun ABD baskıları sonucu onun rejimine alternatif isim olmak için Pakistan’a döndü. Öncelikle silahlı kuvvetler komutanlığından ve ikinci olarak ülke başkanlığı görevinden alınması talebine son vermedi Butto.
Kendisine yöneltilen soru bu suçun Pakistan’ın istikrarı, siyasi geleceği, bütün bölgedeki Amerikan planları ve özellikle de teröre karşı savaş üzerindeki yansımaları hakkında. Bu savaş şu ana kadar çok az hedefe ulaşmak dışında hiçbir şey gerçekleştirmeksizin 600 milyar dolara mal oldu.

PAKİSTAN TÜRKİYE VE MISIR GİBİ
Bu bağlamda kesin hükümler çıkarmak zor. Zira Pakistan’daki askeri kurum istikrarı korumanın ve bölünme uçurumuna kaymayı engellemenin garantisi hâlâ. Tıpkı Türkiye ve Mısır gibi başka İslâm ülkelerinin çoğunluğunda olduğu gibi. Fakat gözlemci en azından yakın gelecekte şiddet eylemleri ve karışıklıkların meydana gelmesini uzak ihtimal görüyor.
Pakistan’da demokrasi kökleri daima kısa olarak kaldı. Bu yüzden iç ve dış sarsıntılarla mücadele edemedi. Maalesef bu demokrasi daimi suretle yolsuzlukla irtibatlı kabile demokrasisiydi. Bu yüzden peşi sıra gelen askeri darbeler, komşu Hindistan’dakinin aksine Pakistan’daki siyasi hayata damgasını vurdu. Hindistan demokrasi, çoğulculuk ve insan haklarına saygı alanlarında iyi bir model sundu.

AİLE DEMOKRASİSİ
Derebeylik ve aile demokrasisi Butto’nun suikastından üç gün sonra kendini açıkça gösterdi. Parti Butto’nun eşi ve oğlunu gelecek seçimlere girecek partinin iki başkanı olarak seçti. Koca yolsuzlukla suçlanıyor ve bunun sonucu hapis cezası aldı. Oğlun ise yaşı 19’u geçmez. Bu seçim Pakistan’daki demokratik ve çoğulculuk trajedisinin boyutunu gözler önüne seriyor. Pakistan istikrar bilmedi çünkü feodal demokrasi, askeri diktatörlük, başarısız Amerikan dış politikasıyla irtibatlık arasında mahsur kaldı. Teröre karşı savaşın ise kazanılmazı imkansız.

Londra’da yayımlanan El Kuds El Arabi gazetesi, 31 Aralık 2007, Arapça'dan çeviri: Halil Çelik / Vakit