Çin Vize Kararından Rahatsız
Türkiye'nin Doğu Türkistan'da yaşananlar karşısında sesini yükseltip konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşıma çabası Çin'i rahatsız etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "G-8 Zirvesi" çalışmalarına katılmak üzere İtalya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, başvurması durumunda Washington'da sürgünde yaşayan Dünya Uygur Kongresi lideri Rabia Kadir'e vize verileceğini duyurdu.
Erdoğan'ın açıklamasına Çin'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Xiao Junzheng, "Kadir'in Türkiye'ye gelmesi halinde, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler çok olumsuz etkilenir. Kaygıyla izliyoruz" şeklinde karşılık verdi.
Erdoğan dünkü basın toplantısı sırasında bir gazetecinin kendisine, "Kadir'in Türkiye'ye gelmek istediği, ancak vize alamadığı" yönündeki haberleri hatırlatmasına, "Bu tür şeylerde davet olmaz, müracaat olur. Böyle müracaatın olması halinde biz kendisine vize veririz" yanıtını verdi.
Kadir'e vize verilmesiyle ilgili Milliyet'in sorularını yanıtlayan Junzheng, Kadir'in Türkiye'ye gelmesine "kararlılıkla karşı çıkacaklarını" söyledi. Kadir'in Çin hükümeti tarafından bölücülüğe destek veren bir kişi olarak nitelendirildiğini söyleyen Junzheng, "Durumu kaygıyla izliyoruz. Sincan Özerk Bölgesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için bir köprü. Kadir'in bu olay bahanesiyle ilişkileri bozacağından çok kaygılanıyorum" dedi.
Junzheng, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün Çin mallarına boykot çağrılarıyla ilgili açıklamalarının da kendisini şaşırttığını söyleyerek, "Hem Ergün hem de Türkiye'nin dört bir yanında boykot çağrısında bulunan kişiler bu olayların arkasındaki asıl doğruları bilselerdi, bunları söylemezdi" diye konuştu.
Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk ise, "Başbakan Erdoğan'ın talimatı, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne ulaştırıldı. Rabia Kadir, büyükelçiliğe giderek, bizzat başvuruda bulunuyor. Büyükelçilik açılınca gidecek. Vizeyi kesin alacak. Onu İstanbul'da büyük bir kalabalık ile karşılayacağız" dedi.
Sakıncalı ilan edilmiş
Öte yandan Tümtürk'ün başkanı olduğu Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği, Mesut Yılmaz'ın başbakan olduğu 1998 yılında, hükümetin Çin'in baskıları sonucu Kadir'i siyasi suçlu olarak gösteren bir genelgeyi kabul ettiğini öne sürdü.
Kadir de, Türkiye'ye 2006 ve 2007'de vize başvurusunda bulunduğunu, ancak bunun reddedildiğini belirtmişti. Kadir'e, "Türkiye açısından hassasiyet doğurur" gerekçesiyle vize verilmediği öğrenildi.