Cansuyu"ndan Afrika"ya dev proje

Cansuyu"ndan Afrika"ya dev proje

Cansuyu, Afrika’da ‘çiftlik projeleri’ ile insanlara kendi gıdalarını kendilerinin yetiştirmelerini sağlamak için ön ayak olacak

Yapılan gıda yardımları ile Afrika'daki fakirlik ve yoksullukla mücadele edilemeyeceğini gören Cansuyu, Afrika'nın değişik bölgelerinde faaliyete geçireceği 'çiftlik projeleri' ile insanlara kendi gıdalarını kendilerinin yetiştirmelerini sağlamak için ön ayak olacak.
Ankara Bürosu
Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Mustafa Köylü, Afrika'nın çok değerli madenleri olmasına rağmen buraların uluslararası şebekelerin savaş alanları olduğunu belirterek, buralardan halka intikal edecek bir gelirin de olmadığını kaydetti. Bölgede halka intikal edebilecek tek gelir kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Köylü, bunun için dernek olarak hayata geçirecekleri çiftlik projesi ile bölgedeki insanların kendi dinamizmlerini devreye sokarak tarım ve hayvancılığı canlandıracaklarına vurgu yaptı.
Afrika'daki insanlara yiyecek, içecek dağıtmanın o insanlara gerçek manada bir iyilik yapıldığı anlamına gelmediğini ifade eden Köylü, çiftlik projesine ihtiyaç duyulmasının nedenlerini şöyle anlattı: "Onların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamadan, kendi dinamizmlerini devreye sokmadan oradaki açlığın ve yoksulluğun ortadan kalkacağına inanmıyoruz. Kendi problemlerini kendilerinin çözebileceği bir hale getirmek için bir yol açmak istiyoruz."
Bilgisizlik ve imkansızlık nedeniyle üretim yok
Bölgede çok verimli arazilerin bulunduğunu ifade eden Köylü, ancak bilgisizlik ve imkânsızlıktan dolayı bu verimli topraklarda tarımsal üretimin yapılamadığını söyledi. Tarımla uğraşan insanların bulunduğunu ancak bunların ektikleri ürünlerden aldıkları verimin çok düşük olduğunu ifade eden Mustafa Köylü, "Tarımla uğraşanlar da ancak kendilerine yetecek kadar bir şeyler ekiyor. İsteseler de daha fazlasını ekemiyorlar. İmkânsızlıklar yüzünden elleri kolları bağlı durumda. Bu verimli topraklar imkânlar dâhilinde sınırlı sayıda işleniyor, işlenen yerlerde de verim çok düşük" diye konuştu.
5 bin dönüm arazi tahsis edildi
Afrika'nın farklı bölgelerinden bu projeye yönelik yoğun bir talep aldıklarını kaydeden Köylü, projenin ilk olarak Kamerun'un kuzey bölgesindeki Kousseri kasabasında uygulanacağını bildirdi. Gerekli girişimlerin yapıldığını ifade eden Köylü, bu proje için 5 bin dönüm arazinin tahsis edildiğini belirtti.
Projenin ikinci uygulanacağı bölgenin ise Mozambik olacağını açıklayan Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Köylü, geçtiğimiz ay içerisinde bunun görüşmelerinin de tamamlandığını bildirdi. Yetkililerin Mozambik'te tahsis edilecek arazi üzerinde çalıştığını anlatan Mustafa Köylü, "Başka ülkelerden de talepler var. Sonuçlandıkça o ülkelere de bu projeyi götüreceğiz" dedi.
İlk olarak Kamerun'da hayata geçirilecek çiftlik projesi, Cansuyu Derneği'ne tahsis edilen 5 bin dönümlük arazi üzerinde uygulanacak. Bu arazi üzerinde, içinde tarımsal eğitimin verileceği okulun da bulunacağı deneme çiftliği kurulacak. Bu çiftlikte pratik uygulamalar eşliğinde insanlara tarımla ve hayvancılıkla ilgili her türlü bilgi verilecek. Yani bir anlamda Türkiye'den götürülecek donanımlı ekip tarafından bölgede tarım teknisyenleri yetiştirilecek. Bu okulda belli bir süre eğitimden geçirilen insanlar da kendi bölgelerine gittiklerinde aldıkları bilgileri oradaki insanlara aktaracaklar.
İnsanlar eğitilirken bir taraftan da tarımdaki verimliliği artırmaya yönelik olarak üretilecek tohumlar insanlara dağıtılacak. Toprak analizlerini yapmak için ayrıca bir de laboratuar kurulacak. Teknolojinin bütün olanakları kullanılarak analizleri yapılan topraklara uygun ürünler ekilecek.
İlk planda bu çiftlik Cansuyu Derneği'ne bağlı bir işletme şeklinde çalışacak. Bir taraftan insanlar eğitimden geçirilirken bir taraftan da ticaret yaparak kendi masrafını kendi karşılayacak. Okulda eğitimden geçirilen insanlara birer diploma verilecek ve bu diplomanın ülke genelinde geçerli olabilmesi için hükümet nezdinde gerekli girişimler yapılacak.