Çocuğumuza süt içirmenin 10 etkili yolu

Çocuğumuza süt içirmenin 10 etkili yolu

8 yaşın altındaki çocuklar günde en az iki bardak süt, 8 yaş üstü çocuklar ise 3 bardak süt içmeli. Ancak toplum olarak süt içme alışkanlığımız nedense azdır

Bu yazıda nedenleri anlatmak yerine, doğrudan hedefe yöneleceğim ve sizlere çocuğunuza süt içirmek için 10 etkili yöntem sunacağım.

Hamileyken süt için: Diyeceksiniz ki, "Bu da nereden çıktı? Hani çocuklarımızdan bahsedecektik?" Çok ilginçtir, ama gerçek şu ki; çocuğunuzun tat duyusu daha karnınızdayken gelişmeye başlar. Siz hamileyken yediğiniz yemeklerin tadı amniyotik sıvınıza geçer. Çocuğunuz doğup büyüdükçe vereceğiniz gıdalar bu nedenle ona hiç de yabancı gelmeyecektir. Süt de dahil olmak üzere.

Altıncı aydan itibaren süt verebilirsiniz: Biliyorum bu önerime çok şaşıracaksınız. Çünkü yıllardır biz doktorlar bebeklerinize 'ilk bir yıl inek sütü vermeyin' diyoruz. Ancak artık biliyoruz ki ek gıdalara altıncı aydan sonra geçildiğinde dengeli beslenme ile inek sütü de verilebilir. Bu şekilde çocuğunuz erkenden sütün tadına alışacaktır. Yalnız bir kural var: Aldığı günlük süt miktarı 500 ml'yi geçmesin, aksi takdirde demir eksikliği ve kansızlık olabilir.

Kendiniz süt için ve ona örnek olun: Çocuklar sözlerle değil, çevresinde gördüğü hareketlerle öğrenir. Yaptıklarınız onlar için "asla yanlış olamaz." Bu nedenle onun yanında sütü bardağınıza doldurun ve kana kana için.

Kardeşler arası yarış: Kardeşi veya akranları arasında süt içme yarışı başlatabilirsiniz. Bilirsiniz, aralarında rekabet olunca çocuklara hemen hemen her şeyi yaptırabilirsiniz.

Pipet: Çocuklar pipete bayılır. Yalnızca süt içerken kullanabileceği renkli, şekilli pipetler almasına izin verin.

Renkli, eğlenceli bardak: Eğlenceli bardak kullanmak da pipet gibi işinizi görebilir. Hatta "özel süt bardağını" markete gittiğinizde o seçsin. Siz işine karışmayın!

Takvim ve çıkartma: Her gün süt içmeli. İçtikten hemen sonra da en çok sevdiği çıkartmayı (sticker) belirlediğiniz "özel süt içme takvimine" kendisi yapıştırsın.

Meyveli süt: Bazı çocuklar ne yaparsanız yapın sütün tadına pek alışamaz. Bu tür durumlar için sevdiği meyveyi püre haline getirip süt ile karıştırabilirsiniz. Örneğin muz. Tabii bu, aromalı hazır süt içirin anlamına gelmiyor.

Dondurmalı süt: Dondurma da harika bir kalsiyum kaynağıdır, neticede sütten yapılıyor. Bir bardak sütün içine bir top dondurma harika bir çözüm olabilir. Unutmayın, dondurmayı koyarken çocuğunuz mutlaka görsün, hatta bırakın kendi koysun.

Kakaolu süt: Son çare olsa da kakaolu süt hazırlamayı deneyin. Hiç süt içmemesindense kakaolu süt içmesi daha iyidir.

* Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Etiler Memorial Polikliniği

***

Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için olmazsa olmazlar

Katkı maddeli gıdalar, çevre kirliliği, sigara ve günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız kimyasal maddeler... "Sağlığımızın düşmanları" olarak adlandırılan bu durumlar, zayıf bünyeleri nedeniyle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji kimi zaman gözle görülmeyen olumsuz etkilerini birlikte getiriyor. Cep telefonları, bilgisayarlar ve evde kullanılan elektronik aletler, çocuklar için zararlı olarak kabul ediliyor.

***

Çocuğunuzun sağlığını, anne karnında düşünmeye başlayın

Çocuk, yaşama anne karnında başlar. Onu koruyan huzurlu ve sıcak bu ortamda dahi dış dünyanın zararlı etkilerine maruz kalabilir. Plasenta vasıtasıyla birçok zehirli madde bebek dolaşımına geçip, büyümekte ve gelişmekte olan organlarında kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle çocuğunu korumak isteyen bir annenin yapacakları, daha bebek doğmadan başlar.