Büyük Rusça ideali

Büyük Rusça ideali

Rusya Azerbaycan, Türkmenistan gibi Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde Rusçayı resmi dil olarak kabul ettirmek için projesini bu yıl uygulamaya koydu...

Rusya Putin'in girişimiyle 2003 yılında Azerbaycan, Türkmenistan gibi Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde Rusçayı resmi dil olarak kabul ettirmek için 'Büyük Rusça' adlı bir proje hazırladı. Tepkilere yol açacak proje bu yıl uygulamaya kondu.


DIŞ HABERLER
Rusya, Sovyetlerin dağılmasının ardından Rusların etki alanını yeniden elde etmek için 'Resmi Dil Rusça' projesi başlattı. Proje ile Sovyet yıkıntısı üzerinde bulunan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde Rusçanın resmi dil haline getirilmesi planlanıyor. Fikri temellerinin Eski Devlet Başkanı, şimdiki Başbakan Vladimir Putin tarafından ortaya atıldığı ifade edilen proje 2003 yılında tartışıldı ve bu yıl uygulamaya başlandı. Konuyla ilgili Rus sitesi Pravda'da yer alan habere göre başta Azerbaycan ve Ermenistan olmak üzere BDT'ye üye ülkeler, Beyaz Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Federasyonu ve Ukrayna projeye tepkili.
HEDEF BÜYÜK RUSYA

BDT ülkelerinin kendi dilleri aynı zamanda ülkenin resmi dili olarak kullanılıyor ancak hemen hemen tüm ülkelerde fiili olarak Rusça da konuşuluyor. Rus yönetiminin ise bu avantajını kullanarak, Rusçayı aşama aşama, daha fazla kullanılmasını sağlayarak, resmi dil haline getirmeye çalıştığı belirtiliyor. Rus yönetimi bu projeyle Büyük Rusya idealine destek olarak Büyük Rusça idealini de devreye sokmuş bulunuyor. Öte yandan BDT sözcüsü Vladimir Zharikhin, ' Eğer Rusça resmi dil olarak kabul edilirse, detaylı bir mekanızmanın oluşturulması gerekiyor ' diye konuştu.

HÜMANİST HEDEF

Rus uzamanlar ise, bu projenin politik olarak algılanmaması gerektiğini, temelinde hümanist bir misyon yattığını, tek ve ilk hedefin bu olduğunu ifade ediliyorlar. Rus dilini öğrenmek ve kavramanın kültürel anlamda zenginlik olduğunu ve bunun aracılığı ile dünya'nın parçası olunabileceğine dikkat çekiyorlar. Onlara göre Sovyetler sürecinde tüm ülkeler Rusçayı daha iyi öğrenmek için hemfikirdiler ancak daha sonra Rusça giderek unutuldu. Bu da Rus milliyetçilerini harekete geçirdi. Öte yandan Ermenistan Rusça'yı neredeyse unuttu ancak Rusya ile ilişkileri iyi ve TV kanallarında hala Rusça programlar yayınlanıyor. Türkmenistan, Özsbekistan,Tacikistan hükümetleri ise Rusçaya ilgisiz görünüyonlar.

yeni şafak